Gynekologická poradna: Simona Spoustová

Gynekologická poradna

Simona Spoustová
Simona Spoustová

MUDr. Simona Spoustová poskytuje poradenskou činnost v oblasti gynekologie a porodnictví. Klientkám nabízí pomoc při řešení gynekologických obtíží, antikoncepce, klimakteria, prenatální péče, porodu i šestinedělí.

Položit svůj dotaz »
  • Dobrý den, paní doktorko.
    Před dvěma měsíci jsem prodělala miniinterrupci. Před 16 dni jsem ale bohužel měla nechráněný pohlavní styk, v 6. dnu cyklu. Již asi týden mám zvětšená a citlivá prsa, občas mě pobolívá v podbříšku a zhruba 6 dní mám růžový občas až tmavě hnědý výtok. Dělala jsem si testy z moči, 7. 9. a 16. den od styku, negativní. Vím, že je to brzy a test může být falešně negativní. Byla jsem také na testu HCG z krve, bylo to 10. den od styku, HCG <0,5.
    Je možné, že mám pouze rozhozený cyklus či se může jednat o nějaký zánět nebo cystu? Po dlouhém hledání na internetu jsem našla pouze, že tyto příznaky sedí na uhnizďování vajíčka a začínající těhotenství. Menstruaci čekám za týden.
    Předem Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den.

    22. března 16:17

    Dobrý den,
    pokud máte negativní těhotenské testy, spolu s uvedenou hodnotou hCG,asi těhotná nejste.. Velmi pravděpodobně dostanete menstruaci dříve než za týden a obtíže, které popisujete se dají připsat premenstruačnímu syndromu. V případě jakýchkoliv obtíží nebo jasností samozřejmě doporučuji gynekologické vyšetření.
    Simona Spoustová

  • Dobrý den, nyní jsem v 11 tt a mam tehotenske nevolnosti. Jídlo v době vůbec neudrzim sotva piti. Zvracet chodim tak 7x-8x za den . Je to normální ? Na kontrolu jdu až 7.4 . děkuju za odpověď :)

    22. března 16:11


    Dobrý den,
    v tomto týdnu jsou nevolnosti a zvracení normální, ale intenzita ,kterou popisujete už v normě není. Pokud nezvládnete vůbec jíst, pít, ztrácíte na váze, byla by ke zvážení hospitalizace - třeba postačí jen několik dnů infuzí, aby se váš zdravotní stav zlepšil.
    Simona Spoustová

  • Dobrý den, cca před 6 lety jsem byla na operaci páteře (skoliosa páteře), nyní jsem v 17 týdnu těhotenství (první těhotenství) a začíná mě trápit dle všeho křížovokyčelní kloub (si skloubení). Bolest při chůzi, otáčení se v posteli atd. Ráda chodím na dlouhé vycházky se psem. Je nějaká možnost jak zmírnit tyto obtíže? Mohu např. mazat postižené místo ibalginovou mastí? Na internetu jsem našla i nějaká cvičení, ale nevím zda mi jako laikovi více neuškodí. Je nějaká prevence proti této bolesti? Děkuji za rady. Jana

    22. března 16:09

    Dobrý den,
    obtíže, které popisujete, mají běžně všechny maminky a zhoršují se s rostoucím bříškem a prohlubující se bederní lordózou a prosáknutím vazů.. V tomto případě pomáhají určitě šetrné masáže ,popřípadě těhotenské cvičení na míči. Vzhledem k tomu ,že jste ale byla na operaci s páteří, spíše bych doporučovala navštívit rehabilitačního lékaře nebo fyzioterapeuta, aby se na vás podíval, a teprve potom poradil, jaké cviky jsou pro vás vhodné, a které vám pomohou.
    Simona Spoustová

  • Dobrý den,
    přibližně před dvěma lety jsem přestala brát HA (brala jsem ji cca 7 let v kuse, dva ruzne druhy, přestala jsem kvůli zdraví a kvůli tomu, že i po změně jsem "spinila" i když jsem neměla). Cyklus se mi stale ještě neupravil a je velmi nepravidelný (jednou po 20 dnech, jindy čekám 3 měsíce). Chodila jsem i na injekce, ale nepomohly. Navíc mi byly zjištěny cysty na vaječníku. Poslední menstruace pro mě byla doslova peklo - zvracela jsem, migreny, brněly mě nohy od pánve dolů. Můj dotaz směřuje na to, zda mam začít opět brát HA, nebo to řešit jinak. Je mi 25 a na dítě se nechystám.

