Hlavní obsah

Zahrádkářské vychytávky: Víme, čím pohnojit záhony

Foto: Izabela Magier, Shutterstock.com

Foto: Izabela Magier, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zeleninové i květinové zahrady jsou v rozpuku. Abyste sklízeli sladké jahody, šťavnatá rajčátka a těšili se z barevných květů muškátů, přihnojujte. Ukážeme vám, jak použít přírodní hnojiva.

Článek

Aby vaše zahrada bujela zelení, přihnojujte. Rozhodně se ale obejdete bez „chemie“, která půdu ničí. Kvůli průmyslovým hnojivům mizí původní mikroorganismy, mění se pH půdy a zemina je nakonec bez života. Použijte proto suroviny, které dává sama příroda. Připravte si například výluh z kopřiv nebo ze slepičince, jenž s vašimi muškáty, jahodami nebo rajčaty udělá zázraky.

Zajděte si na kompost

Koncem května je na zahradě spoustu práce. Sklízíte ředkvičky a první saláty, vyséváte podzimní zeleninu, například červenou řepu, ředkev nebo mrkev k uskladnění. Než novou várku vysejete, obohaťte půdu o kompostovanou zeminu.

Kompost si připravíte snadno, třeba v rohu zahrady, kde budete vršit posekanou trávu a rostlinné zbytky z kuchyně. Půdní organismy, vlhkost a tlení promění odpad v půdu. Kompostovanou zeminu přidávejte i do truhlíků, do nichž vysazujete okrasné květiny.

Foto: imray, Shutterstock.com

Jen tak navršená halda zahradního odpadu moc užitečná nebude. Vrstvěte kompost chytřeFoto: imray, Shutterstock.com

Vyrobte hnojivo ze slepičince

Nemá zrovna příjemnou vůni, ale na zahrádce patří k nejlepším přírodním hnojivům. Sušený slepičí trus můžete koupit v zahradnictví anebo si řekněte sousedům, kteří mají slepice. Trus obsahuje asi 15 procent dusíku, jenž potřebuje většina rostlin, je v něm také draslík a vápník. Koncentrovaný slepičinec je velmi silné hnojivo, proto s ním zacházejte opatrně.

Nejlepší je připravit ho jako zálivku: jeden kousek slepičího trusu vložte do sudu s vodou a nechte asi dva týdny kvasit. Při zalévání řeďte v poměru 1 díl hnojiva na 10 dílů vody. Zalévat jím můžete jahody, maliny, borůvky, papriky, rajčata nebo okurky. Z květin hlavně muškáty, azalky nebo rododendrony. Pozor ale na cibuli a luštěniny – toto silné hnojivo by špatně snášely.

Výživný výluh z kopřiv

Jako hnojivo jsou na zahradě užitečné také kopřivy. Když je vyplejete, můžete je hodit na kompost nebo z nich připravit výluh plný živin. Kopřivy obsahují dusík, fosfor a draslík – látky, které podporují růst rostlin a zvyšují jejich obranyschopnost.

Kopřivy nasekejte na menší části a vložte do většího nekovového kbelíku. Rostliny by měly nádobu zaplnit ze tří čtvrtin. Zalijte je vodou, nejlépe dešťovou, a nechte asi tři týdny kvasit. Používejte při zálivce a řeďte v poměru 1 díl kopřivového výluhu na 50 dílů vody.

Foto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Kopřivy nevyhazujte. Jsou skvělé jako léčivka, do kompostu i k výrobě hnojivaFoto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Mulčujte posekanou trávou

Čerstvě posekanou trávu můžete odvozit na kompost nebo ji rovnou rozložit na záhony. K mulčování lze použít také seno nebo listí – materiál se bude postupně rozkládat a do zeminy začnou pronikat živiny. Vrstva mulče také částečně zabraňuje prorůstání plevele – i když nakonec prorazí.

Mulčování má i nevýhody – vrstva trávy, sena nebo slámy totiž vlhne a láká slimáky. Materiál proto stelte jen kolem rostlin, které otravné plže tolik nelákají.

Používáte přírodní hnojiva? Už jste někdy vyráběli kopřivovou jíchu?

Reklama

Načítám