Hlavní obsah
3,0
(200)
Foto: vseobramborach.cz

Foto: vseobramborach.cz

Také rádi chipsy? Popřemýšlejte, jestli nejdou vyměnit za nějakou zdravější alternativu. Třeba smažené brambůrky s klidem nahraďte těmi zeleninovými z trouby, chuťově jsou mnohem zajímavější a ušetříte i pěknou dávku kalorií.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 3 ks brambor
  • 1 ks červené řepy
  • 3 ks mrkve
  • 1 ks celeru
  • 2 ks kořenové petržele
  • 1/2 lžíce soli
  • 4 lžíce olivového oleje
Citronový dip
  • 250 g zakysané smetany
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

Očištěnou zeleninu nakrájejte na velmi tenké plátky. Pokud nemáte mandolínu či speciální kráječ, postačí i obyčejná škrabka. Tenké plátky rozprostřete, bohatě osolte a nechte „vypotit“.

02.

Po 15 minutách zeleninové plátky opatrně osušte papírovou utěrkou a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Zeleninovou směs jemně postříkejte olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 15–20 minut.

03.

Chipsy podávejte se zakysanou smetanou promíchanou s citronovou šťávou a trochou soli.

Foto: vseobramborach.cz

Zeleninu a brambory namíchejte dle své chuti nebo prostě podle toho, co máte zrovna domaFoto: vseobramborach.cz

Tip: Na tento recept se vám bude hodit olivový olej ve spreji. K chipsům se výborně hodí i dip dochucený česnekem či bylinkami nebo zkuste do smetany přimíchat lžičku celého modrého máku pro ozvláštnění chuti.

Jestli večer u filmu rádi něco zobete, zkuste ještě křupavou kořeněnou cizrnou nebo syté cibulovo-semínkové krekry.

Reklama

Načítám