Hlavní obsah

Zamilovala jsem se do kamaráda. Jak poznat, že po mně také touží?

Foto: thinkstock

Když se zamilujete do kamaráda, je to velký riskFoto: thinkstock

Reklama

Jste kamarádi, ale vy ho tajně milujete. Co s tím? Jak poznat, jestli by i on chtěl vyměnit přátelství za plnohodnotný vztah muže a ženy? Co dělat, když o vás nestojí? A co všechno můžete ztratit?

Článek

Většinou všichni řeší, zda je vůbec možné, aby muž a žena byli jen přáteli. Jenže spoustu lidí spíš trápí, co dělat, když jste zamilovaní do kamaráda. Z toho totiž může být obrovský průšvih.

Velké riziko

Milujete svého kamaráda? Tak nespěchejte, rozvaha se vyplatí. „Milostné vzplanutí vůči kamarádovi je velmi riskantní. Můžete toho opravdu hodně ztratit. A to nejen samotné přátelství, ale narušit se může vaše sebedůvěra,“ varuje britská sexpertka Tracey Cox.

Když vás totiž odmítne neznámý muž z baru, není to příjemné, ale můžete si říct, že vás vlastně nezná, netuší, jaké máte kvality. „Ale kamarád, který vás důvěrně zná? Když vás není schopen milovat on, tak kdo vlastně?“ popisuje Tracey Cox pocity, které vám mohou hodně ublížit.

Foto: thinkstock

Neopětuje vaše city? Přátelství vám i tak může vydržet, jen dodržujte pravidlaFoto: thinkstock

Nejdřív byste tedy měly nenápadně vysondovat, jak je na tom kamarád s city vůči vám. „Řekněte mu něco ve smyslu ,to bys nevěřil, jaký jsem včera měla sen. Zdálo se mi o nás dvou, že jsme spolu randili, to je legrace, viď?´“ radí Tracey Cox. Z jeho reakce prý snadno poznáte, jaký postoj zaujímá:

  • Má zájem – Jestliže je to sebevědomý muž, začne se nejspíš zajímat o detaily vašeho snu. Co přesně se ti zdálo? Co jsme dělali? Líbilo se ti to? To jsou otázky, kterými vás zahrne. Jestli sebevědomím neoplývá, sklopí zrak, ale přesto se na vás bude stále ohlížet se zájmem, trochu stydlivě, ovšem s nadějí v očích.
  • Nemá zájem – Nejspíš se začne hlasitě smát a pronese něco ve smyslu „to je tedy úlet, fakt divné“. Jednoduše dá najevo, že tohle je pro něj naprosté sci-fi.

Když nechce

Poté, co zjistíte, že o vás opravdu přemýšlí jen jako o kamarádce, musíte se rozhodnout, zda i tak s ním chcete udržovat přátelství. Aby to fungovalo, musíte totiž dodržet následující pravidla:

  • Respektujte jeho milostný život – Nepomlouvejte jeho přítelkyně, nesnažte se mu je rozmluvit. Je to jeho věc!
  • Chovejte se jako dřív – „Věnujte se stejným aktivitám jako dřív. Vyvarujte se divného a rozpačitého chování, jako je třeba vyhýbání se očnímu kontaktu,“ řekla portálu eDarling Heidi Reederová, americká sociální vědkyně z Boise State University.
Foto: thinkstock

Za určitých okolností ale může být kamarádství dobrým začátkem pro úžasný partnerský vztahFoto: thinkstock

  • Žádné omluvy – Pokud jste to přece jen nevydržely a svému kamarádovi se vyznaly, nyní se v žádném případě za své city neomlouvejte.
  • Nedělejte si naděje – Přestaňte doufat! „Nesnažte se v sobě udržet naději, že druhá strana změní svůj názor,“ upřesňuje Heidi Reederová.

Je to láska

Faktem ale je, že kamarádství je celkem dobrým základem partnerského vztahu. Znáte se totiž bez přetvářek. „Ženy mi vyprávěly, jak je jejich kamarád zažil v těch nejhorších momentech, třeba ubrečené a v teplácích. I muži popisovali, jak je jejich kamarádky viděly, když se chovali hrozně. Když se do sebe zamilují přátelé, je výhodou, že se už zažili v tomto nefalšovaném stavu. A pokud se milujete a akceptujete i poté, co jste viděli své nedostatky, máte velmi pěkný základ,“ vysvětluje Heidi Reederová.

Jak to máte se svým kamarádem vy? Opravdu jste jen přátelé, nebo některý z vás by chtěl něco víc?

Reklama

Související témata:

Načítám