Hlavní obsah

Záření, cvičení i ultrazvuk: Co pomáhá na bolest v 21. století?

Foto: Alliance, shutterstock.com

Jsou růžové pilulky vaše nejlepší kamarádky? Zkuste řešit bolest pohybového aparátu lepším, a hlavně dlouhodoběji účinným způsobemFoto: Alliance, shutterstock.com

Reklama

Koho z vás občas nerozbolí hlava, záda nebo klouby. Pokud si obvykle vypomůžete uklidňujícími léky, zkuste to příště moderněji. Jděte po příčině a rozlučte se s bolestí natrvalo.

Článek

Analgetika sice zaženou bolest rychle, jenže jen na chvíli a působí na receptory v našem mozku, nikoli na zdroj bolesti. Pokud vás trápí bolest opakovaně či trpíte bolestmi chronickými, místo hrsti pilulek dejte přednost účinné terapii. Je sice časově i finančně náročnější, má ale jedno neoddiskutovatelné plus: bolesti dokáže zbavit nadobro.

Medicína jde stále kupředu. Zmapovali jsme pro vás moderní metody, které cílí právě na bolest.

Kombinovaná elektroléčba

Pokud trpíte bolestmi pohybového aparátu, je elektroléčba právě pro vás. Terapie propojuje účinky ultrazvuku s myorelaxačním účinkem uvolnění svalů a spasmů. Nejde o klasické ultrazvukové vlnění, ale vibrování křišťálů, navíc efektivně kombinované s jinými způsoby elektroléčby, například interferenčními proudy. „Výborně se hodí pro léčbu patních ostruh, tenisových loktů nebo karpálních tunelů,“ vyjmenovává MUDr. Ljiljana Marič, ředitelka pro léčebnou péči Léčebných lázní Bohdaneč.

Cena: Jedna procedura stojí kolem 150 Kč.

Foto: Léčebné lázně Bohdaneč

Elektroléčba velmi dobře zabírá například při léčbě karpálních tunelůFoto: Léčebné lázně Bohdaneč

Lokální kryoterapie

Léčba chladem má široké uplatnění. Je výborná při revmatologických změnách kloubů, úponů a svalů, léčbě hematomů, otoků a poúrazových stavů. Ošetřovaná část se vystavuje extrémně nízké teplotě, čímž se vyvolává analgezie, zlepšuje metabolismus a snižuje zánětlivá reakce.

Cena: Jedna procedura stojí kolem 200 Kč.

Foto: BTL zdravotnická technika

Lokální kryoterapie je spolehlivým prostředkem zmírnění revmatoidních komplikacíFoto: BTL zdravotnická technika

Selektivní radiofrekvenční terapie (TR-Therapy)

Jednou z nejnovějších metod, kterou využívají i vrcholoví sportovci, je TR-Therapy. Během ní dochází k uvolnění hypertonických svalů, regeneraci a hojení tkáně, redukci otoků a úlevě od bolesti, často okamžité.

„Rozptýlením radiofrekvenčního proudu nastává selektivní zvýšení teploty ve tkáních, což vede k uvolnění svalů, lokálnímu zvýšení krevní cirkulace, podpoře regenerace tkání a zmenšení otoku. Proud nejprve působí na povrchovou tkáň, a následně na svalové a vazivové úpony hlouběji v tkáni,“ popisuje princip metody MUDr. Ljiljana Marič.

Cena: Jedna procedura stojí kolem 1000 Kč.

Foto: Léčebné lázně Bohdaneč

TR-Therapy využívají sportovci k regeneraci tkáníFoto: Léčebné lázně Bohdaneč

Rehabilitační metoda Infinity

Pomocí  principu cviků má zlepšit stabilitu, centraci, koordinaci, vnímání a ovládání celého těla, a tím bojovat s onemocněním pohybového ústrojí, dokonce i artrózou.

„Umožňuje zlepšení onemocnění pohybového ústrojí, ale i protažení a posílení celého pohybového ústrojí,“ vysvětluje MUDr. Michaela Tomanová, MBA, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

Cena: Jedna procedura stojí kolem 300 Kč.

Foto: Infinity Method

Infinity je série speciálních cviků k odstranění bolestivých potíží s pohybemFoto: Infinity Method

Analýza přístrojem Sensitiv Imagio 530

Potrápit umí i migrény nebo menstruační křeče. Na ně může pomoci cvičení, úprava jídelníčku i bylinky, především ale odhalení příčiny. S tím může pomoci biorezonanční přístroj Sensitiv Imagio 530.

„Biorezonanční technologie umožňují na základě biorezonance buněk v organismu najít skutečné příčiny zdravotních problémů. Buňky, tkáně a orgány mají přesné bioelektrické charakteristiky, které se mohou rychle měnit při patologických procesech,“ vysvětluje naturopatka Mgr. Alishia Gajič.

„Přístroj detekuje viry, bakterie i parazity. Díky takové diagnostice dokážeme zacílit a zbavit tělo akutních i vleklých zdravotních problémů,“ dodává odbornice. Přístroj umožňuje řešit autoimunitní poruchy, hormonální nerovnováhu, různé druhy bolestí, emoční zatížení a akutní i chronické záněty.

Cena: Vstupní diagnostika stojí kolem 1500 Kč

Foto: The SensitivIMAGO Technology

Biorezonanční přístroj Sensitiv Imagio 530 pomůže odhalit třeba příčiny migrényFoto: The SensitivIMAGO Technology

Máte s některou z těchto metod vlastní zkušenosti? Podělte se.

Reklama

Související témata:

Načítám