Hlavní obsah

Zapomenuté Rudohoří: objevte tajemné Krušné hory

Foto: 2M STUDIO s.r.o.

Foto: 2M STUDIO s.r.o.

Reklama

Krušné hory mají temnou minulost a drsné klima, ale o to více pak oceníte krásnou přírodu, sportovní vyžití a léčivé prameny, které naše nejdelší pohoří nabízí. Objevte jeho poněkud opomíjené kouzlo!

Článek

Zapomenutý klenot pohraničí, i tak by se s trochou lehkého patosu daly nazvat Krušné hory, neboli Rudohoří. Tato příhraniční oblast je protkaná běžkařskými trasami, sjezdovkami, turistickými stezkami a cyklotrasami, ale nabízí mnohem víc. Země bohatá na rudy a horké prameny propojuje lázeňství s dalšími formami rekreace. Dějiny regionu jsou úzce spjaté s těžkým životem horníků, odsuny sudetských Němců a komunistickými lágry.

Do Krušných hor jezdím už roky a mám pro vás proto spoustu tipů, co v tomto 130 km dlouhém pohoří při letošní zimní dovolené určitě nevynechat.

Ráj běžkařů a dopisy Ježíškovi

Na rozdíl od známější (a kratší!) Jizerské lyžařské magistrály není ta Krušnohorská tak frekventovaná, což ocení zejména běžkaři-začátečníci nebo ti, kteří se leknou pokaždé, když za sebou slyší nevrlé zvolání „Stopa!“. Trasa je dlouhá 242 km a je celá vedená po silnicích. V zimě tak slouží běžkařům, v létě těší zase cyklisty.

Foto: Martin Valina, krusnohorsky.cz

Boží Dar díky své mimořádné poloze nabízí sníh často i v době, kdy na bílé vločky zbytek republiky jen marně čekáFoto: Martin Valina, krusnohorsky.cz

Na magistrále leží naše nejvýše položené město Boží Dar, kde v Ježíškově poště malí výletníci nechávají Ježíškovi svá přání. Od jara do podzimu nevynechejte místní rašeliniště a procházku podél Blatenského příkopu do Horní Blatné (po cestě vás čekají skvělé halušky z restaurace Salaš a pivo z pivovaru Ryžovna).

Foto: canadastock, Shutterstock.com

Krušné hory jsou díky obrovskému množství tras naprostým rájem pro běžkařeFoto: canadastock, Shutterstock.com

Pro poklidnější dovolenou se ubytujte v Horní Blatné, Abertamech (tam najdete  vyhlášenou horskou sýrárnu), Perninku či Jáchymově, odkud vede lanovka přímo na Klínovec. Trasy si naplánujte podle zimní verze Mapy.cz. Skvělé stopy jsou také u Přebuze, kde najdete i děsivou opuštěnou továrnu na zpracování cínu.

Foto: Martpod, Shutterstock.com

Uprostřed lesů najdete děsivou připomínku 2. světové války, nacistický důl Rolava a zajatecký pracovní tábor SauersackFoto: Martpod, Shutterstock.com

V létě kolo, v zimě sjezdovky

Žádný srdcař při své dovolené nevynechá nejvyšší vrch, v našem případě 1244 m vysoký Klínovec. Ten nabízí nejen výhled až do Německa (no dobře, hranice je vlastně hned pod ním), ale i spoustu výjimečných sjezdů pro milovníky adrenalinu. Od jara do podzimu láká na krásné cyklotraily, v zimě pak na lyžařský areál (od loňska navíc propojený s vedlejším Boží Dar - Neklid) s krásnými 31,5 km sjezdovek. Pokud je vám to málo, pořiďte si vícedenní skipas i pro sousední Fichtelberg, do kterého se zdarma dostanete skibusem.

Foto: Honza Haruda, haruda.eu

V létě Klínovec patří cyklistům. Upravené a málo frekventované cyklotraily mají 4 stupně náročnostiFoto: Honza Haruda, haruda.eu

Kromě největšího Klínovce najdete v Krušných i desítky menších areálů, za zmínku určitě stojí moderní Plešivec (opět si předem na internetu zkontrolujte možné slevy), celoroční sportovní areál Klíny se snowparkem nebo rodinné Ski Centrum Bublava.

