Tipy a triky šéfkuchaře: Petr Hradecký

Tipy a triky šéfkuchaře

Petr Hradecký
Petr Hradecký

Šéfkuchař a majitel rodinné firmy. Pro inspiraci zachází do kuchařek starých desítky let. Vrcholem jeho kariéry je otevření první tradiční Plzeňské restaurace v centru Nymburka. Více na hotelgrandnymburk.cz

Položit svůj dotaz »
  • Dobrý den, poraďte, kde dělám chybu, když rozpuštěná čokoláda na domácích pralinkách zešedne. Použila jsem 70 % + 50 % čokoládu. Pralinky byly krásné a voňavé, ale za pár dnů v chladu se potáhly šedavým povlakem. Děkuji Zlata

    Zlata.Cileckova
    22. ledna 11:49

    Dobrý den,
    nedávejte je do lednice, chlad škodí každé čokoládě, jiný problém tam nevidím. Petr

  • Dobrý den.
    Chtěl bych poradit jak udělat dobrou vláčnou šunku. Já používám libové maso, třetinu najemno a zbytek na kostky,20gr. soli na 1kg masa a 2 dcl vody. Má šunka je vždy hodně suchá. Co s tím?

    20. prosince 2016

    Dobrý den,
    nechte kusy masa odležet v Pragandě, nepoužívejte mleté maso (Pragandu koupíte v potravinách nebo drogerii). Pak dejte směs do šunkovaru a nechte ji ještě 1 den odležet, vařte cca 3,5 hodiny. Petr

  • Dobry den,potrebuji zmekcit mandle do domacich kokosovych kulicek ,ale netusim jak.muzete mi dat radu?dekuji Wilderová

    DianaWild
    20. prosince 2016

    Dobrý den,
    čerstvě spařené mandle - a to je vše. Petr

  • Dobrý den, dostala jsem jehněčí kýtu a prosím vás o nějaký ne moc složitý ale dobrý recept na přípravu. Chtěla bych připravovat na vánoce. Děkuji.

    20. prosince 2016

    Dobrý den,
    ideální je našpikovat slaninou, přidat cibuli a česnek a dát péct na 160°C na cca 2,5 hodiny, pak odkrýt a nechat na barvu 10 minut. Já preferuji závin se špenátem - tak, jak děláte štrúdl, akorát tam dáte špenát - můžete přidat česnek a balkánský sýr. Petr

  • Dobrý den prosím o radu jak udelat čokoládovou polevu na vánoční cukroví aby byla hladká a lesklá děkuji dopředu za radu Vendula

    elmetal
    10. prosince 2016

    Dobrý den,
    je potřeba kvalitnější čokoláda a více tuku. Z klasické čokolády na vaření to nebude nikdy moc dobré. V dnešní době je velký výběr čoko puků na roztavení, jak černých tak světlých. Petr

  • Dobrý den, prosila bych o radu, kde dělám chybu, když při smažení řízků vznikají na po obrácení tmavé spečeniny, které se připalují. Maso máme vlastní, takže rozmražené. Může to být tím, že maso není dostatečně
    osušené nebo jde spíš o teplotu smažení? Smažím na vlastním vepřovém sádle. Dost mi to vadí, protože řízky pak "voní" po spálenině. Děkuji za odpověď.

    29. listopadu 2016

    Dobrý den,
    máte velkou teplotu. Je lepší dost rozpálit a pak stáhnout, přidat můžete vždy. Jinak sádlo je velmi dobrá volba. Petr

  • Vazeny pane Petre, letos bych chtela poprve napect vanocni cukrovi, ale nevim, jak ho uskladnit. Bydlim v byte bez balkonu a parapetu a vsude jsou teploty nad 20°C. Lednici mam malou a vecne preplnenou. Cetla jsem, ze po upeceni se daji nektere druhy zamrazit, ale rozchazi se nazory v tom, jestli je pred tim naplnit a pocukrovat nebo ne. Rozlezi se takhle narychlo zmrazene? A kam s pernicky?
    Dekuji za odpovedi a preju krasny den.
    Eva

    21. listopadu 2016

    Dobrý den,
    samozřejmě zamrazit, je to nejlepší cesta, mrazem cukroví zvlhne. Vemte si, že velké pekárny pečou cukroví přes léto a pak ho zamrazí. Samozřejmě jinou cestou než doma, ale proces je stejný. Ničeho se nebojte. Petr

  • Dobrý den,při vaření guláše z vepř.srdce maso zůstalo velice tuhé i po několikahodinovém dušení. Kde jsem chyboval? Děkuji. Milan.

    milan.tsetse
    12. listopadu 2016

    Dobrý den,
    srdce je tuhý sval, ale že by nezměklo po delší době je divné, já když vařím srdce do tlačenky, tak max. 2 hodiny a je měkké. Petr

  • Dobry den,prosily by jsme o radu,jak spravne uvarit dobry gulas a jakou moukou ho zahustit.Varime ho tak,ze cibulku dozlatova pak maso a dusime a podlevame vodou a nakonec ho zahustime.A nekdo podusi maso a zaprasi moukou a podlejva vodou.Co je prosim lepsi?Dekujeme

    babileto135
    5. listopadu 2016

    Dobrý den,
    rozdělte si nakrájenou cibuli na dvě poloviny, jeden díl cibule s kmínem udělejte do zlatova, když je zlatavá, přidejte druhý díl cibule (tak zvaný dvojitý základ). Když je základ tmavý, orestujte na něm osolené a opepřené maso, zaprášit paprikou a zalít vývarem, na zahuštění použijte jíšku. Petr

  • Dobrý den,můžete mi prosím poradit jak to udělat,aby mi po dušení guláše,ptáčků,roštěnek atd. zbylo dost šťávy na porci masa? Podlévám vývarem,ale stejně mám šťávy málo. Nechci nastavovat Masoxem a po dolití více vývaru mají omáčky polévkovou příchuť. Děkuji Jiřina.

    markovajirinka
    29. října 2016

    Dobrý den,
    od samého začátku vaření musíte myslet na to, kolik chcete mít omáčky. Lepší víc než míň, vždy můžete omáčku zredukovat (odvařít). Petr