Hlavní obsah

Zdravé spaní bez bolesti

Foto: Berghen

Ložnice je i místem pro relaxaciFoto: Berghen

Reklama

Ložnice už dávno nepředstavuje místnost, kde se pouze vyspíme, ráno usteleme peřiny a vracíme se do ní až večer. Správně ji považujeme za plnohodnotný prostor, v němž také odpočíváme s knížkou, televizí i jinak relaxujeme.

Článek

Přestože se ložnice již vnímá jako místnost víceúčelová, největší pozornost je stále věnovaná lůžku. U něj se nehodnotí pouze design jeho rámu, ale především dobrá kvalita, zdravotní hlediska a také velikost.

Kde trávíme třetinu života?

Zdravě spát je více než na místě. Vždyť na lůžku člověk, aniž by se jednalo o nadprůměrného spáče, stráví zhruba třetinu života. Pokud si pořídíme nekvalitní postel, dříve či později na to doplatíme nejen bolestmi páteře, pohybového ústrojí, ale často i hlavy či jinými zdravotními potížemi. Vhodné lůžko by proto mělo komplexně splňovat ortopedické nároky na tvarování páteře během spánku, udržovat ji v přirozené křivce, ať již ležíme na zádech nebo na boku.

I postele mají svou velikost

Při výběru rámu lůžka, roštu i matrace jsou velmi důležité rozměry. Je zarážející, že při nákupu oblečení s ohledem na postavu respektujeme velikosti a pečlivě volíme S, M nebo třeba XXL. V případě postele ale na tělesné proporce často nebereme zřetel. Přitom je, pokud si chceme zajistit skutečně zdravý spánek, nelze přehlížet.

Foto: JMP-Studio zdravého spaní

Rámy ze světlého dřeva jsou stále oblíbenéFoto: JMP-Studio zdravého spaní

Uvádí se, že délka postele by měla být minimálně o 20, lépe však o 25 centimetrů delší než výška spáče. V případě dvojlůžka je samozřejmě rozhodující výška toho vyššího z partnerů. Tento požadavek řada lidí nebere vážně a pak spí ve stejné poloze, jako se kdysi pohřbívali takzvaní skrčenci.

Stísněné podmínky v posteli přitom narušují spánek a neprospívají ani páteři. Nejde však výhradně o nerozum kupujících. Hodně v tomto směru zůstávají dlužni výrobci, zvlášť dlouhánům nad 190 centimetrů, kterých je mezi příslušníky mladé generace víc než dost. Postelí o délce nad 210 centimetrů je na trhu méně než šafránu. Pokud neseženeme dostatečně velké lůžko, vyplatí se je nechat vyrobit na zakázku.

Šířka záleží na ramenou

Odborná doporučení tvrdí, že optimální šířka lůžka je dána součtem šířky člověka v ramenou, dvojnásobné délky ramenní kosti a k tomu připočítané rezervy přibližně 20 až 30 procent. Z tohoto složitého vzorečku nám vyjde poměrně jednoduché číslo - tedy že se šířka lůžka pohybuje v rozmezí 80 až 100 centimetrů.

Svá pravidla má i výška postele. Doporučuje se umístit lehací plochu nejméně 45 centimetrů nad podlahou. Důvody jsou opět zcela prozaické. V této výšce se méně práší a na vyšší postel se snáze ulehá i se z ní snadněji vstává, což ocení především starší lidé anebo spáči trpící bolestmi zad. Do menších ložnic jsou vhodná lůžka vysoká až sedmdesát centimetrů. Pod lehací částí tak vznikne potřebný úložný prostor, a to nejen na samotné polštáře a pokrývky.

Host do domu i ložnice

Také v malometrážním bytě, kde si majitelé mohou o pokoji pro hosty opravdu jenom zdát, musíme počítat s občasnými návštěvami, které se zdrží i přes noc. V těchto případech je třeba řešit otázku, kam je uložíme.

Foto: Ikea

Rozkládací křeslo je ideální pro návštěvuFoto: Ikea

Situaci nejčastěji řešíme pomocí rozkládacích pohovek. Většina z nich se snadno rozkládá i skládá a umožňuje pohodlné přespání i dvěma nocležníkům.

Ovšem nezapomínejme, že co je dobré pro hosty, není vhodné pro domácí. Rozkládací pohovky bychom rozhodně neměli využívat ke každodennímu spánku. Důvod? Přece jen nesplňují požadavky kladené na zdravý spánek. Jedna dvě noci na nich neublíží, ale pokud bychom je využívali delší čas, mohlo by to mít negativní vliv na stav páteře.

Reklama

Související témata:

Načítám