Hlavní obsah

Zaručené vyprošťováky aneb Triky, jak přeprat kocovinu

Foto: Viktor Gladkov, Shutterstock.com

Foto: Viktor Gladkov, Shutterstock.com

Reklama

Poučky o tom, že se máte před větší konzumací alkoholu dostatečně najíst, jednotlivé druhy nemíchat a pití prokládat čistou vodou, vám jistojistě nejsou cizí. Přesto jste do nového roku vstoupili s hlavou jako střep? Poradíme, jak se dostat rychle zpátky do formy.

Článek

Ač jste si předsevzali, že s alkoholem se budete během silvestrovské noci krotit, v zápalu bujarého veselí šlo odhodlání stranou a vás drtí úporná bolest hlavy, sucho a kyselo v ústech a žaludek jako na vodě? Je pozdě vyčítat si, co jste měli a neměli udělat. Naštěstí existují prověřené návody, jak z takových útrap rychleji ven.

Po pilulkách sáhněte, ale s rozvahou

Jste v podobné situaci navyklí sáhnout po pilulce proti bolesti, která vám umožní během chvilky začít normálně fungovat? Jděte do ní i nyní, ale prozkoumejte, jakou účinnou látku zvolený přípravek obsahuje. „Rozhodně neřešte kocovinu a bolest hlavy léky s obsahem paracetamolu. Alkohol zvyšuje hepatotoxicitu paracetamolu, tedy násobí jeho škodlivý účinek na játra,“ varuje PharmDr. Ivana Lánová z Benu lékárny v Mladé Boleslavi.

Od nevolnosti po alkoholovém opojení mohou pomoci doplňky stravy Samaritan ve formě nápoje v prášku nebo Vyprošťovák ve formě šumivých tablet, případně Anti Ethanol, který se ovšem užívá ještě před začátkem konzumace alkoholu a urychluje proces jeho odbourávání.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Jste zvyklí užívat tablety a pilulky? Pak si dobře prohlédněte jejich složeníFoto: fizkes, Shutterstock.com

Co vás bolí? Chybějící voda

V prvé řadě je důležité si uvědomit, proč vám je ráno po flámu vlastně zle. „Je to především kvůli tomu, že je tělo dehydrované. Molekuly alkoholu totiž milují molekuly vody, takže vás alkohol doslova vysuší. Proto je důležité tělo co nejdřív po probuzení hydratovat,“ doporučuje certifikovaný výživový poradce Peter Chodelka, MSc.

Snažte se tedy dostatečně pít. „Dobře funguje voda s citronem nebo kokosová voda. Ta obsahuje hodně draslíku, který je výborný na hydrataci. Co se týká žaludku, dobře působí například čaj z nastrouhaného zázvoru, ne nakrájeného,“ radí Peter Chodelka. „Když máte žaludek na vodě a nemůžete do sebe nic dostat, uvařte si alespoň mátový čaj,“ dodává Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Foto: Olesia Bilkei, Shutterstock.com

Proč je vám zle? Organismu chybí vodaFoto: Olesia Bilkei, Shutterstock.com

Žaludek zklidněte a nakrmte

I když je vám díky tlumicím lékům lépe, nezapomínejte, že pro tělo proflámovaná noc představuje pořádný šok. „Alkohol je zrádný také v tom, že lidé ztrácejí zábrany, i co se týká jídla, a pak do sebe soukají chipsy, sladkosti a chlebíčky,“ vysvětluje Věra Burešová. Přetláskaný a zkažený žaludek se snažte novoročním menu dále nepřetěžovat. „Ideální volbou je kvalitní, pravidelná, lehká strava, správný pitný režim a vhodný odpočinek,“ dodává odbornice.

Francouzi doporučují jako nejzaručenější vyprošťovák česnečku, spolehnout se můžete i na silný slepičí či kuřecí vývar. Účinky alkoholu dokážou ztlumit i kvalitní bílkoviny. Když to zvládnete, dejte si například míchaná vejce, řecký jogurt nebo alespoň proteinový nápoj. Vajíčka navíc obsahují aminokyselinu cystein, která napomáhá odbourávání alkoholu. Pomáhají údajně i mastná jídla, protože na sebe vážou zbytkový alkohol, takže k vajíčkům klidně přihoďte křupavou slaninku.

Nemůžete jíst? Pijte smoothie

„Když vám po ránu není dobře a třesete se, je dost možné, že si tělo žádá draslík, o který při pití alkoholu přišel,“ popisuje Peter Chodelka. Velké množství draslíku najdete například v banánech nebo fících. „Na nich je dobré i to, že se z nich dá udělat smoothie, když cítíte, že do sebe opravdu nic nedostanete,“ dodává výživový poradce. Klidně do koktejlu přidejte i mléko, pomáhá neutralizovat překyselený žaludek. Po náročné noci do sebe potřebujete dostat ztracené vitaminy, minerály a aminokyseliny. „Na to výborně pomůže zelený džus nebo smoothie ze špenátu, okurek, zeleného ječmene či jablek,“ doplňuje Peter Chodelka.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Smoothie vás zachráníFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Jak je to s kávou?

Káva je po ránu pro mnohé jistotou, protože se vypořádá s bolestí hlavy a zažene i únavu. Současně ale odvádí z těla tekutiny, proto si spolu s ní dopřejte dostatek čisté vody. A pozor, káva je kyselá, takže pro podrážděný žaludek může být poněkud agresivní. Máte-li na výběr, sáhněte po kávě typu robusta, která má výrazně nižší kyselost a zažívání tolik nedráždí.

Jaký je váš spolehlivý recept na kocovinu?

Reklama

Související témata:

Načítám