Hlavní obsah

Nitroděložní tělísko: Jak funguje, kolik stojí, pro koho se hodí hormonální a pro koho nehormonální

Foto: Yashkin Ilya, Shutterstock.com

Foto: Yashkin Ilya, Shutterstock.com

Reklama

Nitroděložní tělísko patří mezi nejpohodlnější antikoncepční metody. Jak tato forma ochrany před početím funguje a  jaké tělísko zvolit: hormonální, nebo nehormonální?

Článek

Nitroděložní tělísko patří mezi nejspolehlivější metody antikoncepce: spolehlivost je srovnatelná se sterilizací. V děloze zůstává zavedené 3-6 let a není nutné myslet na pravidelné užívání pilulek ani řešit jinou ochranu. Dříve se doporučovalo jen ženám, které už rodily, dnes už však existují malá tělíska, která lze zavést i velmi mladým dívkám.

Jak vypadá nitroděložní tělísko

Tělísko mívá tvar písmene T a měří několik centimetrů. Nejčastěji se vyrábí z plastu s malým množstvím kovu (měď, stříbro, zlato). Zavádí se do dělohy, kde brání, aby se spermie spojila s vajíčkem a došlo k oplodnění. Tělísko lze kdykoli vyndat a dá se zvolit buď hormonální, nebo nehormonální varianta.

Hormonální nitroděložní tělísko

Obsahuje hormony gestageny, které ovlivňují hlen v děložním hrdle. Hlen je velmi hustý a brání průniku spermií do dělohy. Hormon také brání růstu děložní sliznice a případné oplodněné vajíčko se tu nemůže uchytit.

Na rozdíl od hormonální antikoncepce v tabletách se uvolňuje pouze malé množství hormonu. Působí jen na děložní sliznici a nijak nezasahuje do tvorby vlastních hormonů. Je zde proto významně nižší riziko trombózy a tělísko mohou mít i kojící matky.

Nehormonální nitroděložní tělísko

Jak funguje tělísko bez hormonů? Tělo ho považuje za cizorodé těleso a shromažďuje kolem něj bílé krvinky, které ničí spermie. Spermie navíc nemají rády kovy, z nichž je tělísko vyrobené.

Foto: Viktoriia Shylling, Shutterstock.com

Nitroděložní tělísko se zavádí do dělohy na několik let a patří mezi nejspolehlivější typy antikoncepceFoto: Viktoriia Shylling, Shutterstock.com

Jak se nitroděložní tělísko zavádí

Tělísko zavádí gynekolog na dobu až šesti let – podle typu tělíska. Zvládne se to během několika minut při jedné návštěvě lékaře. Zavedení vnímá většina žen jako nepříjemné, někdy i bolestivé. Zavedení může být obtížnější u žen po operaci děložního čípku nebo po císařském řezu. Je možné užít anestetický přípravek, který se aplikuje do oblasti děložního hrdla.

Lékař vás upozorní na možné nežádoucí účinky. Po zavedení se mohou dostavit bolesti podbřišku, slabost, závratě i dlouhodobé či nepravidelné špinění (i několik měsíců). V naprosté většině případů však nejde o nic vážného a není nutné tělísko vyjmout. Pokud nepříjemnosti přetrvávají delší dobu, je dobré poradit se s lékařem. Zcela výjimečně hrozí při zavádění větší krvácení, zánět či poranění dělohy.

Potíže po zavedení tělíska

Kromě špinění a pobolívání v podbřišku, než si tělísko „sedne“, se občas v případě hormonálního tělíska mohou objevit bolesti hlavy, některé ženy udávají i zhoršení akné či zvýšené vypadávání vlasů, stav by se měl po pár měsících upravit. Nehormonální tělísko často prodlužuje a zesiluje menstruační krvácení.

Může tělísko vypadnout?

Není-li tělísko správně zavedené anebo si dobře „nesedne“, může dojít k jeho částečnému nebo úplnému vypuzení. Je nutné navštívit lékaře, aby stav posoudil (kontroluje se ultrazvukem). Špatně uložené tělísko lze poupravit do vhodné polohy, ale vypadlé tělísko se znovu nezavádí: už není sterilní a mohlo by způsobit zánět.

Výhody nitroděložního tělíska

Zásadní výhodou je samozřejmě spolehlivá ochrana před početím, na kterou není třeba dlouhodobě myslet. V případě hormonálního tělíska je velký přínos také pohodlí: mnoho žen během zavedení vůbec nemenstruuje. Hustý děložní hlen brání nejen vstupu spermií, ale i bakterií, tedy se snižuje riziko zánětů dělohy a vejcovodů, tělísko s hormonem také snižuje výskyt myomů. Hormonální tělíska se doporučují i ženám, které trpí silným menstruačním krvácením nebo mají děložní myomy: potíže se díky lokálnímu působení hormonů často zlepší.

Vadí tělísko při sexu?

Nitroděložní tělísko obsahuje vlákna, která vyčnívají z dělohy. Pokud partnerovi při pohlavním styku vadí, stačí vlákna u lékaře zkrátit.

Je možné používat tampony?

Užívat menstruační tampony možné je, ale zavádění i vyjímání provádějte opatrně, aby nedošlo k povytažení tělíska za vyčnívající vlákna. Můžete si je pak zkontrolovat pohmatem.

Co dělat, když dojde o otěhotnění

Selhání nitroděložního tělíska je výjimečné, ale dojít k němu může. Většinou se jedná o nehormonální variantu, která proti početí působí jen mechanicky. Dojde-li k otěhotnění, obavy jsou zbytečné, tělísko vývinu plodu nijak nebrání.

Pro koho se nitroděložní tělísko nehodí

Zavedení tělíska mohou bránit některé vrozené vývojové vady dělohy (zdvojená děloha, děložní přepážka), dále myom na „nešikovném“ místě anebo alergie na kov, z něhož je tělísko vyrobeno. Nehormonální tělísko není vhodné pro ženy se silným menstruačním krvácením, protože ho může ještě zesílit, a většinou se nedoporučuje ani při častých zánětech či bolestech v podbřišku.

Kolik tělísko stojí

Co se týče cenové relace, u nehormonálních tělísek se jedná o 1 000 až 3 000 Kč. Hormonální tělíska jsou dražší a vyjdou zhruba na 4 000 až 5 500 Kč. Cena zahrnuje nejen nákup tělíska, ale i jeho zavedení.

Odborná konzultace: MUDr. Radka Gregorová, gynekoložka, Lékařský dům, Praha; MUDr. Radek Müller, zástupce primáře Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Jilemnice

Reklama

Načítám