Hlavní obsah

Workoholik: Partner, se kterým se nedá žít?

Foto: Thinkstock

Za neustálým pracovním vypětím muže mohou být pocity jeho vlastní nejistotyFoto: Thinkstock

Reklama

Je pořád v práci, buduje kariéru a domů se chodí jen vyspat. Lepší to není ani o víkendech, kdy se zavírá v pracovně a připravuje se na velkou pondělní poradu. Už si ani nepamatujete, kdy jste naposled spolu něco podnikli. A veškeré vaše výtky odbude slovy, že to přece dělá pro vás. Jak mu vysvětlit, že společné chvilky jsou důležitější než dům, drahá dovolená nebo luxusní auto?

Článek

„Žiji s workoholikem, a je to peklo,“ začíná své vyprávění naše čtenářka Alena. Ta se svým partnerem sdílí jednu domácnost zhruba tři roky, ale poslední rok prý nestojí za nic. „Začali jsme přemýšlet o dítěti. Partner souhlasil a začal pracovat jako šílený. Od rána do noci je v kanceláři, pak přijde znavený domů, něco sní a usne. Pracuje i o víkendech, buď jezdí na různé schůzky, nebo sedí doma u počítače,“ popisuje Alena.

Ta si chvíli myslela, že je to jen dočasné, že její partner jen usiluje o povýšení, a pak že se to uklidní. „Jenže je to pořád stejné, prostě už nikam nechodíme, sotva si najde čas, abychom spolu trochu mluvili. Když cokoli namítnu, vyhrkne, že chceme rodinu a na to jsou potřeba peníze, takže to vlastně dělá pro mě a naše dítě,“ vypráví Alena. Partner ji zahlcuje výčtem věcí, které je potřeba pro dítě pořídit, a mluví i o tom, že by chtěl vydělat na koupi domku. „Jak mu mám proboha vysvětlit, že toužím po jeho společnosti, nikoli po domě?“ ptá se bezradná Alena.

Peníze nejsou vše, pánové!

Podle odborníků mají prý muži k takovému chování bohužel sklony. Nejčastěji takhle „zešílí“ v době, kdy je jejich partnerka těhotná, případně o pořízení miminka pár začíná uvažovat. „Jde vlastně o to, že si muž najednou zúží optiku a přestane život a vztah vidět komplexně. Dá si cíl, že chce založit rodinu. A co je k tomu potřeba? Peníze! Tak šup, musí je jít vydělat. Bohužel už jim leckdy nedochází, že materiální zajištění je jen jedním faktorem,“ vysvětluje psycholožka Katarína Lomská Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Foto: Thinkstock

Muž má pocit, že rodinu musí zajistit stůj co stůjFoto: Thinkstock

Muži jaksi zapomínají, že rodina sice musí mít na nájem, na jídlo a na složenky, ale potřebuje i následující věci:

  • Posilování vztahu s partnerkou – partneři spolu musí trávit volný čas, musí vytvářet společné zážitky, musí si najít na sebe čas. Jinak se odcizí a jejich soužití rozhodně spokojené nebude. A bez spokojených rodičů nejsou ani spokojené děti!
  • Komunikace a důvěra – mezi členy rodiny musí fungovat vzájemná důvěra, musí spolu umět komunikovat. Měli by spolu sdílet svá trápení i radosti.
  • Zdraví – ke zdraví je potřeba dostatek spánku, relaxace, sport a rozumná životospráva. Pokud se váš partner kvůli absenci tohoto dopracuje až k infarktu či k totálnímu kolapsu z vyčerpání, ke štěstí bude mít vaše rodina hodně daleko. Vy a vaše děti potřebujete především živého partnera!

Tip redakce:Faktem ale je, že pokud rodinu zachvátí finanční krize, je to druhý extrém, a také to může partnerství vážně narušit. Více se o tom dočtete v článku Co dělat, když nedostatek peněz ohrožuje vztah?.

Ženy to leckdy přestane bavit

Život s workoholikem není vůbec dokonalý. „Vlastně nežijete s někým, ale vedle někoho. Workoholik nevnímá běžné radosti a strasti, je zaměřen jen na svou práci a vše ostatní mu uniká. A vztah nelze budovat jednostranně, jsou k tomu potřeba dva,“ varuje psychoterapeutka Lucie Horníková.

A věty typu „dělám to pro tebe a naše děti“ partnerčino utrpení jen znásobí. „Podle mě je to jen výmluva, protože kdyby to opravdu muž dělal pro svou partnerku, případně celou rodinu, nebyla by jeho žena nespokojená,“ upřesňuje Katarína Lomská Filasová. Je to jednoduše alibismus, který ale navíc ženu staví do jakéhosi zavazujícího postavení. Jako by ona měla být svému partnerovi vlastně vděčná za to, jak moc pracuje a dře se pro blaho rodiny.

Mnoha ženám tak logicky po čase dojde trpělivost. „Často se stane, že muž sice postaví krásný luxusní dům, ale přestěhuje se do něj sám, protože partnerka to psychicky nezvládne a raději sáhne po někom, s kým ji třeba nečeká takový komfort, ale s nímž si o víkendu zajezdí na kole,“ varuje Katarína Lomská Filasová.

Foto: Isifa

Samota začne vadit za určitý čas každé ženě, byť je vyvažována penězi a komfortemFoto: Isifa

Vysvětlujte a doufejte

Přesvědčit workoholika, který je většinou motivován především finančním výdělkem, že peníze vážně nejsou vše, bývá velmi těžké. V prvé řadě je nutné zjistit, zda jde partnerovi skutečně jen o peníze. Chorobná pracovitost totiž může být zástěrkou například pro následující problémy:

  • Nízké sebevědomí – budování kariéry, povýšení či vysoký plat může být způsob, jak si muž zvyšuje sebevědomí.
  • Nespokojenost ve vztahu – muž může do práce utíkat jako do úkrytu a schovávat se tam před problémy ve vztahu.
  • Strach– v případě, že má muž v plánu založit rodinu, je dost možné, že ho zachvátil strach a panika z toho, jak novou roli otce zvládne. A může mít pocit, že minimálně po materiální stránce ve své roli obstojí, pokud zvládne vydělat dostatek peněz.

Pokud ne, tak pak je jedinou možností naprosto upřímný rozhovor. „Je potřeba mu to velmi jasně říci. Ne v narážkách typu ,konečně, už jsi doma'. Chce si to s ním sednout a popravdě mu povědět, jak se žena cítí, jak jí tento stav nevyhovuje a kam to nejspíš povede, když on své chování nezmění,“ radí Katarína Lomská Filasová.

Tip redakce:Možná ještě horší je, když je partner doma, ale vy ho nezajímáte. Přesvědčí vás o tom článek Příběh Markéty: Pro manžela jsem jen vzduch!.

Máte doma workoholika? Nebo je naopak váš partner lenoch? A ještě pro vás máme tip! Podobná témata se totiž řeší každou neděli v pořadu Pepoviny na vlnách Rádia Relax. Více na www.radio-relax.cz!

Reklama

Načítám