Hlavní obsah

Proč nedávat ponožky na radiátor aneb Chytré fígle, jak ušetříte za topení

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Nemusíte doma chodit v šále a tlustých ponožkách, abyste ušetřili za topení! Stačí udělat pár opatření, která vás nijak neomezí, ale přinesou ve výsledku zajímavé úspory!

Článek

Letošní zima byla zatím k těm, kdo chtějí ušetřit na topení, velmi laskavá, ale nyní se to trochu mění, neboť přituhuje. Takže se rozhodně hodí mít v rukávu pár triků, díky kterým se zahřejete, ale finančně „nevykrvácíte“.

Nepřetápějte!

Na kolik stupňů vytápíte své obydlí? Většinou to je víc, než je zapotřebí. A jaké jsou tedy doporučené teploty? Je to různé, nejen podle částí bytu či domu, ale i podle denní doby.

  • Kanceláře a místnosti, kde přes den pracujete a pohybujete se, stačí udržovat na teplotě mezi 20–21 °C. Obývací pokoj má mít 20–22 °C, ložnice 18–20 °C, dětský pokoj 20–21 °C, koupelna 22–24 °C, chodby 17–19 °C. Abyste mohli v každé místnosti nastavit jinou teplotu, pořiďte si na radiátory termostatické hlavice. Pokud chcete udržovat různé teploty v různých místnostech, musíte mezi nimi dobře zavírat dveře.
  • V noci byste teplotu měli všude snížit, ideálně na 17–18 °C. Není od věci si na to pořídit pokojový termostat s časovým spínačem, který se o takové snížení postará, aniž byste na to museli myslet. Pozor ale na to, abyste termostat a termostatické hlavice nedávali do jedné místnosti – zvlášť, pokud jsou nastaveny na různou teplotu. Může se stát, že hlavice topení zastaví, ale vyšší teplota na termostatu bude spínat kotel, aby topil.
  • Pocit tepla ovlivňuje i relativní vlhkost vzduchu – pokud máte hodně suchý vzduch, pak musíte přitopit o dva až tři stupně, abyste měli stejný pocit tepla, jako v místnosti s doporučenou vlhkostí, která je 40–50 %.
  • Místnosti, které trvale neobýváte, tedy například komoru či spíž, jen temperujte. Nejnižší teplota, při které většina kotlů spíná automaticky, je 5 °C, ale v obytných místnostech se většinou temperuje na 12 stupňů.
  • Topení nevypínejte zcela, to úspory nepřinese, protože když budete chtít znovu místnost zahřát, budete potřebovat víc energie a případná úspora se rozplyne.
  • Pokud nejste přítomni, pak stačí teplotu udržovat na 17 °C, před delší dovolenou nebo opuštěním bytu stačí nastavit i 15 °C. To ovšem neplatí, pokud máte v bytě například nějaké zvířátko nebo rostliny, pro které jsou takové teploty moc nízké!
  • Pamatujte na to, že stačí nastavit teplotu v místnosti výš o jediný stupeň, a náklady na spotřebu energie se zvýší v průměru o šest procent.

Větrejte chytře!

Mnoho domácností v zimě raději ani moc nevětrá, aby „neuteklo“ teplo. To je ale chyba, kterou můžete zaplatit nejen vydýchaným vzduchem, ale často i tím, že se v bytě začnou objevovat plísně. Pokud je venku opravdu zima, stačí vyvětrat krátce a intenzivně, nezaškodí v jednu chvíli otevřít všechna okna a udělat průvan. Chybou je, pokud necháváte celý den okna pootevřená jen na ventilačku, protože kvůli tomu vychladne nejen vzduch, ale i stěny. Ty si pak vyžádají spoustu tepla na nové ohřátí. Při rychlém větrání až průvanu ale opět pamatujte na květiny a zvířata, kterým by to mohlo uškodit.

Pokud byste chtěli investovat, pak ztráty spojené s větráním sníží až o 90 % rekuperační jednotka.

