Hlavní obsah

Zdraví v ohrožení! Proč by ženy měly chodit na malou až po sexu?

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Během předehry a milování se člověk nemusí rozhodovat jen mezi líbáním nebo doteky. K častým dilematům patří i otázka „jít, či nejít na malou“. Víte, kdy je návštěva toalety bezpečná a navíc žádoucí? Chcete-li zdravý klín, čtěte.

Článek

Schyluje se k sexu a vy potřebujete na malou. Co uděláte? S největší pravděpodobností si ještě před intimní chvilkou odskočíte (přece vás tenhle diskomfort nebude během milování rušit) a popřípadě si genitálie opláchnete vodou. Zní to logicky. Vy se cítíte svěže a konečně se můžete soustředit na podstatné věci.

„Osobně si neumím představit, že bych zadržovala moč a zároveň byla schopná uvolnit se a užívat si sex s manželem. Proto zásadně chodím na záchod ještě předtím, než skočím do postele,“ svěřuje se čtyřicetiletá čtenářka Karina. Zní to logicky. Jenže právě kvůli tomuto postupu si Karin i kterákoli jiná sexuálně aktivní žena může zadělat na pořádný zdravotní malér. A přitom to všechno začíná tak nevinně!

Miláčku, pojď blíž…

„Povrch pochvy je pokrytý výstelkou, sliznicí, jejíž stav je závislý na ženských pohlavních hormonech, estrogenech. Okolí pochvy je bohatě prokrveno. Cévní zásobení je zodpovědné za její lubrikaci, zvlhčení, při sexuálním vzrušení,“ popisuje gynekolog a sexuolog Zlatko Pastor s tím, že pochva důsledkem stimulace uvolní svůj vchod a zvlhne a tak umožní snadné proniknutí penisu dovnitř. Doteď je to všem jasné. Dojde k sexu.

Pokud ho „dáte“ s plným močovým měchýřem a dojdete se vyčůrat až „po“, máte body k dobru. Proud sterilní moče totiž odplaví bakterie, které se do močové trubice při sexu snadno dostanou.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Močení po sexu je skvělou prevencí zánětu močových cestFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Necítit se dobře, nebo pečovat o zdraví?

Ženy mají oproti mužům mnohem kratší močovou trubici, a protože je navíc blízko konečníku, dostává se do ní při milování velké množství bakterií. Gynekologové a další odborníci, včetně populárního indického sexuologa M. K. Rahmana, který má více než 25 let praxe, se proto přiklánějí k tomu, že je mnohem lepší močit až po sexu. A to co nejdříve, jak je to jen možné! Čekání se v tomto případě nevyplácí. Když si neodskočíte, zvyšujete riziko zánětu.

Newyorský urolog David Kaufman se na toto téma pro portál Lybrate nechal slyšet, že bakterie mají drobné paličky, které působí jako háčky na suchý zip. „Ty jim umožňují připojit se k výstelce močové trubice. Pokud bakterie nejsou vyplaveny, přesouvají se do měchýře, kde se rychle množí. Výsledkem je infekce močových cest, a to mnohdy s vážnými následky,“ varuje urolog, který se taktéž přiklání k názoru, že potřeba na malou by měla být vykonávána „post coitum“. Je to důležité zvlášť v případě, když na různé infekce chronicky trpíte.

Jestliže vás nutkavá a náhlá potřeba odejít na toaletu aktuálně dost trápí, pravděpodobně se třeba vinou močení před sexem „už stalo“. Je to totiž jeden ze signálů, který zvěstuje infekci močových cest. Na nic nečekejte a navštivte lékaře. Mimochodem, na pozoru buďte i v případě, že vás zrovna teď nic netrápí. Váš klín, a to bez ohledu na malou potřebu, nemusí být stoprocentně v bezpečí tak jako tak.

Sexy akce a reakce

Močové cesty totiž nejsou to jediné, co sex ohrožuje: protože je pochva kyselá a sperma zásadité, může v souvislosti s horkými chvílemi v peřinách dojít ke změně pH, což se později projeví jako klasická vaginální infekce.

Již teď víte, že něco není v pořádku? Poraďte se svým gynekologem a popřípadě si na noc zavádějte vaginální laktobacily obnovující poševní mikroflóru – v lékárně vám jistě poradí, zda pro vás budou vhodné právě čípky, anebo tobolky na perorální užití.

A kdy chodíte na malou právě vy? Před, či po?

Reklama

Načítám