Foto: 2M STUDIO s.r.o.

Permanentku na Klínovec si kupte raději předem online a nezapomeňte se podívat, jestli váš poskytovatel energie nenabízí slevyFoto: 2M STUDIO s.r.o.

Večerní relax v léčivých pramenech

Máloco je po celodenním lyžování lepší než horká koupel. Oblast je protkána léčivými prameny, takže je z čeho vybírat. Návštěva Teplic, Karlových Varů či Františkových lázní (kde je i obří aquacentrum Aquaforum) je spíše celodenní záležitostí, pokud chcete zůstat v blízkosti hor, doporučuji Jáchymov nebo Klášterec nad Ohří. V Klášterci jsou jak léčivé prameny, tak lázně. Léčebné lázně Jáchymov nabízejí zvýhodněné ubytovací balíčky s polopenzí a vstupy do aquaparku Agricola i nově otevřeného saunového světa s důlní tématikou. A mohou se pyšnit jedinečnou radonovou vodou.

Foto: Léčebné lázně Jáchymov a.s.

Saunový důl je stylizován do krušnohorské hornické historie, o které se můžete dozvědět víc v pěkně udělaném Muzeu Jáchymov - Královská mincovnaFoto: Léčebné lázně Jáchymov a.s.

A co když počasí nepřeje?

Kromě minerálních pramenů najdete kolem Krušných hor i další příjemné způsoby hydratace: nás zaujala exkurze v Becherovce a místní minipivovary. Továrnu na slavný likér najdete přímo v Karlových Varech, pivovary pak po celém kraji. Za sebe mohu doporučit pivovar Krušnohor v Kraslicích a dát si můžete zajímavé speciály. Ty najdete i v Domácím pivovárku Velký Rybník a nedalekém Rudohoru z Dolního Žďáru, které jsou v podstatě po cestě na Klínovec (rozumějte, kalorie z piva záhy vysportujete). Nejvýše položený pivovar v oblasti je pak již zmiňovaná maličká Ryžovna, kam se zase můžete stavit cestou z běžek mezi Horní Blatnou a Božím Darem.

Foto: Volodymyr Tverdokhlib, Shutterstock.com

Jak se říká, lokální produkce by se měla podporovat, co myslíte?Foto: Volodymyr Tverdokhlib, Shutterstock.com

Ti kulturnější z vás si mohou připomenout slávu karlovarského křišťálu Moser přímo v jejich sklářské huti, nebo nakouknout do výroby vyhlášeného porcelánu Thun, kde vás čeká vtipná exkurze na motivy filmu Holky z porcelánu, který se tady natáčel. V karlovarském kostele sv. Lukáše zase děti ocení muzeum voskových figurín s kolekcí od slavné rodiny Tussauds.

Foto: 2M STUDIO s.r.o.

V podhůří Krušných hor leží pompézní Karlovy VaryFoto: 2M STUDIO s.r.o.

Světový unikát aneb Po stopách UNESCO

Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří byl letos zapsán na seznam světového dědictví UNESCO. Štoly nabízejí skvělý způsob, jak se schovat před nepříznivým počasím a ponořit se do krušné historie místní těžby. V Jáchymově fungoval i pracovní tábor a uranový důl Svornost, který si můžete připomenout na naučné stezce Jáchymovské peklo. Jinak se podívejte do cínového dolu Mauritius, štoly Johannes a dolů v okolí Krupky.

Foto: Profimedia.cz

Štoly (na snímku Johannes) jsou přes zimu zavřené, v sezoně však jejich prohlídka stojí za toFoto: Profimedia.cz

Znáte Krušné hory, nebo zatím stojí spíše na okraji vašeho zájmu? Napište nám i své tipy na zimní dovolenou! A navštívili jste naše strašidelná místa?

Reklama

Načítám