Hlavní obsah

Mouka jáhlová

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 470 kJ
Bílkoviny9 g
Tuky1,5 g
Sacharidy73 g
Sůl0,01 g
SAFA0,4 g
Vláknina3 g
Cukry0,8 g

Jáhlová mouka je stejně jako ostatní druhy mouky především zdrojem energie v podobě škrobu, obsahuje malé množství neplnohodnotných bílkovin, tuku, vitaminů a minerálních látek. Jáhlová mouka neobsahuje lepek, je proto vhodná i pro bezlepkovou dietu. Nelze ji však využít pro přípravu klasického pečiva, používá se spíše pro zahušťování polévek a omáček a pro přípravu kaší, palačinek apod. Mouka je bohatým zdrojem energie, nevýhodou je také vysoký glykemický index, používejte ji proto pouze v přiměřeném množství.

Náhrada potraviny

Používejte raději celozrnnou mouku, například žitnou nebo ječnou, které obsahují více příznivých látek a mají nižší glykemický index. Pro zahušťování používejte raději rozmixovanou zeleninu nebo pokrmy vůbec nezahušťujte.