Hlavní obsah

Zarůstání nehtů: Vyřeší je speciální rovnátka!

Foto: Thinkstock

Na zarůstající nehty si dejte pozor, jde o velmi bolestivou záležitost. Řešení ale existují!Foto: Thinkstock

Reklama

Rovnátka se nemusí blýskat jen z pusy, můžou ozdobit i váš palec u nohy! Malý nenápadný drátek vás navíc dokáže zbavit vleklých a bolestivých potíží se zarůstajícím nehtem.

Článek

„Zarostlé nehty jsou peklo,“ říká čtenářka Karolína, která se s tímhle problémem potýkala řadu let. „Bylo mi šestnáct, chtěla jsem chodit tancovat, ale kvůli věčně zhnisaným a oteklým palcům jsem se jen belhala. A to ani nemluvím o tom, jak to vypadalo, když jsem si v létě vzala otevřené boty,“ vzpomíná s trpkostí. Vystřihávání a stržení postiženého nehtu zažila několikrát, problém se ale vždycky po čase vrátil.

Strhnutí často nepomůže

„Chirurgická metoda obvykle přináší krátkodobou úlevu, často však vede k destrukci okolní tkáně, zúžení růstového koridoru a recidivě,“ varuje podolog Jaroslav Fešar.

A dodává: „Konzervativní metodou lze vyřešit osm až devět případů z deseti.“ Mezi zdlouhavější, ale mnohem šetrnější způsoby léčby patří například odtahování nehtových valů pomocí lepicích pásek, podkládání postižené partie tamponáží, a především ta nejúčinnější: ortonyxie neboli rovnání nehtů.

S kamínkem nebo kytičkou

Nehtové rovnátko (můžete se setkat i s názvem špona) funguje obdobným způsobem jako rovnátka v ústech. Jednoduchý aparátek vyrobený z kovového drátku a silikonu se nasadí na postižený nehet a postupně utahuje; cílem je časem dostat nehet do správné pozice, tedy většinou nadzdvihnout jeho okraje a narovnat nehtovou destičku.

„První nasazování není moc příjemné, ale zvládnout se to dá. A pak už je to úplně v pohodě,“ ujišťuje Karolína. Špona může být velmi nenápadná, téměř neviditelná, je ale možné zvolit i „model“ ozdobený například třpytivými kamínky.

Obrňte se trpělivostí

Tahle léčba je ovšem běh na dlouhou trať – musíte počítat s tím, že rovnátka nesundáte nejméně sedm měsíců, ale třeba i rok. Proces přetváření nehtového lůžka bohužel nelze urychlit, stejně jako přestavbu čelisti při ortodontické léčbě. Přibližně jednou do měsíce je třeba přijít na kontrolu na úpravu a posunutí aparátku.

Pokud se pacient o svůj „nový“ nehet pečlivě stará – nosí rozumné boty s dostatkem místa ve špičce a nezastřihuje si nehet příliš hluboko – je změna zpravidla trvalá. A nemusíte se bát, rozhodně vyjde levněji než návštěvy na ortodoncii. Rovnací aparátek včetně první úpravy stojí přibližně mezi 600 a 1200 Kč, menší poplatek okolo 300 Kč zaplatíte i při pravidelných kontrolách.

Foto: Thinkstock

Chirurgové nehet často odstraní, ale recidiva jeho špatného růstu je i nadále velmi pravděpodobnáFoto: Thinkstock

Proč nehty vlastně zarůstají?

Někteří lidé si zarostlé nehty přivodí sami, například tím, že nosí malé nebo příliš úzké a špičaté boty. Na vině bývá i nesprávný způsob stříhání nehtů – do obloučku a příliš hluboko. Odstartovat problémy může i nehtová plíseň.

Bohužel tvar nehtů se často dědí, takže někdo má prostě smůlu a může mít s jejich zarůstáním potíže, i když se o ty svoje vzorně stará.

Rovnání nehtů je poměrně náročná specializovaná disciplína, kterou rozhodně nemůže dělat každá pedikérka. Certifikovaného odborníka můžete najít na stránkách České podologické společnosti. A samozřejmě jsou pacienti, pro které není ortonyxie tou nejvhodnější metodou – jde především o případy, kdy je nehet napaden bakteriální infekcí nebo kdy je natolik bolestivý, že se ho není možné ani dotknout.

Foto: Archiv firem

Posilte své nehty z pohodlí vašeho domova. Zde pro vás máme pár tipů!Foto: Archiv firem

Máte se zarostlými nehty nějakou vlastní bolestivou zkušenost? Postěžujte si!

Reklama

Související témata:

Načítám