Hlavní obsah

Vyvráceno vědci! Tyto stereotypy o ženách neplatí

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy jsou od přírody mnohem pořádnější a také slabší. Nebo snad ne? Určitě jste i vy narazili na nějaký oblíbený stereotyp. O opaku pak můžete přesvědčovat buď pádnými argumenty, anebo třeba vědeckými studiemi.

Článek

Stereotypy vás mohou rozčilovat sebevíc, ale bohužel se s nimi asi jen tak nerozloučíte. Mnoha lidem totiž pomáhají – vedou je životem a usnadňují jim hledání řešení, ačkoliv to nebývá zrovna ta nejlepší cesta. Vědci se proto stále pokoušejí tyto zažité představy zkoumat a racionálně vysvětlit – jako třeba šest následujících předsudků o ženách.

1. Ženy jsou horší v matematice

Už malým holčičkám se říká, že matematika není pro ně, že by měly rozvíjet svou uměleckou duši a raději si kreslit. Z biologického hlediska to však takhle nefunguje. Mnoho vědců tento „problém“ zkoumalo a došli k závěru, že ačkoliv rozdíly mezi mozky chlapečků a holčiček existují, zrovna na matematiku a s ní spojenou logiku to vliv nemá. Jednu studii vedla psycholožka Janet Hyde z univerzity ve Wisconsinu. Podle ní mozek dívek a chlapců mezi druhým a dvanáctým rokem života rozdíly v matematických výkonech nevykazuje. Je to tedy spíše společnost, kdo jim je od dětství podsouvá.

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Matematika není jen pro kluky, to si jen někteří myslí Foto: stockfour, Shutterstock.com

2. Ženy méně vydrží 

Chrabří muži doběhnou do cíle i se zlomenou nohou, zatímco když ženu píchne v boku, není schopna pokračovat v chůzi. Ano, je to míněno trochu s nadhledem, ale všeobecný názor je stále takový, že ženy snášejí bolest hůře než muži. Prý proto, že nemají v krvi tolik testosteronu. Jenže vědci z univerzity v Sieně to vidí trochu jinak. I když jsou ženy na vnímání bolesti citlivější než muži, dokážou se s ní lépe poprat a spíše ji vydržet. Muži mají sice vyšší práh bolesti, ale jejich imunitní systém je obecně méně odolný – odtud pověstná „mužská rýmička“. Je také dokázáno, že když pánové vidí krev, ztrácejí vědomí desetkrát častěji. Něžné pohlaví je tedy na bolest vnímavější, nicméně ji lépe snáší.

3. Ženy berou míň, protože jsou nevýkonné

Rozdíly v platech mezi muži a ženami jsou věčné téma a s většími či menšími odchylkami se týkají celého světa. Existuje názor, že muži jsou v práci mnohem výkonnější, a proto jsou lépe placeni. Že je to nesmysl, víte i bez výzkumu, nicméně vědci z Yaleovy univerzity si tu práci dali a zkusili na trhu práce obstát z pohledu obou pohlaví. Zaslali shodné životopisy, avšak jednou s ženským a jednou s mužským jménem – a muži dostávali výrazně atraktivnější mzdové nabídky než ženy. Mnohem reálnější důvod, proč ženy berou méně, je ten, že si mnohdy neumějí o vyšší plat říct.

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Za stejnou práci rozdílné platy? Bohužel v některých případech to tak je Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

4. Ženy jsou slabší

Vlastně to není žádný div, že jsou ženy považovány za slabší pohlaví. Mají totiž průměrně o 24 procent svalové hmoty méně než muži. Jenže díky chromozomům XX dokážou mnohem lépe odolávat kritickým situacím, jako je třeba dlouhodobé hladovění, žízeň nebo prudké změny teploty. Kromě toho – na ženy si jen tak nepřijdou nějaké infekce, umějí se jim totiž lépe bránit. Takže o tom, kdo je tu silnější, asi není třeba dlouho diskutovat. Můžete být v klidu – pokud přijde hladomor, budou ženy v pohodě.

5. Ženy jsou na sladké, muži na maso

V reklamách na sladkosti většinou figurují ženy, zato jak jde o pořádný steak, objevují se zpravidla chlapi. Přitom ženy (bohužel) nepřežijí pouze na cukrovinkách, tedy sacharidech. I ony potřebují bílkoviny, které pomáhají k správnému fungování reprodukčního systému. Když má žena nedostatek proteinů, zvyšuje se riziko problémů v těhotenství a během porodu. I ženy přece potřebují sílu z proteinů, nejen muži!

6. Ženy jsou pořádnější

I když se to možná zdá neskutečné, vědci dokázali opak. Americký biolog Charles Gerba zkoumal telefony, počítače, klávesnice a tašky svých kolegů a zjistil, že na ženských věcech je až čtyřikrát více bakterií než na těch mužských. Vysvětlil si to tak, že ženy používají kosmetiku, která vytváří prostředí příznivé pro rojení mikroorganismů. Takže ve výsledku jsou pořádnější muži. Ostatně – mít na vojně věci srovnané do komínků asi těžko vymyslela nějaká členka armády, že?

Jaký stereotyp vás rozčiluje? 

Reklama

Související témata:

Načítám