Hlavní obsah

Zařizujete koupelnu? Na těchto 6 věcí si dejte pozor!

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupelna je jednou z nejdůležitějších místností v domě či v bytě. Přesto se při její rekonstrukci a zařizování dělá poměrně dost chyb. Na co si dát pozor?

Článek

Při zařizování nebo rekonstrukci koupelny je nejlepší volbou najmout si zkušeného architekta nebo realizační firmu. Kvalitní návrh vám totiž může ušetřit nejen peníze, ale i budoucí starosti. Pokud si to nemůžete dovolit nebo si chcete vše naplánovat sami, zkuste si domluvit přinejmenším konzultaci. Při ní alespoň doladíte detaily a ujasníte si finanční plán.

Chyb se můžete dopustit u malých i velkých koupelen a jejich náprava často vyjde pěkně draho. Na co myslet předem a čeho se vyvarovat?

1. Velikost prostoru

Malé koupelny v běžných panelákových bytech příliš nezměníte. Většinou naopak musíte udělat spoustu kompromisů, abyste byli s výsledkem alespoň trochu spokojení. Před plánováním zkuste zauvažovat hlavně nad tím, bez čeho se obejdete.

Opravdu potřebujete vanu, nebo si vystačíte s menším sprchovým koutem? Zlatou střední cestou je vana se zástěnou, místo ušetříte výběrem asymetrické vany. Pod umyvadlo si pořiďte skříňku, kam bez problémů uložíte i větší předměty, některé obsahují také například vestavěný koš na prádlo.

U velkých prostorů začínejte plánovat u nejfrekventovanější zóny s umyvadlem. Okolo něj nechte dostatečný prostor (u klasického umyvadla se uvádí okolí o šířce 90 cm, u dvojumyvadla 180 cm). Místnost můžete rozdělit polopříčkami a technické zázemí (kotel, pračku a další) umístit do vestavěných skříní.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Místo můžete ušetřit i díky úložným prostorům. Praktické jsou skříňky pod umyvadlo, do kterých se vejdou i větší předmětyFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

2. Pozor na baterie

Při snaze alespoň trochu ušetřit lidé často sáhnou po levnějších materiálech nebo jednotlivé části výbavy kupují od různých výrobců. Ne ke každému umyvadlu ale pasují všechny typy sifonů a vodovodních baterií. To platí převážně u levných a neznámých značek. Vždy raději kupujte celou sadu, případně volte alespoň stejného kvalitního výrobce. Pozor si dejte na baterie s plastovou kartuší, které jsou poměrně náchylné na vodní kámen, a přednost dejte keramickým.

Foto: Elena Elisseeva, Shutterstock.com

Při výběru baterií a sifonů dejte přednost kvalitním značkám a výrobcům. Raději kupujte celé sady, ne každý typ pasuje ke všem umyvadlůmFoto: Elena Elisseeva, Shutterstock.com

3. Špatný materiál

Koupelny jsou každodenně velmi namáhané, a je tedy důležité pro jejich vybavení vybírat kvalitní a odolný materiál. Nejméně vhodné je dřevo. Do nekvalitně zpracovaného nábytku mohou snadno proniknout kapky vody, čímž hrozí nevratné poškození. Výjimkou jsou exotická dřeva, nejčastěji používané je dřevo ze stromu teak.

Poměrně odolné a cenově příznivé jsou tvrzené plasty a lamino. Vybírejte vysokotlaké lamináty a nábytek lepený PUR lepidlem, které je odolné vůči vlhkosti.

Další dobrou volbou jsou MDF desky. Vyrábějí se z dřevěných vláken a spojené jsou syntetickou hmotou. Jejich povrch se dá upravit lakováním nebo polepením voděodolnými nepropustnými fóliemi. Hrany nábytku si nechte upravit ABS páskami, které chrání proti pronikání vlhkosti.

Foto: OZMedia, Shutterstock.com

Koupelnový nábytek vybírejte z odolných materiálů. Nevhodné je dřevo, dobrou volbou jsou vysokotlaké lamináty a MDF deskyFoto: OZMedia, Shutterstock.com

4. Nedostatek světla 

Pokud místnost nemá dostatek přirozeného světla, pořiďte si kromě centrálního osvětlení ještě menší doplňkové. Vhodná jsou bodová světla či osvětlené zrcadlo. Stále oblíbenější jsou voděodolné LED pásky, jimiž můžete orámovat části koupelny. Používejte svítidla určená zásadně do koupelen a pozor si dejte na dodržování bezpečnostních norem.

5.  Chybějící odvětrávání

Neméně důležité je kvalitní odvětrávání. V koupelnách, odkud nemůže odcházet vlhkost, se snadno tvoří zdraví škodlivé plísně. Nejjednodušším řešením je přirozená ventilace oknem. Pokud není dostatečná nebo vaše koupelna okno nemá, přichází na řadu nucená ventilace. Do rodinných domků stačí malý axiální ventilátor, do paneláků a bytovek je třeba ventilátor radiální, který zvládne odvádět vzduch na delší vzdálenost.

Foto: alabn, Shutterstock.com

Pokud nemáte dostatek přirozeného světla, pořiďte si kromě centrálního i doplňkové. Vybírejte jen svítidla určená do koupelen a dodržujte bezpečnostní normyFoto: alabn, Shutterstock.com

6. Nevhodná keramika 

Při plánování myslete i na budoucí údržbu. Některé materiály mohou na první pohled vypadat krásně, ale je na nich vidět sebemenší nečistota, snadno drží prach a špatně se udržují. Z toho důvodu se vyhněte světlým podlahám a bílým spárám. Příliš vhodné nejsou ani tmavé podlahy, na kterých vynikají zaschlé kapky vody. Nejsnáze se udržují dlaždice s imitací kamene nebo s tmavou a světlou texturou.

Pozor si dejte na hrubší pórovitý materiál, na kterém se snadno zachycují nečistoty. Většina dostupného nábytku i sanity je opatřena nátěrem, na němž by se nečistoty neměly zachytávat. Nejlepší volbou je hladký typ sanitární keramiky (označuje se Cplus, Eplus nebo Ceramicplus), který se udržuje velmi jednoduše – stačí ošetření houbičkou.

U podlahových dlaždic rozhodně vybírejte kvalitní protiskluzovou keramiku, pro vlhké prostory existují speciální normy. Pokud hrozí, že koupelna třeba při vaší delší nepřítomnosti v zimě vymrzne, volte keramiku mrazuvzdornou. Budete mít naprostou jistotu, že vám žádná dlaždice nepopraská.

Při výběru výplně sprchového koutu nebo zástěny můžete volit mezi plastem a sklem. Plast na sebe neváže vodní kámen, snadněji se tedy udržuje. Pokud chcete své sprše dopřát luxusnější vzhled, volte sklo. V tomto případě si ale raději připlaťte a volte kvalitní tvrzené sklo. Pořizujte rovněž kouty, které jsou vybavené systémem AntiBlock. Ten zabraňuje zadrhávání posuvných dílů, prodlužuje životnost produktu a bojuje proti vytváření minerálních usazenin.

Foto: JPagetRFPhotos, Shutterstock.com

Dlaždice vybírejte snadné na údržbu. Ideální je imitace kamene či mramoru, dobře poslouží i dlaždice s tmavými a světlými texturamiFoto: JPagetRFPhotos, Shutterstock.com

Rekonstruovali jste v poslední době koupelnu? Obrátili jste se na pomoc odborníků?

Reklama

Načítám