Hlavní obsah

Zakysaná smetana nás baví. A nejvíc v moučnících!

Foto: Thinkstock

Ze zakysané smetany se dají v kuchyni připravit opravdové divy!

Pokud patříte mezi ty, které kombinace zakysané smetany a sladkých chutí nikdy neomrzí, nemůžete si nechat ujít dnešní článek! Vyzkoušejte dort à la cheescake s lesním ovocem, úžasný drobenkový koláč ze špaldové mouky s broskvemi nebo úžasné čokoládové fondue!

Článek

Protože měl minulý článek s recepty na moučníky ze zakysané smetany nebývalý úspěch, rozhodli jsme se oblažit vás dalšími třemi úžasnými dezerty. Na své si v nich přijde opravdu každý!

Smetanový dort s ricottou a ovocem

Na 1 dort potřebujete: 50 g rozpuštěného másla, 150 g cereálních sušenek, 500 g sýru ricotta, 200 g zakysané smetany, 3 vejce, 175 g moučkového cukru, 1 lžíce medu, kůru z jednoho citronu, 2 lžičky vanilkového extraktu, 275 g čerstvého lesního ovoce (maliny, borůvky, jahody…), moučkový cukr na ozdobení.

Foto: zakysana-smetana.cz

Dort se sýrem? Proč ne!

Postup: Dortovou formu, které lze vyndat dno, vymažte máslem. Sušenky rozemelte nebo nalámejte najemno, smíchejte s rozehřátým máslem, rozprostřete na dno formy a pečlivě umačkejte. Boky u tohoto receptu není potřeba dělat.

Ricottu, zakysanou smetanu, vejce, cukr, med, citronovou kůru a vanilkový extrakt rozmíchejte ručním šlehačem dohladka. Poté vidličkou rozmačkejte 100 g ovoce a vmíchejte ho do směsi. Hotovou směs vlijte do formy na sušenkový základ. Když budete formou lehce klepat o pracovní desku, směs se vám sama urovná. Pokud by se vám to nedařilo, můžete použít cukrářskou stěrku.

Dort vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte asi 40–45 minut, dokud povrch nezezlátne. Po vyjmutí dort zakryjte potravinářskou fólií a nechte jej pomalu zchladnout. Ve chvíli, kdy má dort zhruba pokojovou teplotu, ho uložte do lednice a tam ho nechte do druhého dne odležet a ztuhnout.

Takto připravený dort objeďte podél ráfku nožem a opatrně jej vyjměte. Povrch ozdobte zbylým ovocem a posypejte moučkovým cukrem.

Tip: Místo vanilkového extraktu můžete použít vanilkový lusk. Ten podélně rozkrojte, vyškrabte z něj semínka a ta přidejte do ricotty. Obal lusku pak můžete vyvařit v mléce místo kakaa.

Máte chuť na pravý jahodový cheescake? Recept najdete v článku Šéfkuchaři vaří: Tři jahodové dezerty.

Drobenkový koláč ze špaldové mouky s broskvemi

Na 1 koláč potřebujete: 200 g špaldové jemně mleté mouky, 130 g másla, 1 lžičku soli, 2–3 lžíce studené vody. Na náplň potřebujete: 300 g zakysané smetany, 200 g špaldové jemně mleté mouky, 3 žloutky, 200 g cukru, větší konzervu (cca 400 g) broskví nebo 500 g čerstvých broskví. Na drobenku si nachystejte 60 g másla, 75 g špaldové jemně mleté mouky, 60 g cukru krupice a špetku skořice.

Foto: zakysana-smetana.cz

Koláč s drobenkou trochu jinak

Postup: Začněte těstem. Mouku prosejte s trochou soli, přidejte do ní na kousky pokrájené máslo a vypracujte jednolité těsto. To vyválejte a vystelte jím koláčovou formu. Z čerstvých broskví vyndejte pecky a oloupejte je, pak už je postup stejný jako u kompotovaných.

Broskve nakrájejte na měsíčky a vyrovnejte je na těsto na dně formy. Zakysanou smetanu smíchejte se žloutky, cukrem a moukou, vše důkladně promíchejte, přelijte přes broskve a uhlaďte. Koláč pak vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 30–40 minut. Mezitím si připravte drobenku – všechny ingredience na ni potřebné důkladně propracujte dohromady. Růžovějící koláč posypte drobenkou a pečte dalších 10–15 minut.

Máte radši rebarboru? Ochutnejte drobenkový koláč s rebarborou i další rebarborová potěšení v tomto článku!

Čokoládové fondue

Na 4 porce potřebujete: 2 tabulky kvalitní čokolády s vysokým podílem kakaa, 100 g zakysané smetany, podle chuti moučkový cukr, 500 g ovoce (jahod, banánů, hroznového vína, manga...).

Foto: zakysana-smetana.cz

Sladké fondue s jahodami? Zkuste to!

Postup: Čokoládu rozlámejte na kousky a rozpusťte ji ve vodní lázni. Když je čokoláda rozpuštěná, přimíchejte do ní zakysanou smetanu a podle chuti také cukr. Pokud nemáte set na fondue, je potřeba podávat fondue hned – dokud je čokoláda tekutá, případně ji přihřívat. Ovoce pokrájené na kousky nachystejte strávníkům do misek a přiložte špejli či vidličku. Každý si ten svůj kousek namočí jistě s chutí!

Tip:Minimálně na tento recept doporučujeme použít zakysanou smetanu s tučností kolem 30 % (například Chef de Créme). Nízkotučné smetany se totiž hodí spíš pro studenou kuchyni, a pokud chcete okouzlit opravdu dobrým moučníkem, musí mít nějaké to procento, které ji přiblíží smetanovosti šlehačky.

Jaká sladká pokušení ze zakysané smetany doma děláte vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.