Hlavní obsah

Žiletku zahoďte! Jak se chloupků zbavit bezbolestně a na dlouho?

Foto: Lil Maria, Shutterstock.com

Foto: Lil Maria, Shutterstock.com

Reklama

Stále více žen už se při holení nezaměřuje jen na nohy, podpaží a oblasti bikin. Abyste v koupelně nestrávila nekonečné minuty, odhalíme vám, jak se holit moderně, rychle a ideálně s co nejdelším efektem.

Článek

Chloupků se zbavovali naši předci již ve starověkém Egyptě či Římě. Od jejich škrabek, pinzet a břitev už jsme se dost výrazně posunuli, ovšem některé depilační metody té doby, jako cukrová pasta, se ukázaly jako nadčasové a používají se dodnes. Popularizace odstraňování chloupků vzrostla po polovině 19. století a šlo především o nevzhledné chloupky v podpaží a na rukách. Zajímavé je, že v této době se v kampaních nemluvilo ve spojení se ženami o holení, ale o vyhlazování, což mělo působit více žensky.

Foto: Archiv firem

Cukrová pasta se hodí i na citlivé partie třísel a podpaží. Na foto (zleva): Depilační cukrová pasta Epill Body Klasik, 219 Kč. Depilační cukrová pasta BioEpil, Purity Vision, 245 KčFoto: Archiv firem

První žiletky se v Evropě objevily v 18. století, počátkem 20. století je obchodník King Camp Gillette vylepšil a nový design si nechal patentovat. První epilátor se pak objevil až v 80. letech 20. století, od té doby ale prochází velkým vývojem pro přesnější, pečlivější, ale i co nejméně bolestivé vytrhávání chloupků.

„Moderní epilátory se snaží, aby bylo vytrhávání pro ženu co nejkomfortnější. Proto má moderní epilátor například širší epilační hlavu, takže jedním pohybem odstraní více chloupků a celé ošetření je rychlejší. Také epiluje blíže k pokožce, což pomáhá k lepším výsledkům a větší jemnosti,“ popisuje Miroslava Komanová, marketingová manažerka společnosti Philips. V balení najdete často i různé napínače pokožky, masážní kryty a kartáčky, které zmírňují podráždění při epilaci, například v tříslech, podpaží nebo na zadní straně stehen.

Foto: Archiv firem

S moderními epilátory je holení téměř bezbolestné. Na foto (zleva). Epilátor pro suché i mokré používání Philips Satinelle Prestige BRE650/00, 2999 Kč. Epilátor Remington EP7020 E51 4-in-1 s masážní hlavicí s aloe vera, 1155 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Některé epilátory poslouží i k jiným pečujícím procedurám, od čištění obličeje po pedikúru nohou. Na foto (zleva): Epilátor BaByliss G824E kromě dvou epilačních hlav obsahuje výměnnou hlavu na pedikúru, 1990 Kč. Braun FaceSpa 851V v sobě kombinuje epilátor na obličej a systém čisticích kartáčků, 1999 KčFoto: Archiv firem

Oholit, nebo nadobro odstranit?

Všechny tyto metody chloupek buď odřízly, nebo vytrhly, ale ochlupení dokázaly zbavit jen na krátkou dobu. Revoluci proto znamenal koncem devadesátých let nástup metod, nabízejících skutečně dlouhodobou, dokonce až trvalou epilaci. Nejrozšířenější jsou dnes zejména epilace laserem a fotoepilace IPL.

Mezi nejúčinnější moderní přístroje patří depilační lasery. „Existují různé typy, diodové, alexandritové a neodymové. Posledně jmenované pronikají nejhlouběji a jsou schopné postupně redukovat i hlouběji uložené chloupky u mužů. V současnosti tím nejúčinnějším a nejkomfortnějším je speciální lavinová technika velmi krátkých pulsů laseru,“ vysvětluje MUDr. Tereza Gabryšová, dermatolog Kliniky Yes Visage.

Chloupky se před laserovou epilací nesmí holit ani vytrhávat, pro správné provedení procedury musí být chloupky trochu delší. „Paprsek laseru proniká k vlasovým cibulkám a vyvolává jejich tepelnou destrukci. Ničí však chloupky pouze v růstové fázi,“ zdůvodňuje MUDr. Helena Reisingerová, dermatoložka kliniky Mediestetik. Chloupky totiž rostou cyklicky a ve fázi zárodečné a klidové je laser neodstraňuje. Různé chloupky se navíc v daný okamžik nacházejí v různých fázích růstu, proto je třeba epilaci 3–5x zopakovat. Vzhledem k tomu, že cena za jedno ošetření jedné partie se pohybuje okolo 1000 korun, při celém těle se dostáváme k desetitisícovým částkám.

Levně a pohodlně doma

Zatímco laserová epilace vás vyjde na několik desítek tisíc a musíte ji podstoupit v salonu, IPL metoda je nyní dostupná i na doma. Přístroj pořídíte kolem deseti až patnácti tisíc, jde ale o jednorázovou investici, nepotřebujete platit za práci kosmetičky, holící gel, není třeba žádné části měnit.

Foto: Archiv firem

IPL nebolí a efekt vydrží dlouhé měsíce. Na foto (zleva): Philips Lumea Prestige IPL, 14 999 Kč. Braun Silk expert BD5001, 9472 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

IPL epilace je jednoduchá, ale musí být pečlivá. Vždy čtěte příbalový leták. Na foto (zleva): Beurer IPL10000+, 10 999 Kč. Rowenta Instant Soft IPL EP9600F0, 7999 KčFoto: Archiv firem

Použití je přitom velmi jednoduché. IPL lampou přejíždíte po problematických partiích těla a záblesky světla se postarají o nežádoucí ochlupení. „Na kořínky chloupků se vysílá takzvané pulsní světlo, které kořínky zahřívá. Toto světlo působí pouze na kořínky chloupků, nikoliv na pokožku. Jeho působením se kořínek uspí, přejde do své klidové fáze, chloupek vypadne a výrazně se zpomalí jeho další růst,“ popisuje Miroslava Komanová z Philips.

Výhodou této metody je, že IPL ošetření je zcela bezbolestné, rychlé a dlouhotrvající. Navíc fotoepilujete vždy dokonale hladkou pokožku, nejste tedy nuceny procházet fází dorůstání chloupků. Metoda je vhodná také pro ty, koho trápí zarůstání chloupků, typické pro vytrhávání.

Jak se holíte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám