Hlavní obsah

Záhada chybějící penisové kosti: Proč o ni muži přišli?

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Reklama

Stačí nešikovná poloha či rychlý pohyb, a v klacíku náhle rupne. Ale co v něm vlastně „povolí“, když se pánské přirození nemůže pochlubit kostí? Záhada penisové kosti konečně odhalena!

Článek

Kost, vědecky známá jako baculum, se nachází u koček, psů či potkanů, stejně jako našich bratranců šimpanzů a goril. Obecně má proměnnou šířku i tvar, přičemž savci jsou na ni tak nějak zvyklí – s výjimkou jednoho. Tím je člověk. Proč zrovna v jeho případě příroda šetřila? Výzkum publikovaný v žurnálu Proceedings of the Royal Society hovoří jasně.

Zvířata ano, ale muži ne?

Biologičtí antropologové Matilda Brindle a Christopher Opie z univerzity College v Londýně zjistili, že kost baculum se poprvé u savců objevila před 145 až 95 miliony lety a od té doby prošla výraznými změnami. Baculum je přitom „významně delší“ u primátů a masožravců. (Třeba takoví šimpanzi mají pyjovou kost dlouhou asi centimetr, u velryb už je to přes tři metry.)

Podle odborníků muži kdysi dávno zmíněnou kostí vybavení byli, nicméně vinou evoluce se tahle původně potřebná záležitost vytratila. Důvod? Její existence primárně souvisí s potřebou délky pohlavního styku, který by rozhodně neměl trvat jen pár vteřin! Už vám docházejí souvislosti?

Boj na život a na smrt. Pro samici!

Závěry výzkumu naznačují, že savci, zejména primáti, kteří mají více sexuálních partnerů, vykazují „vysokou úroveň sexuální konkurence“. Musí se tedy u samic víc a déle snažit. To je jedna věc. Penisová kost s tím vším souvisí tak, že přímo ovlivňuje již zmíněnou délku pohlavního styku, což je důležité zejména při efektivním předání genetického materiálu ze samce na samici.

Vědci v této souvislosti říkají, že s pomocí penisové kosti a delšího styku se zvířata úspěšněji reprodukují, čímž porážejí své konkurenty. Kost navíc slouží jako „podpůrná struktura“ během prodloužené penetrace – chrání močovou trubici a brání jejímu zúžení. Proto je podle vědců při páření nesmírně užitečná.

Člověk a minimální sexuální konkurence  

Délka průměrného pohlavního styku od začátku penetrace po mužskou ejakulaci se zastavuje na hodnotě kolem dvou až pěti minut, což potvrzuje třeba doktor Brendan Zietsch z amerického Queenslandu, který se této problematice věnuje celý svůj profesionální život. Suma sumárum, právě proto muži žádnou kost nepotřebují. Kromě jejich nevalné sexuální výdrže (aspoň v porovnání s živočišnou říší), je tu také další věc, ke které výzkumníci přihlížejí.

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Jistota stálé partnerky muže připravila o sexuální konkurenceschopnostFoto: 4 PM production, Shutterstock.com

Obviňujte monogamii! 

Asi před 1,9 miliony let začal být Homo erectus monogamní. Vzhledem k tomu, že se člověk může usadit jen s jedním partnerem, nepřikládá se penisové kosti takový význam, protože se systém páření změnil. Tedy aspoň tak to tvrdí Christopher Opie, hlavní autor studie, s tím, že v podstatě tam, kde se samci nesnaží oplodnit co nejvíce samic, se penisová kost ztrácí – u téměř monogamního člověka zcela. Tak co vlastně v penisu tak „křupe“?

Když se partnerův ztopořený klacík zkroutí nebo ohne do pozice, kterou příroda rozhodně nezamýšlela, došlo k přetržení šlach a vaziva. V důsledku jejich porušení může nastat vnitřní krvácení, které se spojuje s nenávratným poškozením pyje. Klíčové je vyhledání lékaře do několika hodin po úrazu. Kdo čeká déle, tomu ani urolog nepomůže.

A jaké zkušenosti máte právě vy? Už jste se někdy setkali se situací, kdy se penis ohnul?

Reklama

Načítám