Hlavní obsah

Žárlivost nejsou jen scény! Tohle je 5 jejích nenápadnějších projevů!

Foto: Profimedia

Žárlivost má mnoho projevů. A některé z nich jsou velmi nenápadnéFoto: Profimedia

Reklama

Podezřívavost, slídění a bezdůvodná obvinění z nevěry. Pláč a hysterie. Tak si většina lidí představuje žárlivost. Jenže žárlivost nejsou jen scény. Její projevy v mužském podání mohou být nenápadnější.

Článek

Ne vždy se žárlivost projevuje divokými hádkami, nedůvěrou, křikem, výčitkami nebo prohlížením partnerova mobilu či e-mailové schránky. Mnohdy se žárlivec chová výrazně nenápadněji a jeho „oběť si třeba ani nevšimne, že s někým takovým žije. Tohle je pět nejčastějších méně zjevných projevů mužské žárlivosti, na které je potřeba si dát pozor.

1. Laskavý zájem

Zajímá ho, jaký jste měla den, s kým jste byla na obědě, jaký je ten váš nový kolega, co nového jste si koupila, kdo vám co řekl a neřekl. Jednoduše vás dennodenně zasypává hromadou otázek, kterými dává najevo, jak moc ho zajímáte, že mu nejste vůbec lhostejná.

Jenže pozor, tyhle nenápadné výslechy mohou mít zcela jiný cíl. „Motivem takového chování je samozřejmě strach z toho, zda jste nepotkala během dne někoho zajímavého nebo jste nedělala něco, co se vymyká partnerskému chování,“ varuje koučka partnerských vztahů a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Je to snaha mít přehled o každém vašem kroku, mít možnost kontrolovat, co děláte. I když je to zabaleno do sladkých slov! Tímhle výslechem muž vlastně prozrazuje, jak moc si je nejistý, jak nevěří sobě ani vám.

Foto: Profimedia

Zájem o to, jak jste se měla a co jste dělala. To je přece hezké. Ale je to opravdu zájem, nebo vyzvídání a snaha o kontrolu?Foto: Profimedia

2. Já jsem tady chlap!

Vypadá to, že máte vedle sebe opravdového muže, dominantního chlapa, který se umí rozhodovat, ví, co je dobré, vždy si se vším poradí. Je to alfa samec, který má potřebu druhé (a především vás) řídit. A tak když vám řekne „Vezmi si radši ty černé fialové šaty, ty ti opravdu moc sluší“, poslechnete a ani vám nedojde, že problém je spíš v tom, že váš původní outfit měl na jeho vkus moc velký výstřih.

„Takový člověk tak moc chorobně žárlí, že si hledá oběť, kterou bude mít pod kontrolou,“ říká terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

3. Miluji tě k zbláznění

Miluje vás a své city rozhodně umí dát najevo. Nešetří milostnými vyznáními, neustále vás zahrnuje pozornostmi, kdykoli a kdekoli vás objímá, líbá, vaši ruku pustí snad, jen když jdete na toaletu.

Vypadá to jako pohádka, jenže po čase se z ní stane pořádný horor. Muž vás tímto chováním vlastně velmi nezdravě nutí jeho city opětovat, potvrzovat, že i vy ho milujete. „To začne samozřejmě po čase ženu vyčerpávat a naopak její lásku bojkotovat,“ tvrdí Lenka Černá. Láska jednoduše nesmí dusit, jinak je to jen žárlivost.

Foto: Profimedia

Láska může i dusit. Je-li jí až moc, není to příjemnéFoto: Profimedia

4. Na ty si dej pozor

„Nebuď hloupá, vždyť tě chce jen využít.“ „Jasně, závidí ti, že máš spokojený vztah, a chtějí nás rozeštvat.“ „Já ti nevím, mně se ten tvůj kolega nezdá, podle mě je to kariérista, co jde přes mrtvoly.“ Nenápadně, pod rouškou toho, jak mu jde o vaše bezpečí a spokojenost, hází špínu na všechny vaše přátele, kolegy a třeba i rodinu. A vy si to třeba ani neuvědomujete, ale pomalu styky s nimi omezujete.

Pozor, je to manipulace pramenící z chorobné žárlivosti! „Nikdy neukončujte vztahy s lidmi, kteří jsou pro vás důležití. Žárlivý partner to má jako hru, způsob, jak vás uvázat doma, mít vás pod kontrolou a určovat, jak bude váš život vypadat,“ varuje Lucie Mucalová.

5. Jsi vzduch

Nevšímá si vás, každým gestem a větou dává najevo, jak mu na vás nezáleží. Jenže tohle extrémní přehlížení je jen velmi záludným projevem žárlivosti. „Snaží se vám dát najevo, že na vás není nijak závislý, vůbec ho nezajímáte. Dělá to ale záměrně, aby vás donutil dolézat, vyvolal ve vás pocit, že si jeho lásku musíte zasloužit,“ vysvětluje Lenka Černá.

Žily jste někdy se žárlivcem? Jak se projevoval?

Reklama

Související témata:

Načítám