Hlavní obsah
3,8
(30)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Zeleninové saláty jsou doménou zejména teplých letních dní, odepírat si je ale nemusíte ani v zimě, kdy dokážou i dobře prohřát. Připravte si mix oblíbené sezonní zeleniny, přidejte vepřovou panenku a pusťte se do toho.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Salát
  • 1 ks červené řepy
  • 6 ks brambor
  • 6 ks růžičkové kapusty
  • 3 ks žampionů
  • 1 stonek jarní cibulky
Panenka
  • 300 g vepřové panenky
  • 5 g soli a pepře
  • 3 lžíce rostlinného oleje
Zálivka
  • 75 ml olivového oleje
  • 3 g soli a pepře
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1 utřený stroužek česneku
Článek

Postup

01.

Výhoda tohoto receptu je, že na sebe časově všechno hezky navazuje, nic se nemusí chystat dopředu a příprava pěkně plyne. Troubu zapněte na 200 °C a smíchejte suroviny na zálivku. Řepu oškrabejte, nakrájejte na kousky a smíchejte s trochou zálivky. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby. Řepě změknutí trvá asi 45–50 minut, mezitím budete postupně přidávat další suroviny.

02.

Jako druhé na řadu přijdou malé brambory – pokud nejsou zase až tak malé, rozpulte je. Omyjte je, ale neloupejte, také je smíchejte s trochou zálivky, přidejte k řepě a pečte. Bramborám stačí k změknutí asi 35 minut.

03.

Asi 15 minut před koncem přidejte do trouby rozpůlené a se zálivkou promíchané kapustičky, žampiony a nakonec i na kolečka pokrájenou jarní cibulku.

04.

Když dáte péct poslední várku zeleniny, pusťte se do masa. Osolte ho, opepřete a zprudka ze všech stran opečte na pánvi na troše oleje. Opečenou panenku přikryjte alobalem a vložte na pět minut odpočinout do vyhřáté trouby.

05.

Zeleninu rozdělte na talíře, přidejte na kousky nakrájenou panenku a můžete podávat. 

Tip

Salát lze doplnit i česnekovým dipem nebo domácí majonézou.

Reklama

Načítám