Hlavní obsah

Závislost na sexu? Podle expertů je to doopravdy nemoc

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Pro někoho hodně, pro jiného málo. Některé zahraniční klasifikační systémy hypersexualitu za chorobu vůbec nepovažovaly. Až doteď. Závislost na milování se nově stala duševním onemocněním! Hrozí i vám nebo někomu z vašeho okolí? Nepřehlížejte varovné příznaky!

Článek

Je divný ten, kdo má sex několikrát denně? Možná záleží na úhlu pohledu. „Hypererotismus, tedy zvýšený zájem o sex, označujeme u žen jako nymfomanii, u mužů satyriasis. Je přitom velice těžké stanovit horní hranici sexuální normy,“ říká sexuolog Zlatko Pastor s tím, že často se v tomto případě hovoří o „závislosti na sexu“. Tento termín již léta užívají i někteří sexuologové. Je to tak ale správně?

Když jeden chce víc než ten druhý

„Přesná medicínská definice hovoří o závislosti v souvislosti s užíváním látek přinášejících jedinci uspokojení. V případě závislosti na sexu však o žádnou látku nejde, proto je označení závislost zavádějící, asi jako když laici označují smutnou náladu či psychické rozladění nesprávně jako depresi, lidově depku,“ dodává Zlatko Pastor. Pojem je to však zažitý a hojně používaný. Teď navíc v souvislosti s kompulzivním sexuálním chováním, nadměrnou posedlostí sexuálními fantaziemi, touhami či masturbací došlo ke změně.

Na začátku července letošního roku odborníci poprvé hypersexualitu označili za duševní chorobu. Teď již onemocnění se tak dostalo na seznam Světové zdravotnické organizace, podobně jako závislost na hraní her.

Rozkoš jako problém

„Přidání této skutečnosti na seznam WHO je pro pacienty vynikajícím krokem, protože jim umožňuje rozpoznat, že trpí problémem,“ nechává se pro The Sun slyšet doktorka Valerie Voon z Královské vysoké školy psychiatrů (Royal College of Psychiatrists), podle které je hypersexualita u jedinců dlouho utajovaná, postižení nehledají pomoc, neboť si myslí, že ji nepotřebují.

„Teď, když už se o tomto onemocnění veřejně hovoří, jsou pacienti schopni vystoupit ze stínu a obrátit se na kompetentní osoby,“ dodává Valerie Voon. Ostatně, bez léčby může dojít ke zničení osobních vztahů, sebevědomí, kariéry i zdraví. I proto je dobré znát příznaky poukazující na sexuální závislost. Jedině tak včasná intervence a léčba může nejefektivněji pomoci.

Takže, před kterými osmi varovnými signály kompulzivního sexuálního chování se mít na pozoru? Podle těchto bodů, které sestavila Klinika Mayo (nezisková organizace a mezinárodně uznávané prestižní americké lékařské výzkumné a vzdělávací centrum a univerzitní nemocnice v Rochesteru v Minnesotě), poznáte, že máte vy nebo někdo v okolí problém!

Foto: B-Media, Shutterstock.com

Co je pro někoho moc, je pro druhého málo. Že jste nemocní, ale většinou okolí odhalí bez problémůFoto: B-Media, Shutterstock.com

  1. Opakující se a intenzivní sexuální fantazie a chování, které nemůžete ovládat. -
  2. Pocit, že jste poháněni sexuálními pohnutkami, které nesnesou odklad. Po jejich naléhavém vykonání se dostavuje úleva, jako když si narkoman dopřeje svoji dávku. Možná vás však později trápí vina a výčitky. -
  3. Nutkavá potřeba masturbace. I když neexistuje žádná konečná odpověď na to, kde je horní hranice sebeuspokojování, jakmile onanie začne zasahovat do vašeho každodenního života, je to alarmující. -
  4. Při pokusu o snížení sexuální frekvence selháváte. -
  5. Sex používáte k útěku od problémů, jako je osamělost, deprese, úzkost nebo stres. -
  6. Vrháte se do nebezpečných situací (například sexuálních orgií à la ruská ruleta, kdy je jeden z účastníků HIV pozitivní). -
  7. Čím dál více vás lákají nezákonné sexuální aktivity (pro příklad uveďme sex s nezletilými.) -
  8. Máte potíže s vytvářením nebo udržováním zdravých vztahů. -

Pokud se obáváte svého sexuálního chování či máte podezření, že by závislostí na sexu mohl trpět váš protějšek, navštivte lékaře a konzultujte s ním dostupné možnosti léčby. Pracovníci v oblasti duševního zdraví jsou vyškoleni, aby se vypořádali s nejrůznějšími problémy, a rozhodně nemají v úmyslu kohokoli soudit.

A jak sex ovládá váš život?

Reklama

Načítám