Hlavní obsah

Zakázané potraviny: Vzdejte se těchto 5 věcí a konečně zhubnete!

Foto: vgstudio, Shutterstock.com

Foto: vgstudio, Shutterstock.com

Reklama

Vyřaďte z jídelníčku těchto 5 potravin a věřte, že se úspěchu konečně dočkáte. Úspěchu v čem? V hubnutí, dietě, redukci. Slovíčka, kolem nichž se po Vánocích točí většina ženské pozornosti. Každoročně je leden měsícem velkých předsevzetí, že tentokrát se vám zhubnout určitě podaří. Ani letos tomu určitě není jinak.

Článek

Dieta je sprosté slovo. Tak tohle rčení už jste určitě někdy slyšely. Jak ale zhubnout a nedržet dietu? Podle našich odbornic to jde. Stačí nahradit pojem „dieta“ termínem „zdravý životní styl“ a uvědomit si, že pro dosažení ideální váhy je třeba celková změna stravovacích a pohybových návyků. Ano, to je hezké, říkáte si, ale jak to provést v praxi? Začněte tím, že přestanete jíst těchto pět potravin.

1. Sladké nápoje

Všechny slazené nápoje obsahují velké množství cukru. S množstvím cukru souvisí i množství kalorií, které ale tělu nepřinášejí žádnou hodnotu. To znamená, že je neumí efektivně využít, ukládá je do tuku, a navíc žadoní po dalších. „Rychlé cukry, které slazené nápoje obsahují, způsobují kolísání krevního cukru, což má za následek návaly hladů a chutí,“ vysvětluje výživová a fitness odbornice Petra Schäferová ze společnosti Fitkouč.

2. Proslazované cereálie

Cereálie jsou synonymem zdravé snídaně. Některé z nich ale dodají mnohem více energie, než ve skutečnosti potřebujete. Často jsou přeslazené a chybí jim vláknina. Zda kupujete opravdu zdravou potravinu nebo jen kalorickou bombu, ukáže tabulka nutričních hodnot. Nejčastějším problémem cereálií, včetně těch, které se tváří zdravě, je velké množství jednoduchého přidaného cukru. „Při vlastním výběru sledujte obsah jednoduchých sacharidů, takzvaných rychlých cukrů,“ radí Karolína Smutná, výživová poradkyně a fitness trenérka z Prahy. Na zadní části obalu v tabulce s nutričními hodnotami si tedy najděte kolonku „sacharidy“ a zaměřte se na řádek pod ní – „z toho cukry“.

Foto: baibaz, Shutterstock.com

Snídaňové cereálie se ve většině případů zdravě jen tváří. Ve skutečnosti obsahují velké množství přidaného cukruFoto: baibaz, Shutterstock.com

3. Průmyslově zpracované potraviny

Drtivá většina potravin, které se konzumují ve velkém, spadá do skupiny průmyslově zpracovaných. Vitaminy a minerály jsou zde nahrazovány konzervanty a dalšími látkami zvýrazňujícími chuť. Nejčastěji solí a cukrem. To znamená jediné – více kalorií, které se velmi rychle mění na energii. Pokud tato energie není využita, ukládá se jako tuk. Jedná se nejčastěji o různé cukrovinky a uměle zpracovaná masa, jako jsou třeba uzeniny.

„Příkladem může být mleté maso, u kterého jen těžko poznáte, co přesně obsahuje dává konkrétní příklad,“ Karolína Smutná. Pokud tedy nejde o maso přímo od řezníka, kde přímo vidíte, jak jej mele a že do něho nic nepřidává. Maso, o kterém je zde řeč, je maso z polotovaru, které již v sobě má něco navíc – tedy převážně sůl, cukr a další látky zvýrazňující chuť. „Tyto potraviny jsou zkrátka navrženy tak, aby vám chutnaly a abyste jich snědli co nejvíce a nikoliv proto, aby vás nasytily a dodaly vám potřebné živiny,“ dodává odbornice.

4. Prázdné kalorie

Prázdné kalorie jsou součástí potravin s vysokou energetickou, ale malou výživovou hodnotou. „Tyto potraviny mají stejný obsah energie jako každá jiná kalorie, ale chybí jim mnoho důležitých živin, jako jsou vitaminy, minerály, antioxidanty, aminokyseliny nebo vláknina,“ vysvětluje Karolína Smutná. Jedná se zpravidla o sladkosti, pizzu, tučné sýry a mastné masové pokrmy, jako jsou klobásy nebo slanina.

Foto: stockcreations, Shutterstock.com

S cukrovinkami a dalšími průmyslově zpracovanými potravinami do sebe dostáváte jen prázdné kalorie bez výživové hodnotyFoto: stockcreations, Shutterstock.com

5. Hydrogenované trans-tuky

Trans-mastné kyseliny jsou tuky, které se průmyslově vyrábějí procesem zvaným hydrogenace, ztužování. Výsledkem je tuhý a snadno roztíratelný výrobek, který je dlouho skladovatelný. Výchozí surovinou bývají levné rostlinné oleje, například slunečnicový, sójový či palmový. „V potravinářství se používají do celé řady potravin – pochutin, polev, sušenek, smažených brambůrků a tak dále,“ informuje Petra Schäferová. Pro jejich prokázanou škodlivost mají dnes výrobci potravin povinnost označovat množství ve výrobku. Nadměrná konzumace totiž vede ke zvýšení škodlivého LDL cholesterolu a tím rizika nemocí srdce a cév, současně stoupá i riziko nadváhy.

Tak co na tyto potraviny říkáte, kolik jich denně do sebe dostáváte? A změníte to?

Reklama

Načítám