Hlavní obsah

Za tyhle ženské bolesti mohou nešťastné vztahy!

Foto: Profimedia

Mysl může ovlivnit mnoho zdravotních potížíFoto: Profimedia

Reklama

Generace máme tendence přisuzovat úmornou bolest zad špatnému sezení nebo migrénu genetické výbavě po tetě z desátého kolena. Jenže podle nových teorií je často příčinou vaše zatížená mysl...

Článek

Už se vám také určitě někdy stalo, že jste trpěly migrénou v době, kdy jste nevěděly, co bude dál, či jste měly žaludeční neurózy a střevní potíže, když jste se bouřlivě rozcházely s partnerem. Tyto stavy psychosomatická medicína vysvětluje jako zrcadlení psychické kondice.

„Skrze bolest se projevují například staré křivdy, špatné zážitky z dětství, negativní prožitky, které si možná ani neuvědomujete, ale přesto jsou ve vás uloženy jako nějaký počítačový kód na disku,” vysvětluje mentor osobního rozvoje a zakladatel Festivalu Evolution Ctirad Hemelík.

Základní rozdíl mezi interpretací symptomů klasickou a celostní medicínou je to, že zatímco klasická medicína řeší utlumení bolesti v jejím místě (popřípadě vyloučí závažná onemocnění), psychosomatická, celostní, bude hledat konkrétní psychický blok, který bolest způsobuje, a bude se ho snažit odstranit.

„Původce většiny nemocí je, řekněme, ve vašem emočním softwaru. Problém v určité partii těla je pak výstražný trojúhelník, který má přenést informaci, že v mysli není harmonie,“ říká Dr. Ruediger Dahlke, lékař praktikující celostní medicínu. Na nás prý je, abychom tyto signály uměli správně přečíst.

Foto: Profimedia

Bolí vás záda? Třeba jste toho na sebe naložily příliš mnohoFoto: Profimedia

Co často trápí ženy

Je zajímavé, že mnoho bolestí, které trápí dámy, často souvisí s problémy ve vztahu či s problémy přijmout sebe v roli ženy. Nejčastěji jsou to:

  • Bolest či zánět podbřišku může značit vztahové problémy, kterým nerozumíte a neumíte si je vysvětlit. Bývá to nevěra ve vztahu, pocit submise, která vám není příjemná, nebo třeba nespokojenost v sexu, která pramení z negativních sexuálních prožitků.
  • Bolest zad je vysvětlována jako nejistota a nestabilita. Může se jednat také o projev toho, že jste si toho naložily moc, nesete velké břímě, máte pocit, že jste na všechno samy.
  • Bolest hlavysouvisí často s napětím. Jedná se mnohdy o nedořešené situace, u kterých nevíte, jak dopadnou. Bolest také provází vnitřní strach o budoucnost.
  • Bolest v oblasti genitálu nebo kandidóza značí neschopnost se přizpůsobovat, vyrovnávat se změnami, snaha nepřijímat něco, co je vám cizí, a nechuť si zvykat na nové. Trápí-li vás kandidózy, nejste též přístupné kompromisům ve vztahu.
  • Menstruační bolesti jsou spojeny s odmítáním role ženy. Důvodem pak často bývá strach z odpovědnosti a uzavřenost.
  • Bolest žaludku, nevolnost a zvracení jsou symbolem odmítání situace, ve které jste se ocitly, snaha se z této role vymanit, útěk od nepříjemného, snaha nepříjemné vypudit.
  • Bolest při močení a zánět močového měchýře jsou známkou toho, že jste pod neustálým tlakem, neustále vás stíhá pocit „musím”. Často je provázena stresem.
Foto: Profimedia

Bolest hlavy může souviset se strachem z budoucnostiFoto: Profimedia

Učte se číst ve svém těle

„Tělo je chytrý mechanismus. Funguje stejně dokonale jako počítač. Pokud v něm máte virus, jen málokdy se vám povede nainstalovat nové programy. Musíte ho nejdříve vyčistit,” říká Ctirad Hemelík.

Pokud se tedy chcete zbavit obtěžujících bolestí, které by mohly pramenit v těchto oblastech, začněte na tom pracovat.

Na začátek si můžete přečíst knihy Nemoc jako symbol nebo Nemoc jako řeč duše, pořídit si meditativní CD (například přímo od Ruedigera Dahlkeho) nebo začít chodit na jógu, na pravidelné masáže, navštívit odborníka a v případě opravdu závažných a vleklých problémů, kdy máte pocit, že už na ně medicína nestačí, se objednat na kliniku zabývající se lidskou duší, ať už psychologickou nebo psychosomatickou.

A co vy? Také si myslíte, že na tom něco bude?

Reklama

Načítám