Hlavní obsah

Ženy vyděračky aneb Jak se s nimi (ne)dá žít!

Foto: Thinkstock

Žena vyděračka může partnerovi pořádně otrávit životFoto: Thinkstock

Reklama

Urputné prosby, usedavý pláč, nebo dokonce výhrůžky. To jsou metody, které řada žen ve vztahu využívá k docílení svého. A jakkoli jde o vyděračské postupy a manipulaci, minimálně nějaký čas jim to prochází. Jak vypadá život s ženou vyděračkou? Co prožívá její partner? A může tohle skončit šťastně?

Článek

K idylickému vztahu má soužití s ženou vyděračkou dost daleko. V podstatě se nic neřeší racionálně, dohodou a vzájemnými kompromisy. Taková žena totiž pomocí potoků slz, ukřivděných pohledů, vzdycháním či ultimáty většinou dostane svého partnera přesně tam, kde ho chce mít. On se sice necítí nejlépe, ale co by člověk neudělal pro klid v rodině…

Metoda manipulace jak vyšitá

Zpočátku to může vypadat neškodně, protože přece každá žena občas pláče, je to koneckonců něžné pohlaví. Jenže časem slz přibývá a brzy se bez nich neobejde žádná situace, při níž je potřeba něco rozhodnout.

Ale nejde jen o pláč, ženy vyděračky toho umí daleko víc. Dovedete si třeba představit muže, který odejde od ženy, která ho urputně prosí, aby ji dnes večer samotnou nenechával? Že ho moc miluje, stýskalo by se jí a touží se jen a jen přitulit do jeho náruče. Může mít sebevětší chuť na pivo, může se konat důležitý zápas jeho oblíbeného fotbalového týmu, ale doma nejspíš zůstane.

Foto: Thinkstock

Trocha slz a mužské srdce zjihne. Některé ženy to dobře vědí a rády toho využívajíFoto: Thinkstock

A co teprve partneři žen, které používají ten nejtěžší kalibr, a to výhrůžky? Velmi emotivně působí i relativně nevinné věty typu „jestli teď odejdeš, už se nevracej“, ale výjimkou nejsou ani slova o možnésebevraždě. Slušný muž se jen těžko rozejde se ženou, která mu tvrdí, že pokud to učiní, zabije se. Který z mužů si vezme na triko takové riziko?! Jak přece může vědět, že jen planě vyhrožuje, nebo to myslí vážně?!

Kdo má na tohle žaludek?!

Odborníci se shodují, že přebornice v oboru vyděračství jsou ženy, které jaksi nestihly vyspět. „Jsou to nezodpovědné princezny, které zapomněly vyrůst a mají pocit, že můžou mít cokoli, co si zamanou,“ potvrzuje psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti. Opět se potvrzuje, že kořeny mají tyto návyky v dětství. „Jde o ženy, které se v dětství naučily, že brek a vyhrožování zafungovalo, a proto jejich mozek vede k uplatňování těchto postupů i v dospělosti. Když se k tomu přidá špatná zkušenost z nějakého vztahu, bolest z krachu vztahu a podobně, dopadá to takhle,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Motiv žen vyděraček je totiž pokaždé shodný, vždy jde o snahu vyhnout se bolesti, která má jen různé podoby. Nejčastěji jde o následující:

  • Bojí se ztráty lásky, tedy, že je muž opustí.
  • Bojí se, že budou nahrazeny – značí to problémy s vlastním sebevědomím. Taková žena je přesvědčena, že když dnes její partner odejde s kamarády na pivo, jistě tam potká jinou ženu.
  • Bojí se o ztrátu rodiny – to jsou případy, kdy žena nevydírá jen partnera, ale i děti. Myslí si, že když nebude po jejím, je to znak toho, že ji rodina nemá ráda.
  • Bojí se zklamání – a to jakéhokoli. Jakmile nedosáhne svého, je to určité zklamání, a to v ní vyvolává negativní pocity.
Foto: Thinkstock

Citové vydírání vztahům rozhodně neprospíváFoto: Thinkstock

A co na to muži

Říkáte si, proč jim to muži tolerují? Proč nebouchnou do stolu a nechají s sebou takto manipulovat? „Muži to bohužel většinou řeší tím, že se obrní, schovají do svého světa a rezignují. Ženiny výstupy prostě přečkají jak bouřku. A občas vybouchnou, když už to není k vydržení,“ popisuje Anita Michajluková. Neřešení problémů, jejich zakopávání pod postel a setrvávání ve vztahu za každou cenu (kvůli dětem, kvůli tomu, co by řeklo okolí) bohužel patří k častým nešvarům. A to i za cenu toho, že se tak lidé dlouhodobě připraví o pocit spokojenosti a štěstí.

Je totiž jen málo mužů, kterým by takový typ soužití skutečně vyhovoval. „Jde o měkké muže, kteří nejsou schopní jít si za svým. Jsou zvyklí od svých matek nechat se ovládat a podřizovat se i na úkor vlastních tužeb. Je tu ale velké riziko, že si své stejně budou prosazovat, ovšem tajně,“ tvrdí Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz.

A pak jsou to muži, pro které je teplá večeře, vyprané prádlo a jakási všeobecná jistota v podobě manželky důležitější než vlastní potřeby a přání.

Tip redakce:Faktem ale je, že některé typy soužití nemohou nikdy skončit dobře. A tohle je Pět vztahů, které nemají šanci na úspěch!.

Řešení existuje

Přitom tu ale samozřejmě je možnost, jak se vyděračských návyků zbavit. Žena si jen musí uvědomit, že se nechová zdravě, že takhle by to ve vztahu fungovat nemělo. Samotná to ovšem ale nejspíš nezvládne, zrcadlem by jí měl být právě partner. Pokud se ale proti jejímu chování neohradí, plní její přání bez velkých problémů, proč by se měla měnit? Vždyť vše tak skvěle funguje!

Pokud ale k tomuto prozření dojde, stačí jen zničit vadné vzorce chování z dětství a přepsat je těmi správnými. Někdo to zvládne sám, někdo s pomocí odborníků, ale šanci na úspěch má každý. „Jde o nevyzrálé osobnosti a ty samozřejmě mohou zrát. Není to tak, že kdo tenhle vzorec chování má, má ho napořád. Každý se může změnit,“ potvrzuje Anita Michajluková.

Tip redakce:Říkáte si, že tenhle problém se vás netýká? Tak to gratulujeme, ale nezapomínejte, že každý vztah potřebuje péči. Zkuste Desatero šťastného vztahu! Takhle vám láska vydrží.

Setkali jste se někdy se ženou vyděračkou? Nebo s ní učinil nemilou zkušenost váš partner?

Reklama

Související témata:

Načítám