Hlavní obsah

Život bez sexu. Jde to vůbec?

Foto: Isifa

Je život bez sexu vůbec šťastný?Foto: Isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádná láskyplná objetí, žádné vášnivé polibky, žádné žhavé doteky, žádný orgasmus! Dovedete si vůbec představit život bez sexu? Nejspíš ne, maximálně na nějakou omezenou dobu, když jste zrovna single. Ale jsou i lidé, kteří se této slasti dobrovolně zřekli. Dá se to vůbec přežít? To všechno jsme zjišťovali.

Článek

Pro většinu lidí je to nepředstavitelné. Sex s někým, koho milujete, je přece stejně přirozený, jako to, že dýcháme. Přesto existují lidé, pro které je to naprosto nezajímavá činnost. Jiné by zase sex vcelku i bavil, ale rozhodli se zasvětit život něčemu „vyššímu“. A ač se to zdá být neuvěřitelné, pokud má prý člověk skutečně pádné důvody, není život v celibátu žádné sci-fi.

První možnost – asexualita

Je to vzrušující, úchvatné, slastné a nelze bez toho žít. Tak sex vnímá drtivá většina lidí na celém světě, ovšem velmi titěrné procento populace má zcela opačný názor. Asexuálové (tak se jim říká) necítí žádnou sexuální přitažlivost k opačnému ani stejnému pohlaví, nesužuje je absolutně žádná touha po intimním sblížení a dost často nechtějí ani děti, tudíž sex neprovozují ani za účelem rozmnožování.

Kolik takových lidí je, nelze přesně říci, ale mluví se o třech až čtyřech procentech. „Asexualita není celibát, tedy dobrovolné vzdání se sexu. Není to ani žádná porucha či dysfunkce a asexuálové nemusí vždy žít bez romantického vztahu. Někteří ho mají a jiní třeba i masturbují a po ničem dalším netouží,“ vysvětluje sex koučka Julie Gaia Poupětová z portálu Sex-koucink.cz.

A její slova potvrzuje i zkušenost Radka, který se se svým příběhem svěřil v internetové diskusi. Opačné pohlaví se mu sice odmalička líbilo, ale nevyvolávalo v něm žádné vzrušení. Do svých dvaceti let tak Radek neměl žádnou dívku, tudíž ani sexuální zkušenost. „Pak mě sbalila jedna kamarádka. Hlazení a líbání mi sice bylo příjemné, ale opět to ve mně nevyvolávalo žádné vzrušení," popisuje. Samozřejmě vše dospělo do okamžiku, kdy jeho dívka zatoužila po milování. A Radek jí vyhověl, ale spíš jen ze slušnosti. Sex ho nebavil a po nějaké době naprosto obtěžoval, takže celý vztah ztroskotal. Ale svou asexualitou si stále nebyl jistý, protože po vztahu a nijak eroticky laděných dotycích toužil.

Ale to je právě ono. Asexuálové tvrdí, že každý je jiný. Pro jednoho je ideální samota, jiný by s někým rád žil, ovšem všichni do jednoho odmítají sex. Nebaví je, nic jim nedává, obtěžuje je, a v někom dokonce vyvolává znechucení.

Ale pozor, i opačný extrém, tedy příliš velká chuť na sex, je problém. Přečtěte si o tom v článku Příliš milujete sex? Problém!.

Foto: Thinkstock

Někteří asexuálové žijí ve spokojeném vztahu, jen jeho součástí není sexFoto: Thinkstock

Druhá možnost – celibát

Proč se ale sexu vzdají lidé, kteří nejsou asexuálové a touhu milovat se pociťují? Jednou věcí je samozřejmě jakýsi krátkodobý „celibát“, kdy například nejste ve vztahu s někým, kdo by stál za to. Ne každý se dokáže vyspat s někým jen tak, pro to čistě fyzické potěšení. Není milování bez lásky. To se nejen říká, ale u mnoha lidí i platí. „Nelze samozřejmě říci, jak dlouho vydrží zdravý člověk bez sexu, ale když jsou k tomu dobré důvody, tak to mohou být klidně roky,“ říká Julie Gaia Poupětová.

Ovšem celibát na celý život? Jde to vůbec vydržet? Odpověď je překvapivě „ano“. „Celibát neznamená, že by si takoví lidé nemohli užívat sexu s tou nejmilovanější osobou na světě, tedy sami se sebou. A také existují techniky, díky nimž je možné erotickou energii přetransformovat na něco jiného,“ upřesňuje Julie Gaia Poupětová. Je k tomu samozřejmě potřeba přesvědčení, skutečně silný důvod, notná dávka sebeovládání, ale možné to je. Jakousi náhražkou sexu může být v podstatě jakýkoli druh kreativního sebevyjádření – například malování, psaní, tanec, jednoduše jakékoli umění. A nebo také třeba víra v boha, v niž veškerou sexuální energii přetavíte.

A pak jsou tu věci, s nimiž si vaše tělo vypomůže, aniž byste to sami mohli nějak ovlivnit – erotické sny, vyvrcholení ve spánku, erotické fantazie a podobně.

Může to být utrpení

Pro většinu lidí je ale život bez sexu v podstatě utrpení. Málokdo má ten zmiňovaný silný a pádný důvod k tomu se intimností dobrovolně vzdát. Takže pokud jste z nějakého důvodu nuceni obejít se bez sexu, může vám to způsobovat spoustu problémů. „Nedostatek erotického potěšení v kombinaci s nedostatečnými dovednostmi sebeuspokojení může člověku způsobit stres, psychické i fyzické obtíže,“ říká Julie Gaia Poupětová.

Nervozita, podrážděnost, přecitlivělost, bolest hlavy, obecná nespokojenost a pocit, že je vše na nic. To je jen pár příkladů, co vám může život bez sexu způsobit.

Foto: Thinkstock

Touhu na sex můžete přeměnit na touhu po sportu či uměníFoto: Thinkstock

Ovšem i vyvrcholení může být pěkné peklo. Dočtete se o tom v článku Orgasmus je moje noční můra.

Co ale dělat, když vedle vás zrovna neusíná partner, s nímž by bylo možné se milovat? Akce na jednu noc, nebo stav „beru cokoli“ určitě není tím nejvhodnějším, a následně by z toho mohlo být víc škody než užitku. Jestli vás napadla autoerotika, tak je to správná odpověď. „Masturbace je základ spokojeného sexuálního života v jakékoli životní etapě nezávisle na množství aktuálních vztahů,“ dodává Julie Gaia Poupětová. Sex se sebou samým podle ní nevyřeší jen aktuální „nouzi“, ale může vám toho hodně dát během celého života:

  • Je to velmi často první sex, který zažijete
  • Pomůže vám poznat vlastní tělo a naučit se pracovat s vlastní erotickou energií
  • Čím lépe umíte uspokojit sami sebe, budete schopni uspokojit i partnera
  • Díky masturbaci přesně zjistíte, co se vašemu tělu líbí, a můžete pak partnerovi „poradit“, čímž se zlepší sexuální soužití

Co z toho vyplývá? Že se opět potvrzuje pořekadlo, že když se chce, všechno jde. Ale když se vám nechce, tak proč se sexu vyhýbat?

Jak dlouho vydržíte bez sexu? A co celibát, umíte si to představit?

Reklama

Související témata:

Načítám