Hlavní obsah

Zařiďte si trendy kuchyň: Letos máte z čeho vybírat!

Foto: Kristof Gregoire, Shutterstock.com

Foto: Kristof Gregoire, Shutterstock.com

Reklama

Minimalismus, jednoduchost a nadčasový styl, z barev tmavě modrá, světle šedá či pastely, a také koncept chytré domácnosti. To jsou jedny z hlavních trendů, které se letos ucházejí o pozornost v srdci našich domácností – v kuchyni.

Článek

Určující veletrh EuroCucina v Miláně, který představí trendy pro nadcházející období, se teprve bude konat, ale už teď víme, že i nadále přetrvávají trendy z minulých let. „Trendsetteři, kteří sledují směrování globálních trendů a zkoumají požadavky spotřebitelů, doporučují vzhled přírodních materiálů, především věrné imitace dekorů dřeva a kamene,“ říká Dušan Všelicha, ředitel marketingu Oresi. Zjistili, že právě o tyto materiály je stále největší zájem.

Černo-bílá kuchyně

„Pokud jde o barvy, převládají ty tmavší, nicméně i do kuchyňského světa se už propašoval trend pastelových tónů, zejména zeleného, tyrkysového či korálově červeného. Populární jsou dřevodekory. Nově se objevují v antracitové, to je tmavší odstín šedé, a černé barvě,“ rozvádí dále Lenka Lehečková, marketingová manažerka společnosti Siko. Takhle vypadá luxusní kuchyně v černé.

Podle Dušana Všelichy se však u mnoha světových výrobců do popředí postupně vrací bílá barva ve všech svých odstínech. Ta je mimochodem navzdory všem trendům v české kotlině již léta nejoblíbenější.

Co se týče povrchu, žádný oslnivý lesk nečekejte, naopak žádaný je super mat. Povrch skříněk vyladili výrobci už natolik, že otisk ruky nezanechá na povrchu žádnou skvrnu.

Foto: Schuellerpraha.cz

Kuchyně Schüller C Siena aqua je trendy po všech směrech – modrá, sametově matná s horními skříňkami až do stropuFoto: Schuellerpraha.cz

Foto: Schuellerpraha.cz

Vydařená kombinace světle šedé v dekoru beton, sytě žluté barvy a tmavého dřevodekoruFoto: Schuellerpraha.cz

Kuchyně, nebo obývák?

Stále oblíbenější je propojení kuchyně s obytným prostorem. Moderní kuchyně ve spojení s obývákem tak trochu připomíná svým vzhledem kdysi obvyklé stěny. S tím souvisí i návrat horních skříněk.

„V minulých letech se od horních skříněk ustupovalo. Mnohdy je nahrazovaly otevřené police nebo se kuchyň schovávala za různé systémy dveří a rolet. Ze současné bytové situace ale vyplývá, že se opět využívá a bude využívat každé volné místo a horní zvýšené skříňky se věší až ke stropu,“ vysvětluje Dušan Všelicha.

Do takových XL skříněk pak schováte více potřebných věcí a zároveň právě ony vytvoří kýžený dojem obývákové stěny.

Foto: Oresi

Šedá kuchyň Silk Touch představuje aktuální módní trendy. Skryté profily pro otvírání podpoří čistý minimalistický výraz nábytkuFoto: Oresi

Foto: Oresi

Sestava z modelů Stevia/Kaava dokazuje, že šedá barva umí v interiéru dělat doslova zázraky. Zde je v kombinaci s tmavě modrými pastelovými tóny podle aktuálních módních trendůFoto: Oresi

Foto: Oresi

Kuchyně jsou většinou součástí obývacích pokojů a do skříněk, které nejsou přímo nad varnou plochou, je tak možné uklidit i sezonní věci nebo třeba knihy a podobněFoto: Oresi

Čím chytřejší, tím lepší

Dalo by se říci – čím inteligentnější, tím lákavější. Tedy chytré funkce a propojení spotřebičů s telefony a tablety. Nové technologie umožňují spotřebiče nejen dálkově ovládat, ale nabízejí rady, postupy, recepty a tipy, díky kterým je práce s nimi efektivnější, šetří čas a poskytuje požadovaný komfort. „Trendem jsou například digestoře zabudované pod sporákem, se spodním odtahem. Na první pohled ani nepoznáte, že tam digestoř vůbec je,“ říká Lenka Lehečková.

Foto: Bora-digestore.cz

Digestoř se spodním odtahem Bora Classic. Systém odtahu par je tvořen designovou obdélníkovou mřížkou z broušeného nerezu, která zůstává trvale osazena a vyjme se pouze v případě, kdy je potřeba ji umýt v myčceFoto: Bora-digestore.cz

A co náčiní a doplňky? 

Pokud byste i samotné náčiní a doplňky chtěli podřídit tomu, co právě letí, vsaďte na přírodní materiály, bílou barvu a keramiku (jak podle nádobí poznáte, že moc solíte). „Opravdu in a současně nadčasová je třeba žíhaná keramika. Najdete ji snad v každé kolekci předních skandinávských značek a je stále populárnější. Dodá šmrnc kuchyni snad každého stylu,“ míní Soňa Šáliová, marketingová specialistka z Bella Rose.

Oblibu takové keramiky i při samotném vaření vyzdvihuje i Tereza Olszyński z obchodu La Almara. „Je spolehlivá. Hodí se do myčky nádobí a do jakéhokoli typu trouby, snese teplotu do 220 °C. A hlavně sama o sobě plní i funkci dekorativní.“

Foto: Bella Rose

Bílá keramika, přírodní materiály a tmavé barvy – stolování dle posledních trendůFoto: Bella Rose

Módní diktát fandí jednoduchému a nadčasovému stylu. Ale nehledě na trendy jsou stálicí i venkovsky laděné kuchyně, hlavně pro svoji útulnost.

Reklama

Související témata:

Načítám