Hlavní obsah

Zelenomodrá: Jak si doma poradit s barvou roku 2014?

Foto: Thinkstock

Chystáte se malovat? Vyberte si barvy, ve kterých se budete cítit dobřeFoto: Thinkstock

Reklama

Chcete změnit vzhled svého bytu? Cestou může být výmalba stěn. Abyste následně mohli reagovat na sezonní osvěžení, volte neutrální barvy. Co letos pofrčí? Podívejte se!

Článek

Barvou roku pro rok 2014 se vedle teplých i chladných neutrálních tónů stala zelenomodrá.

Nebuďte zklamaní. Jde o odstín ze spektra mezi modrou a zelenou, který je symbolem rovnováhy. Aby barva prostor nezahltila, je dobré kombinovat ji s neutrálními valéry a všemi odstíny dřeva.

Čím ji doplnit

Zelenomodré se daří také ve společnosti zelené, modré, vynikne vedle jemných růžových odstínů i v kombinaci s teplou okrově žlutou barvou. Chybu neuděláte ani při spojení s barvami denimu, indiga a mátové zelené.

Foto: AkzoNobel

Zelenomodrá je výraznou barvou, přesto se dobře kombinuje s dalšími odstínyFoto: AkzoNobel

Příjemné a přirozené neutrály

Z palety neutrálních barev jde o odstíny, balancující mezi teplými a chladnými tóny, například světlá šedobéžová s nepatrným nádechem růžové či cínové. K doplňkovým barvám pak patří červená, žlutá, zelená, modrá, fialová.

Foto: AkzoNobel

Paleta barev roku 2014 podle Colour FuturesFoto: AkzoNobel

Foto: AkzoNobel

Barvy vhodné k elegantní a přirozené kombinaci s modrozelenouFoto: AkzoNobel

Červená a oranžová mění podobu

Červená se prosazuje ve své temné vínové podobě a v růžových odstínech. Oranžová se uplatní v měkkých tónech, připomínajících barvy koření – třeba mleté skořice a kurkumy. Loňská temná hnědá se mění v jemnější teplé barvy písku a země nebo v růžovohnědou.

Foto: AkzoNobel

Letos je módní tmavá červená a její vínové odstínyFoto: AkzoNobel

Odstíny žluté jdou od téměř zelené přes primární žlutou, kořeněné okrové až po velmi lehké bílé s nádechem žluté. Fialová si ponechává jak narůžovělý charakter, tak něžný, šedavý odstín levandule. Barvu roku vyhlašuje také společnost Pantone. Ta vsadila na odstín Radiant orchid, což je směs fuchsiové, fialové a růžové.

Foto: AkzoNobel

Žluté variace se představují v barvách koření, hořčice i jantaruFoto: AkzoNobel

Volte podle svého vkusu

Protože je popularita barev ovlivněna mnoha faktory, na které mají samozřejmě vliv i tvůrci trendů, vybírejte si barvy, v nichž se cítíte příjemně, volte odstíny, odpovídající našemu podnebí, kde je menší intenzita slunečního záření.

Foto: AkzoNobel

Teplé neutrální barvy letos přijímají lehkou příměs červených, růžových a lila tónů, což jim dodává na přívětivostiFoto: AkzoNobel

U nás byly několik let v interiérech i na fasádách populární žluto-oranžové tóny. V současnosti je nahrazují kávové a hnědavé odstíny, doplněné třeba o zelenou.

„Očekáváme, že zákazníci objeví krásu odstínů lomené bílé – takzvané off white odstíny –, která je lehounce obarvena jimi zvolenou barvou – třeba žlutou, modrou, růžovou nebo zelenou. Její možnosti pokrývají celé barevné spektrum a velmi dobře s jejich pomocí sladíte odstín zdi třeba s vedle stojící zelenou sedačkou,“ říká Petr Kavalír ze společnosti Primalex.

Foto: Johnstone´s

Hnědé barvy jsou módní s podtóny růžových odstínůFoto: Johnstone´s

Foto: Primalex

Moderní jsou i nadále barvy růžové a fuchsiovéFoto: Primalex

„Škály malířských barev u jednotlivých výrobců jsou velmi široké a záleží vždy jen na individuálním přání zákazníka. V nabídkách je obvykle několik řad výrobků v již připravených odstínech a série, které je možno dobarvit v tónovacích systémech,“ doplňuje Ing. Zdeněk Pres ze společnosti Colorlak. Zájemci tak mohou barvy k výmalbě stěn dokonale sladit třeba s textilem nebo s barvami nábytku.

Foto: AkzoNobel

Přírodní barvy dřeva, šedá a bílá tvoří decentní kombinace s nenápadnými přechodyFoto: AkzoNobel

Foto: Primalex

Moderní a elegantní je bílá barva s příměsí barev, které dotvářejí styl dané místnostiFoto: Primalex

Foto: Colorlak

Vedle neutrálních barev se dobře uplatní měkké odstíny oranžovéFoto: Colorlak

Foto: Primalex

Nebojte se experimentovat. Módní hnědavé tóny oživí třeba světle modráFoto: Primalex

Foto: Pantone

Globální společnost Pantone představila jako barvu roku Zářivou orchidej, která již brzy ovládne módní mola a chystá se vtrhnout také do interiérůFoto: Pantone

Jakým barvám dáváte doma přednost vy?

Reklama

Načítám