Hlavní obsah

Zaoblený, nebo hranatý nábytek: Který vybrat?

Foto: Thinkstock

Funkční design se stále cyklicky vrací ke strohé geometrii tvarůFoto: Thinkstock

Reklama

Kruh je nejdokonalejší tvar na světě, a tak není divu, že mnozí se ho snaží prosazovat ve světě bydlení. Zaoblený nábytek je proto velmi oblíbený a rozšířený. Jenže právě to, že ho má skoro každý, mnohým vadí. Proto sahají po zařízení, které zdobí jednoduchost a hranaté tvary. Víte, co je lepší a který nábytek se kam hodí?

Článek

Kulatý, nebo hranatý tvar? Toto zařizovací dilema je zhruba stejné jako problém, zda bylo dřív vejce, nebo slepice. Jednoznačná odpověď neexistuje a záleží na vkusu každého, či módních trendech, které právě vládnou interiéru – jak je to tedy teď?

Pokud by se věc hodně zjednodušila, lze říci, že hranaté zařízení preferují milovníci módních trendů. A zaoblené si pořizují ti, kteří chtějí něco nadčasového a trvalejšího. Chybu tedy neuděláte nikdy.

Hrany vládnou módnímu minimalismu

„Je pravda, že krychle a hranaté formy se hojně uplatňují v moderní architektuře i soudobém designu, proto tento tvar dostávají elektrické spotřebiče, vybavení moderních kuchyní a v neposlední řadě taktéž koupelny,“ říká Filip Urban ze společnosti Grohe, která vyrábí vodovodní baterie. A právě na nich popisuje výhody hranatých tvarů: „Tím, že striktně dodržují krychlový tvar, čisté rovné plochy a rovnoběžné hrany, jsou na pohled velmi výrazné, a dá se říci, že vybočují ze zažitých standardů. A to se mnohým líbí,“ dodává Filip Urban.

Foto: polstrin

Kruhové předměty nesou často funkci solitérního luxusního doplňku v interiéruFoto: polstrin

Foto: polstrin

Zde si skutečně návrhář s ostrými úhly vyhrál. A výsledek je perfektní!Foto: polstrin

Samozřejmě má-li být minimalistická krása interiéru zachována, je třeba v koupelně baterie doplnit hranatými skříňkami, vanou, umyvadlem i ostatními zařizovacími předměty. Pak zjistíte, že Rohatá koupelna je nebezpečně krásný trend!.

Pokud nechcete podléhat módním trendům, existuje ještě jeden důvod, proč volit hranaté zařízení. Přece jen kulaté místnosti jsou stále výjimkou a většina místností má stále tvar kvádru či krychle. Jestliže byste tedy chtěli mít dokonale sladěný interiér, zřejmě by vám nezbylo nic jiného než sáhnout po „rohatém“ zařízení.

Foto: boconcept

Kulatý nábytek je mnohem náročnější na prostorFoto: boconcept

Foto: boconcept

Kombinace ostrých hran a oblých tvarů láká i k experimentům s kontrastními barvamiFoto: boconcept

Existuje i argument, na nějž by měli slyšet zvlášť ti, kdo počítají každý centimetr místa. Je totiž pravda, že hranatý nábytek do „hranatých“ místností lépe pasuje, a tak dovoluje dokonale využít prostor. Příkladem je kulatý versus hranatý jídelní stůl. Platí, že na ten první potřebujete v jídelně mnohem více místa, nemůžete ho dát ke stěně a podobně. Více najdete v článku: Interiér: Jaký stůl mu sluší?.

Foto: kaldewei

Oválné vany se mají zasadit do velké koupelny. Neměly by se žádnou částí dotýkat stěnFoto: kaldewei

Foto: kaldewei

Vysoce esteticky působí i tato vana, z níž vyzařuje preciznost. Tak totiž umí působit ostré hrany.Foto: kaldewei

Obliny prověřila historie

Řekne-li se obliny, mnohým se vybaví baroko. A nejde jen o ony „baculaté“ andělíčky, které si všichni s tímto stylem spojují. Kruh a zaoblené tvary hrály prim také v architektuře i nábytkářství. A opakovaly se v mnoha dalších historických stylech. Takže vsadíte-li nyní na kulaté tvary, volíte to nejlepší z tradice.

Ale důvodů, proč sáhnout po takovém nábytku a zařízení, je více. I vyznavači minimalismu přiznávají, že obliny jsou přátelštější, milejší, příjemnější jak pro oko, tak na dotyk. A protože provázejí bydlení celá staletí, snadněji tak také zkombinujete nábytek z různých epoch. A nemusí jít jen o kombinaci starožitností a nových kousků. Stačí se podívat na slavnou českou židli thonetku, dokonalou ukázku ohýbaného dřeva, která se v nezměněné podobě vyrábí už sto padesát let.

Foto: grohe

Svůj k svému: baterie musí tvarem ctít příslušející vybavení – vanu, umyvadlo či dřezFoto: grohe

Foto: grohe

Jak se vám líbí tahle hranatá baterie?Foto: grohe

Doslova k nezaplacení jsou pak obliny v domácnostech s dětmi. Zřejmě každý si dovede představit, co se stane, když při hře narazí na hranu stolu – a to jak toho obdélníkového, tak kulatého. O větší bezpečnosti zaobleného zařízení tedy nelze diskutovat.

A jakým tvarům dáváte – myšleno samozřejmě u nábytku – přednost vy: oblinám, nebo hranám?

Reklama

Související témata:

Načítám