Hlavní obsah
2,9
(515)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Tenhle rychlý a nápaditý recept zvládne uvařit opravdu každý. Voní bylinkami, vínem a žampiony, a navíc je ryze z rostlinných surovin, takže si pochutnají i vegani. A polenta je výborná originální příloha.

5 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Ragů
  • 400 g žampionů
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrnek kořenové zeleniny (mrkve, celeru, petržele)
  • 250 ml červeného vína
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 1,5 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička soli
  • 2 špetky pepře
  • 2 listy bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
Polenta
  • 150 g polenty
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Očištěné žampiony nakrájejte na čtvrtky a stroužky česneku na plátky. Mrkev a petržel pokrájejte na slabší kolečka, celer na kostičky. 

02.

Ve větší pánvi na oleji nejprve orestujte kořenovou zeleninu. Až začne zlátnout, přidejte žampiony a česnek, vše osolte a opepřete a restujte asi pět minut. Často míchejte, aby se česnek nezačal připalovat. 

03.

Nyní přidejte rozmarýn, nové koření a bobkový list. Zalijte červeným vínem a vařte odkryté, dokud se tekutina nezredukuje asi na polovinu. Bude to trvat přibližně 10 minut. 

04.

V zeleninovém vývaru rozmíchejte kukuřičný škrob, přilijte k žampionům, zamíchejte a vařte. Vinná omáčka lehce zhoustne. 

05.

Nyní je čas na polentu. Do hrnce nalijte zeleninový vývar a uveďte do varu. Když začne vřít, tenkým pramínkem do něho za stálého míchání nasypejte instantní polentu. Tu už stačí vařit jen tři minuty. Nakonec ji dosolte a přidejte do ní trochu oleje (nevegani si mohou dát lžíci másla a klidně i strouhaný parmazán). 

06.

Z ragú vyjměte snítky rozmarýnu, bobkové listy a kuličky nového koření. Kaši z polenty ihned servírujte v misce s žampionovým ragú. Polenta totiž chladnutím houstne a tuhne. 

Foto: Autorka

Takhle lákavě žampionové ragú na víně vypadáFoto: Autorka

Znáte polentu, nebo tak úplně nevíte, co si s ní počít? Výborná je smažená polenta s tymiánem a cibulkou a polentová pizza. Ochutnejte slaný polentový koláč se špenátem nebo grilovanou jarní cibulku s kari polentou.

Reklama

Načítám