Hlavní obsah

Zatočte s povislými pažemi! 4 účinné cviky na doma

Foto: Vladimir Gjorgiev, Shutterstock.com

Foto: Vladimir Gjorgiev, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je za dveřmi a spolu s ním i krátké sukně, tílka a letní šaty. Zadek nebo břicho se schovat dají. Jak ale skrýt ochablé ruce? To už jde hůř. Známe cviky, díky kterým už se nebudete muset pařit v dlouhém rukávu. Do léta můžete mít pevné, vyrýsované ruce, za které se stydět rozhodně nebudete.

Článek

Tělo zpravidla ukládá tuky do několika partií – nejčastěji do boků, břicha, zadku a stehen. Výjimkou však nejsou ani paže. Záleží na věku, pohlaví i genetice. Tuk se sice nedá hubnout cíleně z jednoho místa, ale hodně zmůže správně zvolené cvičení. Tak to pojďte zkusit s námi!

10 minut u televize

Ke krásnějším pažím vám pomůže i deset minut před televizí. „Příčinou povadlých paží jsou ochablé svaly a ty je potřeba posilovat. Zaměřit byste se měli zejména na posílení ramen, bicepsů a tricepsů. Tyto partie lze posilovat ve fitness centru na posilovacích strojích nebo i doma či jinde pomocí činek, případně jiného závaží, nebo s vlastní vahou,“ radí Markéta Brožová, trenérka fitness pro ženy Contours.

1. Výtah

K tomuto cviku budete potřebovat židli. Posaďte se na její okraj, narovnejte záda a opřete se dlaněmi o hranu židle tak, aby prsty přesahovaly dolů a mohli jste se pevně chytit. Nohy položte na zem na šířku boků, kolena jsou ohnutá v pravém úhlu.

Nyní posuňte pánev za okraj židle do vzduchu. S rovnými zády a zpevněným břichem začněte pérovat pánev nahoru a dolů. Nemusíte dělat velký pohyb, pro zpevnění tricepsu postačí i malé kmitání v rozmezí asi 10 cm. Pozor si dejte na lokty – musejí být po celou dobu cvičení těsně u těla. Když jdete s pánví dolů, nadechněte se, s pohybem nahoru vydechněte. Kmit opakujte ve dvou sériích dvacetkrát. Tento cvik patří mezi náročnější a není vhodný pro lidi, kteří mají problémy se zápěstím.

Foto: Richard M Lee, Shutterstock.com

Výtah je náročný, ale velmi účinný cvik na tricepsyFoto: Richard M Lee, Shutterstock.com

2. Zapažení

Houpavé zapažení není tak náročné jako předchozí cvik. Postačí vám lehčí činky (1–2 kg). Rozkročte se na šířku boků, nohy mírně pokrčte v kolenou a lehce se předkloňte s rovnými zády a hlavou v protažení těla. Začněte v pozici, kdy se opřete předloktími o stehna a v rukou držíte činky. Pak jednu paži houpavým pohybem propněte v lokti dozadu, jako když se odpichujete hůlkami na lyžích, druhá ruka zůstává opřená o koleno. Je důležité, aby pohyb nevycházel z ramene a neprohýbali jste se v zádech. Opakujte desetkrát a pak paže vystřídejte. Zacvičte si alespoň čtyři série.

Foto: Sova Vitalij, Shutterstock.com

Při zapažení střídejte ruce a dbejte, aby pohyb nevycházel z ramene a vy ho tím nezatěžovali. Namáhané musejí být svaly rukouFoto: Sova Vitalij, Shutterstock.com

3. Kliky

Věčnou a účinnou klasikou pro posílení paží stále zůstávají staré dobré tricepsové kliky. A jak je provádět správně? Začněte z polohy vleže na břiše, opření o špičky nohou a s nataženýma rukama s dlaněmi přímo pod rameny. Začněte ohýbat ruce v loktech a s nádechem přibližovat tělo k zemi, dokud lokty nezaujmou pravý úhel. Pak se zvedněte zpět do propnutých loktů a přitom zhluboka vydechujte. Dbejte, abyste se neprohýbali v zádech a hlavu měli v prodloužení těla. Pro snazší provedení si položte kolena na zem a provádějte tzv. dámské kliky.

Foto: Pindyurin Vasily, Shutterstock.com

Nemáte-li dost síly, dělejte dámské kliky. Při správném provedení jsou stejně účinné jako ty normálníFoto: Pindyurin Vasily, Shutterstock.com

4. Spouštění činky

Postavte se s chodidly na šířku boků, špičky přímo před sebe, narovnaná záda a zpevněné břicho. Rukama chytněte malou činku a zvedněte ji přímo nad hlavu. Ruce musejí být vzpřímené a propnuté v loktech. Potom začněte činku pomalu spouštět dolů za hlavu. Je velmi důležité se neprohýbat v bedrech. Myslete na to, že horní část paží musí zůstat těsně u hlavy a během cvičení se nehýbe. Při spouštění činky se nadechujte, při zvedání vydechujte. Opakujte ve třech sériích po deseti.

Foto: Alex Bros, Shutterstock.com

Častou chybou u spouštění činky za hlavu je prohýbání v bedrech. Pozor si dávejte i na to, abyste měli zpevněné břichoFoto: Alex Bros, Shutterstock.com

Pomozte si správným jídelníčkem

Dosáhnout vytyčených cílů mnohem rychleji vám pomůže správně zvolené jídlo. „Díky dostatku pohybu a vhodné stravě se dostanete do formy a zhubnete tuk – včetně toho z paží. Z hlediska výživy doporučuji konzultaci s odborníkem, zda váš kalorický příjem není moc vysoký nebo příliš nízký: obojí totiž vede k nadváze a mimo jiné i ‚oteklým‘ pažím. Pomáhá konzumace přirozených potravin, které nejsou chemicky zpracované, čerstvé ovoce a zelenina. Vyhněte se jednoduchým cukrům a jejich náhražkám a dejte větší prostor bílkovinám a sacharidům s vlákninou,“ uzavírá hlavní nutriční specialistka na výživu Světa zdraví Monika Bartolomějová.

A jakému cvičení na zpevnění paží dáváte přednost vy?

Reklama

Načítám