Hlavní obsah

Vytváří první sexuální zkušenost pozdější intimní touhy?

Foto: Viktoriia Hnatiuk, Shutterstock.com

Foto: Viktoriia Hnatiuk, Shutterstock.com

Reklama

Milujete spojení jeho úst a svého klína? A napadlo vás někdy, že by to mohlo mít souvislost s vaší první intimní zkušeností? Pravděpodobnost je vysoká, tak si vzpomeňte na své rané zážitky. Možná právě díky nim máte specifické fantazie! Ale co když je tenhle vliv někdy spíš na škodu?

Článek

Sexuolog Zlatko Pastor (59), přední český odborník, říká, že lidé sex prožívají a vnímají v každém věku jinak: „Formují nás zkušenosti vlastní i těch druhých, dobré i špatné. Ovlivní nás také to, jaké partnery poznáme.“ Jak moc se to týká prvních sexuálních zážitků? To se rozhodl prozkoumat americký výzkumník, sexuolog a sociální psycholog Justin Lehmiller (40), kterému jistá čtenářka na internetu nedávno položila velmi zajímavý dotaz. Výsledky ankety se týkají všech.

Jak to máte vy?

„Jeden z mých prvních zážitků v ložnici byl anální. Bylo to asi před třemi lety. Docela se mi to líbilo. Od té doby anální stimulaci vyžaduji víc než tu vaginální nebo jakoukoli jinou. Uspokojuje mě to, jen si lámu hlavu, jestli moje záliba v análním dráždění má něco společného s touhle zkušeností,“ dožaduje se odpovědi neznámá slečna.

Vědec na základě této otázky nelenil a oslovil 4 175 dospělých lidí, které již v minulosti vyzpovídal pro svoji knihu Tell Me What You Want (Řekni mi, co chceš). Všichni do jednoho měli za úkol zamyslet se a podat zprávu o tom, co se odehrálo během jejich prvního sexuálního zážitku, včetně líbání, vzájemné masturbace, orálního sexu (dávání a přijímání), vaginálního a análního styku. A teď s pravdou ven!

Foto: Pond Saksit, Shutterstock.com

Co se stalo poprvé, to se zapíše hlubokoFoto: Pond Saksit, Shutterstock.com

Bylo to skvělé, takže pokračujeme!

„Následně jsem se podíval, zda rané milostné činnosti nějak souvisejí s tím, jakým způsobem lidé prožívají sex a o čem v posteli sní. Ukázalo se, že když někdo začne milostný život kupříkladu orálním sexem, má k němu v budoucnu blíž. Vyžaduje ho častěji, a dokonce o něm má i fantazie. To pochopitelně platí i pro jiné sexuální aktivity,“ uvádí Justin Lehmiller s tím, že první milostné praktiky skutečně mohou ovlivnit pozdější preference a touhy. Již v mladém věku utvářejí sexuální osobnost.

Tohle já dělat nebudu…

Sexuální start je tedy nesmírně důležitý a doopravdy dost záleží na tom, jak probíhá. Podle Justina Lehmillera se z velkého množství výzkumů z oblasti kognitivní psychologie ví, že pro člověka je jednodušší si zapamatovat a mít rád informace a postupy, které jsou v souladu s jeho postoji – a má na ně příjemné vzpomínky. „Proto se někdy může stát, že dospělý milenec preferuje úplně jinou milostnou aktivitu či druh sexu, než jaký prožil kdysi dávno v pubertálním věku. V takovém případě patrně na první milostné praktiky nevzpomíná rád a je vůči nim předpojatý,“ podotýká výzkumník. Síla dobrých i špatných zkušeností by se tak neměla podceňovat!

Když sex ničí stíny minulosti

Je také důležité si uvědomit, že sexuální fantazie a touhy jsou velmi složité a bývají ovlivněny mnoha faktory. Navíc je vztah k sexu individuální. „Stejně jako jsme mírnými optimisty nebo zarytými pesimisty, máme nebo nemáme rádi sex, dokážeme se z něj radovat, těší nás, ale přináší i napětí, obavy nechuť či odpor. Něco se dá zlomit a vylepšit, ještě více se toho dá pokazit,“ zastává názor Zlatko Pastor, podle kterého se z jednoduchých problémů dá dostat svépomocí, na ty složitější už je dobré povolat odbornou pomoc.

Proto jestli i vy máte panickou hrůzu z nahoty, fyzického kontaktu, sexu jako takového nebo konkrétních sexuálních praktik a zároveň to narušuje váš osobní i milostný život, je možné, že se ve vaší intimní minulosti něco pokazilo. Oslovte sexuologa a věřte, že milování si naplno může užít každý!

Co dělat, když partner v ložnici skutečně nestojí za nic? Za jak dlouho se může napravit?

Reklama

Načítám