Hlavní obsah

Vyplatí se manželství? Tohle udělá s vaším tělem a povahou

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se někdo novomanželů zeptá, jaké to je být ženatý či vdaná, jak je svatba změnila, většinou kroutí očima. Jsou to přece stále oni, vše je stejné, jen se vzali. Jenže omyl, manželství vás změní! Jak? Po tom pátrali vědci.

Článek

Je to jen papír, ten na vztahu ani na vás samotných nic nemění. Jste dospělí lidé, váš charakter, povahové rysy a osobnost jako takovou přece nemůže manželství nijak změnit. Tohle si myslí skoro každý, jenže vědci tvrdí, že tak jednoznačné to není. Manželství má na lidi velký vliv a mění je. Fyzicky, ale především psychicky.

Tohle čeká vaše tělo

Většina studií potvrzuje, že manželství (tedy to fungující) má v obecném měřítku velmi pozitivní vliv na zdraví. Lidé žijící ve spokojeném svazku jsou mnohem méně vystaveni stresu, lépe spí, hrozí jim menší riziko kardiovaskulárních onemocnění, a proto se prý dožívají vyššího věku.

Ale minimálně jeden negativní dopad na fyzickou stránku manželství má. Tloustne se v něm! Podle studie, kterou zveřejnil loni magazín USA Today, během prvních pěti let manželství přiberou ženy průměrně skoro jedenáct, a muži dokonce více než třináct kilogramů. Ptáte se proč? Zaprvé, jakmile se lidé vezmou, podvědomě zleniví, už nemají tak silnou potřebu se o sebe starat, snažit se být přitažliví. Své jisté mají takříkajíc doma, tak co už.

Zadruhé – v manželství lidé prostě víc jedí. V běžných pracovních dnech je totiž večeře leckdy jediný čas, který mohou partneři skutečně strávit spolu, proto se ho snaží si co nejvíc užít. Vyvářejí si, dopřávají si i několik chodů, dělají si vzájemně radost v podobě čokolád a bonbonů, které si dávají...

A zatřetí, v manželství se lidé obecně méně hýbou. Mnohem více času tráví doma, už toho tolik nenachodí, už nemají takové nutkání někam vyrážet za dobrodružstvím a sbírat společné zážitky, stačí jim prostě jen být spolu.

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

V manželství lidé víc jedí, takže tloustnouFoto: 4 PM production, Shutterstock.com

Takhle se změní vaše já

Nedávný výzkum psychologa Justina Lavnera a jeho kolegů z Georgijské univerzity zjišťoval, co udělá manželství s osobností. Do výzkumu se zapojilo 169 heterosexuálních novomanželů, kteří třikrát po sobě vyplnili stejný dotazník týkající se jejich osobnostních a povahových rysů – nejdřív po šesti měsících od svatby, pak po roce a nakonec po roce a půl od svatby. Vědci se zaměřili na pět základních vlastností, které podle nejrozšířenější teorie tvoří lidskou osobnost:

1. Otevřenost

Míra této vlastnosti říká, jestli jste otevřeni novým zkušenostem a zážitkům, jak moc rádi se vrháte do nových věcí, nebo zda ve vás novinky naopak vyvolávají obavy a nejistotu a dobře se cítíte spíš ve známém prostředí.

Podle Justina Lavnera a jeho týmu otevřenost po roce a půl manželství poklesla u žen i mužů zhruba stejně. Obě pohlaví hlásila menší zájem o jakékoli změny či nové věci. Vědci se domnívají, že je to nejspíš reakce na manželskou rutinu, kterou oba partneři přijali za svou a jsou v ní spokojení. Partner, zázemí a vzájemná láska jim jednoduše stačí.

2. Svědomitost

Tato část osobnosti jasně říká, zda jste, či nejste spolehliví. Jestli chodíte včas, dodržujete termíny, plníte sliby, máte v životě pořádek (psychický i fyzický), nebo jste spíš větroplaši, kteří neustále něco nestíhají a žijí v chaosu.

Obecně platí, že tato vlastnost bývá u žen (včetně těch svobodných) silnější než u mužů, a tak ji ani manželství nijak neovlivnilo. Pánům však manželství v tomto směru prospívá – podle vědců se stali mnohem svědomitějšími a spolehlivějšími. Teorie je taková, že to zaprvé okoukali od partnerek a zadruhé jim došlo, že jejich nespolehlivost soužití narušuje a dělá zbytečné problémy.

Foto: Elnur, Shutterstock.com

Na muže má život v manželství dobrý vliv. Stávají se spolehlivějšímiFoto: Elnur, Shutterstock.com

3. Extroverze

Tento bod se týká socializace a styku s ostatními lidmi. Jste-li extroverti, pak milujete společnost, nemáte problém se seznamováním, baví vás to. Opakem jsou introverti, kteří jsou raději sami, neradi se seznamují, ve společnosti jsou tiší a nenápadní.

A jaký vliv má na tento povahový rys manželství? Podle vědců dělá z mužů i žen větší introverty! Manželské páry podle studie omezují sociální styky, snižují počet lidí, s nimiž se setkávají, naopak se začínají obklopovat jen „hrstkou nejvěrnějších“, s nimiž ale pak mají velmi silné a pevné vztahy.

4. Přizpůsobivost

Jak vycházíte s ostatními lidmi? Čím přizpůsobivější jste, tím méně dokážete prosadit sami sebe a své názory, neumíte moc dobře říkat ne a podobně. Naopak pokud přizpůsobiví nejste, děláte si rádi věci po svém, a to leckdy za jakoukoli cenu.

Tady byli vědci poněkud překvapení. Dalo by se čekat, že v manželství přizpůsobivost poroste, protože při řešení každodenních problémů se partneři musejí naučit jeden druhému ustupovat, přizpůsobovat. Jenže je to naopak: ochota přizpůsobovat se v manželství mužům i ženám klesla. Zajímavé je, že u žen je tento pokles mnohem markantnější. Zdá se, že se v manželství naučily mnohem víc prosazovat své názory a potřeby.

5. Neurotismus

Tahle část osobnosti se týká emoční stability. Jestliže jste emočně nestabilní, pak se vám velmi rychle a náhle mění nálada, jste výbušní, až přespříliš temperamentní, máte sklony k hysterii. Opakem jsou lidé vyrovnaní, se stabilní náladou, kterou naruší jen zásadní věci. Žijí poklidný život bez větších emočních výkyvů.

A v tomto směru prospívá manželství mužům i ženám, ale něžnému pohlaví asi výrazně víc. Obecně mají totiž ženy k emoční nestabilitě větší sklony než muži, takže pokrok je u nich znatelnější. S trochou nadsázky by se dalo říct, že manželství dělá z žen klidnější a vyrovnanější stvoření a má pozitivní vliv na jejich psychické a emoční zdraví.

Žijete v manželství? Pozorujete na sobě nějaké změny?

Reklama

Načítám