Hlavní obsah

Zlatá 80. léta jsou zpět! 7 trendů tehdejší doby, které letos musíte zkusit

Foto: Zara

Foto: Zara

Reklama

Snad žádná jiná doba nepřála tolik bláznivým experimentům a okázalosti jako osmdesátá léta. Celý loňský rok nám módní návrháři tyto divoké časy připomínali a vypadá to, že nás tenhle trend neopustí ani letos. Jaké prvky jsou pro osmdesátky příznačné a jak je dostat do svého šatníku dnes?

Článek

Zajímavé je, že v této módní éře úplně klidně koexistovaly elegance, ženskost i přehnaná zdobnost spolu s výraznými sportovními prvky, neonkami i punkovými elementy. Nikdo se nebál projevit svou individualitu a snahu vybočit z davu.

Ve znamení Dynastie

Možná si vzpomínáte na nekonečný seriál „Dynastie“ (1981–1989), v němž hlavní hrdinky střídaly dechberoucí šaty a promenádovaly se v kostýmcích s obřími ramenními vycpávkami a vosím pasem. Jako protiváha tu byly legendární filmy „Flashdance“ (1983), který přinášel módu sportovní a street stylovou, a „Blade Runner“ (1982) s nádechem divokého punku.

Foto: Profimedia.cz

Každá postava ze seriálu „Dynastie“ měla svůj osobitý módní stylFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Na foto (zleva): Herečka Jennifer Beals (54) jako Alex Owens v muzikálu „Flashdance“ a Daryl Hannah (57) jako Pris ve sci-fi „Blade Runner“Foto: Profimedia.cz

Dobovými ikonami, v jejichž stylu se zhlédly tisíce žen, byly herečky Brooke Shields (52), Joan Collins (84), Jane Fonda (80), Grace Jones (69), Kim Basinger (64), zpěvačka Madonna (59) a také Diana, princezna z Walesu (†36).

Foto: Profimedia.cz

Na foto (zleva): Začátky zpěvačky Madonny v osmdesátých letech byly hodně divoké. Herečka, modelka a zpěvačka Grace Jones má dodnes absolutně nepřehlédnutelnou imageFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Na foto (zleva): Herečka Joan Collins se proslavila rolí vychytralé, ale velmi krásné mrchy Alexis Colby v seriálu „Dynastie“. Diana Spencer neboli princezna Diana se jako jedna z prvních žen z britské královské rodiny stala opravdovou módní ikonouFoto: Profimedia.cz

Dnešní pojetí osmdesátek

To, že je móda cyklická a stále čerpá z minulosti, snad ani nemusíme říkat. Je ale vždy zajímavé, jaké prvky vrátí návrháři na pódia a jak je interpretují a zařadí do aktuálního stylu. To, že se do módy vrací ta či ona doba, totiž vůbec neznamená, že stačí z půdy vytáhnout kousky, které se nosily před dvaceti nebo třiceti lety, a budete znovu in. Návrat prožívají jen určité elementy, nálada doby, ale střihy a především materiály jsou jiné. Jaké osmdesátkové trendy se vracejí?

Probuďte v sobě šelmu

Nepopulárnější ze všech zvířecích potisků byl a bude leopard. K tomuto motivu se musí přistupovat opatrně a hlavní je to s ním nepřehnat! V rozumných dávkách však dokáže v šatníku zahrát velkou roli. Senzačně vypadají leopardí kabáty, ale jestli se úplně necítíte na tak velkou výraznou plochu, zkuste do svých každodenních outfitů zařadit alespoň leopardí boty. Uvidíte, jak váš model rozzáří.

Foto: Archiv firmy

Na foto: Kabát z umělé kožešiny s kratším chlupem, H&M, 1199 KčFoto: Archiv firmy

Důraz na pas

Upozorněte na svůj pas. Je jedno, jestli ho máte tenký, nebo jste majitelkou spíše rovné klučičí postavy – definujte ho širšími pásky. Mohou být jak v nápadném metalickém provedení, tak i ze sametu nebo barevné broušené kůže. Dáváte-li přednost černému kousku, tak je žádoucí, aby měl výraznější sponu.

Foto: Archiv firmy

Na foto: Široký lesklý pásek, Lodis (prodává Nordstrom), 1119 KčFoto: Archiv firmy

Být ženou je výhoda

Protože osmdesátá léta fandila až přehnané ženskosti, populární byly velké výstřihy, volány, nabírané rukávy, nejrůznější výrazné aplikace a asymetrické sukně se zavinováním. A určitě jste si všimly, že vedle minimalismu a strohosti se za poslední rok v obchodech náhle objevila záplava velmi ženských kousků s výše vyjmenovanými prvky. Nejsou tak okázalé a výrazné jako v minulosti, ale to nám hraje na ruku.

Foto: Archiv firmy

Na foto: Tyrkysové šaty ze splývavé látky s nabíranými rukávy, Topshop, 2999 KčFoto: Archiv firmy

Odhalená ramena

A především jedno rameno. Na tuto část těla se upozorňuje už dlouho a top se spadlými rameny dnes vlastní skoro každá žena. Tentokrát se jedná především o šaty a halenky, které absolutně postrádají pravý nebo levý rukáv. Pro všední den to není zrovna nejpraktičtější trend, ale na party nebo nějaké slavnostní akci budete v podobném kousku za hvězdu.

Foto: Archiv firmy

Na foto: Černý flitrový top s jedním rukávem, Asos, 1299 KčFoto: Archiv firmy

Metalické odlesky

Všechny barvy drahých kovů jsou stále hit. Stříbro, zlato, růžové zlato nebo měď – v modelech těchto odstínů nešlápnete vedle. Žádoucí je, aby byly s lehkým leskem a z lehčích, splývavých materiálů, které se budou při každém kroku lehce vlnit.

Foto: Archiv firmy

Na foto: Stříbrné večerní šaty, Little Mistress (prodává Tamsin), 1485 KčFoto: Archiv firmy

Výrazné náušnice

V osmdesátých letech byl opravdový boom přehnaně výrazné bižuterie. Obrovské náhrdelníky, náramky i náušnice a kolikrát se to kombinovalo i všechno najednou! Určitě si také pamatujete na obří klipsy, které se musely sundávat pokaždé, když jste si chtěly dát k uchu telefon. Takové dnes nosit nemusíte, ale přemýšlejte o nákupu několika párů velkých náušnic – dokážou totiž neuvěřitelně osvěžit a ozvláštnit i ten nejjednodušší outfit.

Foto: Archiv firmy

Na foto: Velké visací náušnice, Medicine (prodává Answear), 199 KčFoto: Archiv firmy

Zajímavé rukávy i ramenní vycpávky

Velká ramena v kontrastu s tenkým pasem – tomuto trendu před třiceti lety podlehly jak dravé byznysmenky, tak i pop divy. A dnes můžete „dělat ramena“ i vy. Ramenní vycpávky mají sice nyní poněkud jiný tvar a nejsou tak velké, ale najdete je v mnoha modelech sak. Designéři svou pozornost věnují také objemným rukávům nejrůznějších tvarů – vidět je můžete jak na topech, tak například i na svetrech.

Foto: Archiv firmy

Na foto: Šedivý vlněný redingot s dvojitou klopou, Zara, 1999 KčFoto: Archiv firmy

Jaký prvek z osmdesátek se vám líbí nejvíc?

Reklama

Související témata:

Načítám