Hlavní obsah

Židle, které vás dostanou. Designem i cenou!

Foto: isifa

Domácnost bez židle? Tak to by vážně nešlo!Foto: isifa

Reklama

Sháníte nové sezení do jídelny? Do kuchyně? Do ložnice? Zkrátka domů? Tak se prozatím ještě usaďte na tom, co máte, a přijměte pozvánku na malou, ale exkluzivní, přehlídku 10 židlí.

Článek

Vybrali jsme pro vás židle, které jsou vskutku výjimečné. Jsou designové, překrásné, konstrukčně zajímavé, mají příjemné i pohodlné tvary... ale rozhodně také nejsou levné. Nicméně– přinášíme vám je pro inspiraci. Kdo by se nechtěl na něco tak hezkého alespoň podívat?

1. Kvalitní luxus

O nábytku Walter Knoll se říká, že je určen jen pro ty nejnáročnější. Přepočítáno čistě na peníze nezbývá než potvrdit, že židle do kuchyně vás vyjdou na několik desítek tisíc. Jste-li ovšem milovníci kvality a nadčasového designu, začněte šetřit. Třeba na židli Lox, která má podnož chromovanou nebo z lakované oceli, sedák se vyrábí z plastu, ovšem může být i čalouněný (používá se látka nebo kůže).

Foto: Konsepti

Židle Lox stírá rozdíly mezi luxusním nábytkem domů a do kanceláře, jeden kus stojí od 26 926 KčFoto: Konsepti

2. Na balkon nebo terasu

Nemáte zahradu, a přesto si chcete vychutnat chvíle strávené na vzduchu? Abyste s hrnkem kávy nemuseli postávat na balkoně, vyplatí se skladebný nábytek. Jako třeba Zic Zac. Skládací židle jsou vyrobené z polypropylenu a skelných vláken, venku vydrží i přes zimu a složené nezaberou téměř žádný prostor. „Jsou lehké a jednoduše se ošetřují, stačí je omýt vodou s běžným saponátem,“ upřesňuje Radek Kysela z firmy Outdoor living.

Foto: Outdoorliving

Židle Zic Zac se prodávají v mnoha barvách, jeden kus vás vyjde na 1478 KčFoto: Outdoorliving

3. Klasika v novém podání

Nové věci se někdy rodí lépe, když je podpoří okolí. Třeba židle 002 vznikla jako vítězný návrh soutěže Ohýbání bez limitu, která se uskutečnila minulý rok při příležitosti výročí 150 let ohýbaného nábytku v Bystřici pod Hostýnem. Designér Jaroslav Juřica navázal na tradici Michaela Thoneta a posunul jeho legendární židli č. 14, která se sestává ze šesti dílů, o kus dál – buková „dvojka“ se skládá pouze ze tří dílů.

Foto: Ton

Židle 002 je k dostání od 5330 KčFoto: Ton

4. Značka za dobrou cenu

Italský nábytek s puncem originality, udávající tón po celém světě, to je značka Calligaris, která začínala právě s výrobou židlí. A dopřát si některou můžete i vy. Náš tip? Hero. Proč? „Tato stohovatelná plastová židle je lehká, vzdušná i cenově dostupná. Hodí se do mladistvě zařízeného interiéru, nebo ven na terasu či k bazénu,“ podotýká Renata Říhová z firmy Nábytek Říha.

Foto: Nábytek Říha

Na výběr je řada barev a Hero vyjde zhruba na 2563 KčFoto: Nábytek Říha

5. Do ložnice

Kam odkládáte oblečení, než jdete spát? Někdo má němého sluhu, jiný vše pověsí na ramínka, a ten třetí využije – židli. Model Bernhard má rám a nohy z pochromované ocele, sedák je z hověziny s impregnovaným reliéfním povrchem. A kdybyste si chtěli na židli pohovět s knížkou v ruce, ještě než si půjdete lehnout, bude potěšena i vaše zadnice – sedák pruží.

Foto: IKEA

Tento model koupíte za 2990 KčFoto: IKEA

6. Grafický vzor pro pamětníky

Jak se vám líbí pár rondokubistických židlí z hrušně? Zrestaurované originály před mnoha lety navrhl slavný architekt Josef Gočár, tak není divu, že posezení hodně pamatuje. Tyto židle přišly na svět ve 20. letech minulého století a ocení je opravdový fajnšmekr.

Foto: Galerie 22

Pro jedinečné židle je třeba sáhnout hodně hluboko do kapsy – tento pár vyjde zhruba na 182 000 KčFoto: Galerie 22

7. Něco extra

Chtěli byste si domů pořídit posezení, které bude nejen vizuálně zajímavé a pohodlné, ale také neokoukané? V tom případě se inspirujte tvorbou designérů. Například výtvarnice Petra Šafářová navrhuje a vyrábí židle bez šablon – co kus, to originál. Speciální povrchová úprava kovových židlí s keramickou mozaikou zaručuje bezproblémové vnitřní i venkovní využití po cely rok, navíc autorka dává na své výrobky doživotní záruku.

Foto: archiv autorky

Cena originálních kusů se pohybuje od 6000 do 9000 KčFoto: archiv autorky

8.Skleněná pohoda

Pinki pochází z dílny designérů Jana Vacka a Martina Šmída a jde o židli z chromovaných ocelových trubek, kterou doplňuje sedák z čirého bezpečnostního skla. Výsledek? Z každého úhlu pak uvidíte růžovou linii, která prochází celou židlí - chvíli je to přední noha, pak zase nosník opěradlové trubky. A nebojte se, židle unese až 250 kilogramů.

Foto: Kdomážidlibydlí

Pinki se vyrábí pro konkrétního zákazníka, orientační cena se pohybuje od 12 222 KčFoto: Kdomážidlibydlí

9. Posezení s příběhem

Řekli byste, že „pantonka“ je stará pětačtyřicet let? Tolik let se už sériově vyrábí. A i kdyby vám tato židle nic neříkala, prohlédněte si fotografii a dumejte spolu s námi – jak to designér Verner Panton vlastně dokázal vymyslet, že jeho židle je stále moderní i po tolika letech? Pantonky jsou vyrobené z jednoho kusu, jde o probarvený polypropylen, a sedí se na nich opravdu dobře.

Foto: Designpropaganda

Další z klasiků, židle „pantonka“, vyjde asi na 6200 KčFoto: Designpropaganda

10. Domácí pracovna

Hodně lidí v současnosti pracuje doma, nebo tu mají alespoň koutek pro posezení u počítače. Ovšem záda máte jenom jedna, tak proč si je ničit na staré židli? Zdravotní SpinaliS Hacker je jiná káva! Má sedák umístěný na pružině, který se přizpůsobí všem pohybům vašeho těla, a ergonomicky tvarovanou, výškově nastavitelnou zádovou opěrku i područky. Konstrukce židle je z oceli, sedák a zádová opěrka z kombinace koženky a bavlny. Zádovou opěrku pak doplňuje prodyšná síťovina.

Foto: Centrum zdravého sezení

Pracovní židli sladíte s interiérem díky výběru z mnoha barev. Pořídíte ji od 18 645 KčFoto: Centrum zdravého sezení

Tak co na tyhle židle říkáte?

Reklama

Související témata:

Načítám