Foto: Yevhen Prozhyrko, Shutterstock.com

Větrat tak, že otevřete jen ventilačku, je v zimě nehospodárné. Raději udělejte pořádný průvanFoto: Yevhen Prozhyrko, Shutterstock.com

Nenechte teplo utíkat

Mnoho domácností větrá, aniž by to vědělo a chtělo – a to špatně utěsněnými okny a dveřmi. Pokud dáte ruku k mezerám v rámu okna či dveří a ucítíte proud studeného vzduchu, pak byste měli uvažovat o těsnění. Nemusí to být velká investice, rychlým řešením je i nalepovací pěnové a gumové těsnění, které je běžně k dostání. Pořídit si můžete i těsnicí lišty nebo textilní ochrany proti průvanu. Někdy je také dobré vyměnit práh u dveří za vyšší.

Hlavně starší okna, která nemají izolační skla, lze zateplit i jednoduchou vychytávkou – hodí se tedy spíš na okna do světlíku, v garáži, chodbě či sklípku, přes která se nedíváte ven. Ideální tepelnou vrstvou je totiž bublinková fólie, kterou přitisknete rovnou stranou na sklo. Pokud nedrží hned, lze sklo velmi lehce navlhčit třeba rozprašovačem a vyzkoušet to znovu. Na pohled hezčí jsou izolační fólie, ale to už není tak levné, protože metr přijde až na tisíc korun.

Můžete oprášit i opatření našich babiček – tedy izolační zábrany, například jakési válce z pěnové hmoty, ale třeba i ve formě látkového, filcem vycpaného jezevčíka, který zabrání pronikání průvanu. Babičky používaly válec z polystyrenu, který byl v hezkém papíře, většinou s mašličkou. Hodí se hlavně do špaletových oken či za dveře, kterými táhne. To je ale spíš tip na chalupu, než do běžně obývaného bytu.

Hodně pomůže, pokud před okna pořídíte rolety a závěsy, přes které zima neprojde do místnosti. Nenechávejte je ale stažené či zatažené stále, protože hrozí, že okolí oken pak začne plesnivět.

Foto: megaflopp, Shutterstock.com

Jen radiátory bez prachu a nezastavěné nábytkem vás mohou pořádně zahřátFoto: megaflopp, Shutterstock.com

V případě, že máte opravdu hodně netěsnící okna, pak uvažujte o jejich výměně. Přinese vám úsporu kolem dvaceti procent nákladů na vytápění ročně. Podle toho si lze snadno spočíst návratnost takové investice.

Úniky tepla přes zdi sice vidět nejsou, ale o to jsou vyšší. Vyplatí se uvažovat o zateplení budovy, ovšem to už je nákladná investice – i tak se ale většinou do deseti let vrátí. Pokud totiž zateplíte stěny a vyměníte okna, můžete se dostat až na polovinu nákladů za teplo.

„Zateplení“ můžete udělat i ve chvíli, kdy budete malovat, stačí zvolit termoizolační barvu nebo stěrku. Jsou v ní mikrokuličky, které odrážejí teplo zpět do místnosti, takže stěny nejsou na dotek chladné a není nutné tolit topit.

Obejděte radiátory!

Aby radiátory hřály tak, jak mají, měli byste je udržovat čisté, bez prachu. Nijak je také nezakrývejte, nedávejte před ně nábytek, ani záclony a závěsy. Pamatujte, že není dobré na nich ani sušit prádlo. Nejlépe proudí teplo, pokud je volná nejen celá plocha radiátoru, ale i celý prostor od něj až k protější stěně (nebo nábytku před ní).

Radiátory pravidelně odvzdušněte – odborníci radí, že by to mělo být jednou za tři měsíce. Jednou za rok byste měli nechat překontrolovat topný systém odborníkem – to platí pro ty, kteří vytápějí své obydlí kotlem. Servisovaný kotel má rozhodně nižší spotřebu, obzvlášť ten plynový.

Jaká opatření vám pomáhají šetřit za teplo? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám