Hlavní obsah

Za tři měsíce v novém domě? Mladé rodině se to vyplnilo!

Foto: archiv Gebas atelier architects (14x)

Dům Asuncion má klasickou fasádní omítku, spojenou s obkladem, jehož odstín si mohla rodina vybrat podle svého vkusuFoto: archiv Gebas atelier architects (14x)

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdy je cesta k vysněnému bydlení trochu klikatější, než jste původně plánovali. Máme pro vás ale důkaz toho, že při troše štěstí lze bydlet i v rekordně krátkém čase!

Článek

Tahle cesta na venkov nebyla pro mladou rodinu vůbec jednoduchá. Když se manželé rozhodli pro bydlení v domku se zahrádkou, koupili pozemek i s hotovým projektem na dům a plánovali, jak začnou stavět a kdy se budou moci stěhovat… Ovšem pak nastaly komplikace, které způsobily nejen změnu pozemku, ale tím pádem i nutnost sehnat nový projekt. Vidina brzkého stěhování tedy brala za své…

Překážkou nebyl ani šibeniční termín

Za odborníky do Gebas atelier architects přišli mladí manželé s jasnou představou: přijatelná cena, přízemní dům bez patra a schodů, dispozice ideálně 4 + 1, moderní design s tradičními prvky. V tu chvíli ani nedoufali, že by tohle všechno šlo spojit i s jejich původně naplánovaným termínem stěhování – v tu chvíli do něj totiž zbývaly už jen tři měsíce!

Ovšem ukázalo se, že i takový „šibeniční“ termín se stihnout dá. Odpovědí na jejich přání byla totiž dřevostavba, typový rodinný dům Asuncion, který jako by byl navrhován přímo pro ně – a navíc se slibem, že ho stavební firma umí předat za zmíněné tři měsíce!

Foto: archiv firmy

Rodina si zvolila spojení obývacího pokoje, jídelny a kuchyně v jednom. Tento centrální prostor má 38 metrů čtverečníchFoto: archiv firmy

Realizace snů

„Chtěli jsme jednopodlažní dům, tři pokoje a spojený obývací pokoj s kuchyní, představovali jsme si, že budeme mít z obývacího pokoje vstup rovnou na terasu. Najednou to bylo na dosah a my začali věřit, že budeme bydlet,“ říká majitel domu. Vyhovovala i cena, která byla 2 050 000 Kč i s DPH.

„Dům je navržen v duchu tradiční architektury, s dispozicí 4+1 má 98,6 m2. Obývací pokoj s kuchyní jsou v objektu řešeny jako jedna centrální místnost o užitné ploše 38 m2. Jsou orientovány ke světovým stranám tak, aby byly i co nejvíce prosluněné a i v zimních měsících je tak možné dosáhnout největších teplotních zisků,“ říká Ing. Arch. Miroslav Gebas.

Dům má klasickou fasádní omítku, spojenou s dřevěným obkladem, jehož odstín si rodina vybrala podle svého vkusu. Střecha je sedlová, materiál kanadský šindel.

Foto: archiv firmy

O optický předěl se postarala i velká digestoř. Jak vidíte, je v kuchyni také dost světla díky dvěma oknůmFoto: archiv firmy

Dům umí šetřit peníze za energie

Samozřejmě, že stranou nezůstala ani snaha o co nejmenší energetickou náročnost a tím co nejnižší náklady pro majitele. Dům je kvůli úsporám tepla vybaven izolačními trojskly, roletami, podlaha je vinylová, tu si majitelé pochvalují převážně za její dobrou vodivost tepla.

„Vinyl je vhodnou podlahovou krytinou při použití podlahového vytápění, jelikož má minimálni tloušťku a má dobrou prostupnost tepla. Mezi zajímavé prvky interiéru bych zařadil komínové těleso které je ponecháno v surovém stavu a tvoří v interiéru zajímavý až industriální prvek," říká Miroslav Gebas.

Foto: archiv firmy

Mladí manželé nám dovolili i pohled do ložnice. Té dominuje postel z tmavého dřeva a fialová barva, kterou použili na stěnu za čelem postele a závěsy. Celkový dojem je uklidňující a pohodový, rozhodně i díky tmavší podlazeFoto: archiv firmy

„V zimě, když svítí slunce, vypínáme topení a máme v domě 25 stupňů. V létě zatáhneme rolety a dosáhneme v domě o 10 stupňů míň, než je venku. Průměrné měsíční náklady na provoz domu jsou 2200 korun,“ pochvaluje si majitel a dodává: „O vytápění se nám stará kondenzační plynový kotel v kombinaci s teplovodním podlahovým topením.“

Foto: archiv firmy

Kde jinde popustit uzdu barvám než v dětském pokoji dcery? I tady je tmavá podlaha, ale doplněná neutrálním bílým nábytkem, který oživuje růžová, zelenkavá a spousta dalších „bonbonových“ odstínůFoto: archiv firmy

Dům plný světla a slunce

„Interiér rodinného domu je řešen v soudobém designu a v soudobých standardech bydlení mladé rodiny. „Rodina se dvěma malými dětmi potřebuje spoustu úložného prostoru, ale i místa na hry. Ovšem hodí se zákoutí, kde je možné si od všeho toho ruchu odpočinout. Společné prostory jsou v neutrálních přírodních barvách – převažuje bílá, tmavé dřevo a odstíny hnědé. Barevnost se dostala ke slovu až v dětských pokojích a ložnici," dodává Miroslav Gebas. Celým interiérem se pak prolíná motiv masivního tmavého dřeva, které celému interiéru dodává příjemnou a elegantní atmosféru.

Foto: archiv firmy

Koupelna možná mnohé z vás překvapí jednoduchou barevností. Majitelé zvolili velkoformátové bílé obklady na stěny kolem vany, bílou výmalbu zbylých stěn a tmavě hnědou mozaiku na vanu a velkoformátovou tmavě hnědou dlažbu na podlahuFoto: archiv firmy

Jak se vám líbí dům mladé rodiny? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám