Hlavní obsah

Vyzdobte si okno: Kruhové mandaly vyrobíte z obyčejného cédéčka!

Reklama

Článek

Výroba klasické skleněné vitráže je poměrně náročná a vyžaduje speciální pomůcky. Plastová varianta je podobně efektní, a navíc jednoduchá! Zkuste si okno vyzdobit i vy...

Omalovánky už dávno nejsou jen pro děti. Čím dál častěji u nich relaxují dospělí a jedním z nejčastějších motivů jsou mandaly. Jde o kruhové obrazce, které mohou být symetrické, střídají se v nich barvy, a prý mají dokonce uklidňující funkci. Zkuste si takovou mandalu namalovat podle šablony na očištěné staré cédéčko. Uvidíte, jak vám „rozsvítí“ okno.

Budete potřebovat:

Foto: Greta Blumajerová

cédéčko, barvy na sklo, předloha mandaly, izolepa, nůžky, tužka a silonové vláknoFoto: Greta Blumajerová

Cédéčko budete muset „svléknout", tedy odstranit jeho svrchní vrstvu. U většiny potištěných (s matným obrázkem nebo fotografií) nosičů to nepůjde. Nejlépe se odstraňuje povrch cédéčka, které jste si koupili původně prázdné, k domácímu vypálení hudby – má lesklý povrch. Určitě doma nějaké staré, nepoužívané najdete. Nové přijde zhruba na pětikorunu (prodává se v sadách).

Barev na sklo je na trhu nepřeberné množství. Základní sadu šesti barev, včetně černé, koupíte v papírnictví od zhruba 100 korun. Výtvarné potřeby nebo e-shopy nabízejí i kvalitnější a podstatně dražší sady. Koupit lze i jednotlivé barvy v tubách po asi 35 korunách. Pro zářivější vzhled mandal můžete zkusit i zlatou nebo stříbrnou konturu, ale výsledek už nebude tolik evokovat vitráž.

Šablonu mandaly si můžete namalovat sami, ale chce to trochu cviku. Pro začátek je lepší vybrat si na internetu vhodný motiv a uložit do wordu. Pak si změříte průměr cédéčka. Nejčastěji je to 120 milimetrů, přesný rozměr na milimetry je však důležitý, aby vám předloha dobře lícovala. Velikost obrázku přizpůsobíte průměru cédéčka a vytisknete na papír. Pokud nejsou všechny linky perfektně zřetelné, obtáhněte je tužkou.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Nejprve si očistěte cédéčko. Ostřím nůžek podélně (ne špičkou!) udělejte do povrchu nepatrnou rýhu. Vezměte kus izolepy a přilepte na škrábanec. Prudce odtrhněte. Lesklý povlak se v kusech začne odlupovat. Pokračujte, dokud cédéčko není úplně čisté, průhledné. Kolem vnitřního otvoru to jde nejhůře. Milimetrové kousky nevadí, ve výsledku nebudou vidět.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Na připravenou šablonu mandaly izolepou nalepte cédéčko a můžete začít malovat černé kontury. Nezapomeňte obtáhnout i celý kruhový okraj. Můžete ho klidně udělat trochu silnější vrstvou. Výsledku to dodá na plasticitě.

Plastový povrch je poměrně klouzavý, takže když vám ujede ruka nebo kápne větší množství barvy, nepropadejte panice. Vlhčeným i papírovým ubrouskem se nezaschlá barva dobře setře a nezanechává stopy.

Kontury nechte dobře zaschnout, minimálně hodinu. Výsledkem by měla být linka hezky vystouplá, připomínající pájení při výrobě vitráže. Tlustší kontury také lépe oddělí vyplňovací barvy.

Postupně malujte každou barvou zvlášť. Takže vše, co má být třeba červené, vybarvěte najednou. Je dobré začít od středu směrem k okraji.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Kdybyste chtěli plastové vitrážce dodat větší lesk, můžete ještě nezaschlé plochy posypat trochou třpytek. Důležité je nechat hotový výrobek dostatečně zaschnout, nejlépe přes noc.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Pro zavěšení na okno poslouží nejlépe silonové vlákno. Stačí provléknout jeden konec středovým otvorem a zavázat na dva uzlíky.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

A mandala může putovat na okno! Rozzáří vám den, i když bude venku třeba zataženo.

Můžete se spolehnout i na vlastní fantazii a příště to zkusit bez šablony.

Můžete se spolehnout i na vlastní fantazii a příště to zkusit bez šablony. S dětmi si můžete vyrobit i nezávadné vodovky  nebo bublifuk, který dělá skvělé bubliny!

Reklama

Načítám