Hlavní obsah

Zastavilo se vaše hubnutí? Víme, jak to změnit!

Foto: Thinkstock

Zpomalení váhového úbytku nemusí být vaše vinaFoto: Thinkstock

Reklama

Držíte dietu, pravidelně cvičíte a první kila jsou dole. Náhle ale nastává zlom, hubnutí se zastaví a ručička na váze se nepohne ani o kousek směrem doleva. Co s tím? Na vině může být nejen chyba ve vaší dietě nebo zpomalení metabolismu, ale také stres nebo hormonální problémy.

Článek

Ještě než začnete panikařit, že se vám hubnutí nedaří a už nikdy nezhubnete ani deko, uvědomte si, že výkyvy ve váze i v rychlosti hubnutí jsou naprosto normální. Po prvních týdnech, kdy jde hubnutí většinou skoro samo (především u lidí, kteří nemají metabolismus poškozený neustálým držením diet), dochází automaticky ke zpomalení (při správné redukci váhy se hubnutí po dvou až třech týdnech ustálí na úbytku 0,5 kg za týden), někdy i přechodnému zastavení redukčního procesu.

Važte se maximálně jednou za týden

Největší chybou, kterou byste v těchto chvílích mohli udělat, je začít držet hladovku, nebo se naopak několikrát denně vážit pro jistotu, že by se ručička na váze přece jen pohnula. Kolísání váhy v průběhu dne o jeden až dva kilogramy je totiž naprosto normální a nejde o nic jiného než o množství vody i potravin, které za den zkonzumujete. Važte se proto maximálně jednou za týden, a to vždy ve stejný čas, nejlépe ráno na lačno. Častější vážení nemá pro kontrolu hubnutí absolutně žádný význam, naopak z toho můžete být ještě více ve stresu. A stres, jak známo, hubnutí příliš neprospívá.

Kilo navíc před menstruací je normální

Především u žen je naprosto normální, že se hubnutí na chvíli zastaví ve dnech, kdy očekávají menstruaci nebo právě ovulují. Nenechte se proto vyděsit, když vám váha v těchto dnech ukáže třeba i o jeden až tři kilogramy více než obvykle. „Další příčinou, proč vám váha najednou neklesá, může být zahájení užívání hormonální antikoncepce nebo substituční hormonální terapie, která se nasazuje u některých žen v období menopauzy,“ vysvětluje specialistka na výživu Gabriela Knosová z Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment. „Hubnutí mohou bránit i některé léky, jako jsou antihistaminika, betablokátory, antidiabetika, léky na činnost štítné žlázy nebo antidepresiva.“

Foto: Thinkstock

Po poradě s odborníkem se vám chuť do hubnutí určitě vrátíFoto: Thinkstock

Překontrolujte si jídelníček

Co tedy dělat, když se ručička na váze zastaví? Nejprve si sáhněte do svědomí a upřímně si řekněte, zda dietní režim dodržujete skutečně poctivě a bez různých prohřešků. Nejíte větší porce? Nevysedáváte s kamarádkami nad kafíčkem, které si jen tak pro chuť obohatíte i šlehačkou? Drobností, které mohou stagnaci váhy způsobit, je mnoho. „Neklesá-li váha déle než dva týdny, je vhodné se poradit s odborníkem. Ideálně dietologem – lékařem, který pomůže určit, zda zastavení poklesu váhy nesignalizuje nějaké onemocnění. Může jít například o prvopočátek polycystických ovárií, o sníženou funkci štítné žlázy nebo cukrovku,“ říká Gabriela Knosová. „U velké většiny lidí jde však jen o chybu v jídelníčku nebo nedostatek pohybu.“

Metabolismus se hubnutí po čase přizpůsobí

Většina lidí, kteří hubnou na vlastní pěst bez pomoci odborníků, používá velmi podobné a stále stejné metody. Zmenší porce, vynechá jedno či dvě denní jídla, více cvičí … a výsledek se skutečně záhy dostaví. Bohužel, s tím si dlouho nevystačí. „Uvědomte si, že tělo se sníženému množství potravy časem přizpůsobí, metabolismus najede na úsporný režim, a to, co ještě před pár dny stačilo na to, abyste hubli, je nyní tak na udržování váhy. Tělo se velmi dobře a rychle adaptuje na menší přísun kalorií. To máme již od pravěku v sobě geneticky zakódované,“ tvrdí Gabrila Knosová.

Chyba může být i v nesprávném rozložení denních jídel a v množství jednotlivých živin. Nestačí, že omezíte množství kalorií. Pokud budete jíst převážně sacharidy a jen minimum bílkovin, nezhubnete, ani když budete jíst jen dva rohlíky denně.  „Pokud jen uberete na velikosti porcí, ale nezměníte zdroje, ze kterých energie pochází, může být právě toto příčina toho, že nehubnete.“

Na vině může být i překyselený organismus. Jak s tím souvisí hubnutí? O tom se dočtete v článku Nehubnete? Otestujte si moč!.

Nadměrné cvičení je spíše na škodu

Poměrně překvapivě může být příčinou zastavení hubnutí i vaše přehnané sportování nebo cvičení. Organismus reaguje na přetížení právě úsporným režimem spalování energie. (O tom, jaké další chyby při cvičení možná děláte, se dočtete v článku Cvičíte a nehubnete? Možná děláte tyhle chyby!) Pokud navíc posilujete, nahrazujete tukovou vrstvu svaly a ty, i když mají menší objem, váží stejně. Na pohled tedy hubnete, číslo na váze ale může zůstávat stejné. I tento fakt je tedy třeba brát v úvahu a spíše než na osobní váhu se spoléhat na centimetr.

Hubnu jen o víkendu

Posledním a velmi častým důvodem, proč hubnutí nejde tak, jak má, je stres. Budete-li se snažit hubnout v období, kdy máte velké množství práce, problémy v rodině nebo s partnerem, jste nemocní nebo procházíte jinou vážnou životní situací, s velkou pravděpodobností příliš neuspějete. „U některých lidí je vliv stresu tak očividný, že přes týden, kdy jsou v plném pracovním nasazení, nezhubnou ani deko, a o víkendu, kdy zvolní, se hubnutí téměř jako zázrakem rozeběhne,“ tvrdí Gabriela Knosová.

A rada na závěr? Zastavení v poklesu váhy nepodceňujte, ale ani hned neskládejte flintu do žita. Hledejte příčinu, buďte k sobě upřímní a nebojte se přijít poradit k odborníkovi. Uvidíte, že pravý důvod, proč hubnutí nejde jako dřív, se vždycky najde. A jakmile jej vyřešíte, hubnutí se opět rozjede.

Stalo se i vám, že v průběhu hubnutí došlo najednou k zastavení úbytku na váze? Jak jste to řešili? Poraďte i ostatním čtenářkám.

Reklama

Související témata:

Načítám