Hlavní obsah

Zelení nezmaři: 7 rostlin, které se hodí i do tmavých bytů

Foto: Pavel Ryabushkin, Shutterstock.com

Foto: Pavel Ryabushkin, Shutterstock.com

Reklama

Květiny a zelené rostliny dělají každý domov krásnější a útulnější. Jste smutní, že v tom vašem není příliš místa u oken a přitom toužíte po živé zelené kráse? Nebojte se, i stinný interiér se může zelenat.

Článek

Květiny sluší každému bytu, ale ne každý příbytek má správné dispozice pro jejich pěstování. Naštěstí každá rostlina vyžaduje jiné podmínky, a pokud správně vyberete, můžete bez obav pěstovat rostliny i v tmavších bytech. Zpravidla jim totiž stačí minimální zálivka a kvalitní zemina, ze které čerpají živiny. Inspirovat se můžete třeba následující sedmičkou rostlin, které vám přirostou k srdci a udělají radost i v tmavším bytě. Nebojte se toho, vybrané druhy jsou tak odolné, že je může pěstovat opravdu každý!

Lopatkovec

Lopatkovec je jednou z nejméně náročných rostlin vhodných do bytu. Má krásné tmavě zelené listy, dobře roste, jednoduše ho rozmnožíte dělením při přesazování, a navíc často kvete. Ozvláštní každý interiér a péči o něj svede i začátečník. Stačí, když mu dopřejete pravidelnou zálivku. Nedávejte ho nikdy na přímé slunce, ani v létě na balkon, přímé sluneční záření by mu poškodilo listy. Pokud máte v koupelně aspoň malé okénko, bude hezkým oživením kapradin či jiných rostlin vhodných do koupelny.

Foto: BestPhotoPlus, Shutterstock.com

Lopatkovec nemá rád přímé slunceFoto: BestPhotoPlus, Shutterstock.com

Monstera

Pokud máte rádi větší rostliny, které upoutají pozornost na první pohled, nezklame vás monstera. Překvapivě i tak veliká a zajímavá rostlina se spokojí se zákoutím, kde nejsou ideální světelné podmínky. Bude spokojená, když jí dopřejete prostor, větší vzdušnou vlhkost zajistíte rosením a ochráníte ji před přímým sluncem a průvanem. Pak budou vašemu oku léta lahodit veliké široké listy, které čím jsou starší, tím jsou členitější a vykrojenější.

Foto: rattiya lamrod, Shutterstock.com

Monstera je krásná, efektní a naprosto nenáročnáFoto: rattiya lamrod, Shutterstock.com

Aglaonema

Pokud chcete ozvláštnit či trochu rozsvítit nějaký kout domácnosti, vyberte si aglaonemu. Má listy s krásnou kresbou, které vytvářejí husté trsy a rostlina tak vypadá velmi dekorativně. Stačí jí mírná zálivka a dobře uděláte, když zeminu, ve které je zasazená, necháte vždy vyschnout. Nemá moc ráda zimu, takže jí bude lépe v pokoji než na studené chodbě, ale jinak je naprosto nenáročná. Lehce ji navíc rozmnožíte řízky, které necháte zakořenit ve vodě.

Foto: Burkhard Trautsch, Shutterstock.com

Aglaonema se i v zimě ráda vyhřívá v obývákuFoto: Burkhard Trautsch, Shutterstock.com

Dracéna

Exoticky vypadající dracéna je běžně dostupná v mnoha druzích a barevných variacích. Je to typicky okrasná rostlina, jejíž různě vysoké kmínky a bujná kštice leskle zelených listů zaujme každého. Vyhovuje jí takřka jakékoliv umístění, jen přímým sluncem jí neuděláte radost. Snese dokonce jak pravidelnou, tak i nárazovou zálivku. Ale pozor, příliš mokrá zemina a průvan jí ničí.

Foto: Photology1971, Shutterstock.com

Sní váš muž o nenáročné exotické krásce? Pořiďte mu dracénuFoto: Photology1971, Shutterstock.com

Juka

Podobně nenáročná je o něco mohutnější juka. Pokud máte doma hodně prostoru, je to ta pravá rostlina pro vás. Na rozdíl od jiných stínomilných rostlin juka dobře snáší i slunce a v létě ji můžete dát na terasu nebo na balkon. Dejte pozor, abyste ji nepřelili, jinak nepotřebuje žádnou péči.

Foto: horiyan, Shutterstock.com

Juka zdobí interiér i terasu a nechce po vás skoro nicFoto: horiyan, Shutterstock.com

Zelenec

I zelenec je velmi nenáročný. Je to trávovitá rostlina s převislými šlahouny úzkých zeleno-bíle pruhovaných listů, která vyhání stonky, na nichž jsou nejprve trsy bílých květů a později visuté mladé rostlinky. Velmi lehce si jej tedy můžete namnožit, stačí mladou rostlinku ustřihnout a zasadit. Velmi pěkně vypadá v závěsech nebo na poličkách. A bát se o něj opravdu nemusíte, dokáže i několik týdnů žít z vodních zásob, které si tvoří v kořenech.

Foto: vvoe, Shutterstock.com

Zelenec si pro případ vaší zapomnětlivosti ukládá zásoby vody do kořenůFoto: vvoe, Shutterstock.com

Tlustice

Pokud máte rádi sukulenty, udělá vám radost tlustice. Tlustice upoutá už na první pohled kompaktním růstem a sytě zelenými, zaoblenými tučnými listy na ztlustlém kmínku. Bez problémů snáší suchý vzduch v bytech s ústředním topením. Nevadí ji ani střídání stínu a plného slunce na okně, ani nepravidelná zálivka. Je to ideální rostlina i pro případ, že často nejste doma – bez vody vydrží i několik týdnů.

Foto: Vitaly Raduntsev, Shutterstock.com

Tlustice se bez vás několik týdnů obejdeFoto: Vitaly Raduntsev, Shutterstock.com

Tak co, kterou si vyberete do bytu vy?

Reklama

Související témata:

Načítám