Hlavní obsah

Zelená pomoc na otoky a imunitu: Zkuste petrželku

Foto: Andreja Donko, Shutterstock.com

Foto: Andreja Donko, Shutterstock.com

Reklama

Jídlu dodá potřebný šmrnc, je nenáročná při pěstování a v Čechách ji najdete skoro na každé zahrádce. Nejenže dobře chutná, prospívá zdraví a pomáhá například s odvodněním, ale její nať můžete sklízet klidně i v zimě. Není proto divu, že je u nás petrželka jednou z nejpoužívanějších bylinek. I když tohle jste o ní možná nevěděli.

Článek

V posledních letech zažívají velký boom takzvané superpotraviny, jako jsou chia semínka, acai nebo třeba avokádo. Super výživové pecky ale nemusejí být jen z dovozu. Stačí si na zahrádce nebo za oknem vypěstovat nenáročný zelený poklad, kterým je obyčejná petrželka. Úsloví „petržel, aby dlouho vydržel“ platí!

Abyste nemuseli do obchodu

Petrželku najdete nejčastěji ve dvou podobách – jako hladkolistou nebo jako kudrnku. Prospívají obě stejně. Rozdíl je ovšem v chuti. Kudrnatá varianta má ostřejší lístky, které by mohly nepříjemně škrábat v krku, takže se hodí spíš do polévek nebo vařených pokrmů. Hladkolistá je jemnější strukturou i chutí a skvěle ochutí například pomazánky nebo máslo.

Na konzumaci petrželky by si měly ovšem dát pozor těhotné ženy – mohla by vyvolat děložní stahy. Pár snítek v polévce ale určitě nebude žádná tragédie.

Dvouletá bylinka se vysévá na slunné nebo polostinné místo od jara do podzimu. „Pěstování petrželky je velmi jednoduché. V podstatě nepotřebuje nic víc než světlo a trochu vody, takže by určitě neměla chybět na žádné zahrádce,“ říká bylinkářka Jana Pošíková.

Na zimu je vhodné petrželku na záhonku zakrýt fólií. Ovšem v květináči na vnitřním parapetu vám bude dělat radost a zpestřovat pokrmy i v zimě. Popřípadě si ji na „horší časy“ můžete zamrazit nebo usušit.

Foto: Olga Miltsova, Shutterstock.com

Petrželku můžete pěstovat i v truhlíku na vnitřním parapetu kuchyňského oknaFoto: Olga Miltsova, Shutterstock.com

Vitaminová bomba

A co že je na této rostlince vlastně tak skvělého? Kromě její chuti také řada účinků na lidské zdraví. Předně je to její antioxidační schopnost, za kterou je zodpovědný obsažený vitamin C. Jeho denní doporučená dávka je asi 80 mg.

„Petrželku mnozí řadí na úroveň takzvaných supepotravin. Obsahuje obrovské množství přírodního vitaminu C, až 150 mg na 100 g, jehož nedostatek stojí za celou řadou onemocnění,“ popisuje bylinkářka Jana Pošíková.

Pro srovnání – stejné množství pomeranče má céčka o dost méně, konkrétně zhruba 51 mg. Je jasné, že pomeranč sníte snáze než takové množství petrželky, ale stejně ji můžete do jídla přidávat po hrstech. Obzvlášť na podzim, kdy ze všech stran působí bacily, je nezbytné posílit imunitu. Petrželku se ovšem snažte přidávat do studených nebo hotových pokrmů. Vaření totiž vitamin C ničí.

Zelená stálice zahrádek je napěchovaná i dalšími vitaminy a minerály, jmenovitě obsahuje například vitaminy A, B, E, dále vápník, hořčík, fosfor nebo draslík.

Foto: tanjichica, Shutterstock.com

Až budete vyrábět smoothie, nezapomeňte do něj přidat snítku petrželkyFoto: tanjichica, Shutterstock.com

Odvarem proti otokům

Silice v bylince dále pomohou lidem, kteří nadměrně zadržují vodu. „Petrželka působí vysoce diureticky. Zvyšuje vylučování moči, a tím zlepšuje funkci ledvin. Tuto vlastnost mohou využít osoby trpící na otoky nebo lidé, kteří mají problémy s krevním oběhem či celulitidu,“ radí výživová poradkyně a sportovní instruktorka Barbora Hudáková Janšová.

Pokud se chcete zbavit přebytečné vody, případně odplavit z těla nadměrné množství kyseliny močové, která představuje nebezpečí pro klouby, zkuste odvar z petržele. Použijte asi tři hrsti nasekané petrželky na jeden litr vody. Nechte projít varem, asi 15 minut počkejte, sceďte a během dne popíjejte. Petržel má ovšem velmi silné účinky, proto jí nevypijte více než zmíněný litr denně. Výsledky by se měly dostavit asi během tří dnů. Nezapomeňte ovšem na dostatečný příjem obyčejné vody.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Díky diuretickému účinku petrželky rychle a přirozeně opadnou otoky nohou Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Flavonoidy a silice rovněž napomáhají trávení a mírně snižují krevní tlak. Chlorofyl zase podporuje buněčnou aktivitu.  

Používáte v kuchyni petrželku?

Reklama

Související témata:

Načítám