Hlavní obsah

Ženám roste sebevědomí! Připadáme si mladší, než jsme

Foto: Thinkstock

Vypadám dobře, mladistvě a žádné vrásky mě netrápí. Tak se prý vnímá čím dál víc ženFoto: Thinkstock

Reklama

Žádné obavy ze stárnutí, žádný strach, že se objevují vrásky. Většina žen si prý myslí, že vypadá mladší, než ve skutečnosti je. Je tento nárůst sebevědomí ale dobrou zprávou?

Článek

Překvapivý průzkum, který zorganizovala kosmetická firma Lancôme Advanced Genifique a zveřejnil ji britský deník Daily Mail, přišel s velmi nečekaným závěrem. Dnešní ženy prý nemají mindráky ze svého věku, nebojí se, že vypadají staře, spíš naopak.

Překvapivá čísla

Do studie se zapojily dva tisíce žen a většina z nich uvedla, že si myslí, že vypadá o pět let mladší, než ve skutečnosti je. A toto sebevědomí jim podle autorů průzkumu vydrží zhruba do šestačtyřiceti let, to je totiž věk, kdy většina žen poněkud zbystří a začne si všímat negativních projevů stárnutí.

Ze studie pak ale vyplynulo ještě následující:

  • Jedna z deseti dotázaných uvedla, že má pocit, že vypadá dokonce o dekádu mladší.
  • Jedna z pěti žen tvrdí, že obavy ze stárnutí přišly až mezi padesátým a šedesátým rokem.
  • 10 procent žen zase říká, že projevy stárnutí je znepokojily už po jejich dvacátých narozeninách.
  • Skoro 40 procent žen pak uvedlo, že si projevů stárnutí začaly všímat kolem třicátých narozenin, ale nijak je to neznepokojilo.

Jednoduše řečeno, zdá se, že doby, kdy se ženy hroutily nad každou novou vráskou, jsou pryč. Dnešní ženy jsou podle této studie sebevědomé, spokojené a smířené s tím, že stárnou. Je to ale opravdu tak?

Foto: Thinkstock

Sebevědomí a skoro žádné obavy ze stáří. Tak vypadá moderní ženaFoto: Thinkstock

Umějí na sobě pracovat

Je pravda, že odborníci se ve své praxi z logiky věci potkávají spíše se ženami, které mají se sebevědomím problém. I tak si ale všimli změny v chování a postoji dnešních žen. „Nikdy není pozdě, žena může rozkvést a získat sebevědomí v jakémkoli věku, ale je to jen o tom, zda to chce. A tady právě vnímám velkou změnu. Ženy si uvědomují, když mají nízké sebevědomí, a chtějí to změnit. Navštěvují kouče, investují čas, peníze, svoje odhodlání a mění se. A to je výborné,“ tvrdí osobní kouč Lucie Mucalová ze Školy pro ženy.

Pozlátko, co se třpytí

V běžném životě pak není problém potkávat zralé, ale krásné a sebevědomé ženy. Ne vždy jde ale o opravdové sebepřijetí. Jakmile je totiž sebevědomí úzce spjato pouze s vlastním vzhledem, není to úplně v pořádku. „Mnoha ženám zvedá sebevědomí kadeřník, kosmetika, oblečení a plastické operace. To je ale jen berlička. Žádné umělé poprsí či nové boty vás nenaučí, jak docílit hezkých vztahů kolem sebe,“ varuje kouč partnerských vztahů Kateřina Matláková.

Nic, co je uměle vytvořené, prostě nefunguje. „Je chyba, když je sebevědomí na něčem závislé, třeba na tom, že máte partnera či bohatství. Tam chybí ta skutečná láska k sobě samé,“ upřesňuje Lucie Mucalová.

Foto: Thinkstock

Ne všechny sebevědomé ženy jsou si sebou ale tak jisté. Někdy je to pouze uměle vytvořená sebeúcta, která funguje jen chvíliFoto: Thinkstock

Ztráta soudnosti

Tyhle ženy pak mají pocit, že musejí být krásné, nalíčené, i když jdou vynést odpadky, a nesmějí zestárnout. Místo sebevědomí přichází ztráta soudnosti v podobě hromady plastických operací, blýskavých minisukní, které oblékne sedmdesátnice, a podobně. „Já to vnímám tak, že když bojujete s věkem, bojujete vlastně se životem. Krédo těchto žen, že je nutné být dokonalá v každém věku, pokládám za nepřijetí se. Žena se nepřijímá ve své přirozenosti, bojuje a stále se za něčím honí,“ dodává Lucie Mucalová.

Ve skutečnosti je totiž tak trochu jedno, kolik vám je let a jak vypadáte. Sebevědomí je v osobním růstu, v přijetí své přirozenosti, a to se všemi nedokonalostmi.

A co vy? Také vypadáte mladší, než jste?

Reklama

Související témata:

Načítám