    Děkuji za odpověď

    22. března 16:03


    Dobrý den,
    zcela určitě by pomohlo nasazení hormonální antikoncepce, ovšem za předpokladu, že předtím,než ji nasadíte budete podrobně gynekologicky vyšetřena jak v zrcadlech tak ultrazvukem.
    Simona Spoustová


  • Vážena paní doktorko, chtěla bych poradit ohledně výtoku, který mne trápí několik měsíců.Výtok je většinou bílo -žluté barvy (konzistenci asi jako omlouvám se "jako rýma") bez zápachu ,žádné jiné potíže nečiní.Občas bolesti v podbřišku, jinak nic. Je to velice nepříjemne a obtěžující a nevím jak dále. Několikrát přeléčeno Macminorem a Entizol bez efektu.Už si připadám velice hloupe, že pana doktora stále obtěžuji.Výtěr udělat nechce.Nechala jsem si ho udělat sama výsledek je dlaždic.epitel ++ Laktobacilus++ Leukocyty ++ Nález lactobacillus vaginalis Závěr signifikantní patogen nenalezen Je tento nález tedy normální? Co mohu ještě udělat ,abych se výtoku zbavila? Už je to velice stresující Na pravidelných gynekolog.prohlídkách vše v pořádku ,2porody bez komplikací. Mockrát děkuji za každou radu

    22. března 16:00


    Dobrý den,
    charakter výtoku, který popisujete ,je zcela normální a skutečnost ,že je fyziologický podporuje i mikroskopický nález. Většina žen ve vašem věku takový výtok má. A pokud vás vůbec neobtěžuje, nezapáchá, nesvědí, není třeba ho léčit. Je projevem vašich normálně fungujících hormonů a výsledkem je zcela normální produkce žláz..Zkuste zakoupit pěnu Ginexid ,dělá zázraky.
    Simona Spoustová

  • Dobrý den,
    v červnu mi bude 52 let, již třetí měsíc jsem neměla menzes, zatím beru hormon.antikoncepci Mirelle a nevím, jestli jí mám přestat brát, nebo ještě pokračovat.
    Děkuji za odpověď Světla

    22. března 15:56

    Dobrý den,
    doporučovala bych vám antikoncepci již vysadit, velmi pravděpodobně už budete v přechodu a antikoncepci potřebovat nebudete. Je možné, že po jejím vysazení začnete trochu špinit, následně ale menstruovat spíše vůbec nebudete.
    Simona Spoustová

  • Dobrý den,
    Je mi 30let. Na preventivní cytologii na gynekologii mi byly nalezeny mírné změny na děložním čípku ASC-US pomocí metody ThinPrep Pap test. Test na HPV viry byl negativní.
    Po třech měsících jsem byla objednaná na opakovanou cytologii a opět jsem raději zvolila ThinPrep Pap test. Mírné změny přetrvávaly, ale nedošlo ke zhoršení.
    Chtěla bych otěhotnět, ale v souvislosti s výsledky z cytologií mi paní doktorka doporučila počkat 4 měsíce a posléze cytologii opakovat, jelikož změny nejsou výražné. Pokud by i nadále změny přetrvávaly, poslala by mě do specializovaného centra.
    Ráda bych se zeptala, zda je možné tyto mírné změny ASC-US pouze sledovat ve specializovaném centu nebo je při opakovaných cytologických změnách třeba provézt konizaci? Vím, že v souvislosti s konizací jsou jistá rizika v těhotenství a po ní se nedoporučuje půl roku otěhotnět. Už teď těhotenství odkládáme půl roku, kvůli čekání na opakovanou cytologii a případná konizace by způsobila další odkládání. Trpím na časté gynekologické záněty a záněty močových cest. Může to mít vliv na výsledky cytologie?
    Předem děkuji za vaši odpověď

    17. března 15:53

    Dobrý den,
    nález, který popisujete, znamená pouze lehkou abnormalitu a riziko přítomnosti nějakých vážnějších přednádorových změn je spíše malé. Při tomto nálezu se doporučuje udělat kontrola většinou za 3 až 6 měsíců, pokud se nalézt opakuje častěji vhodné zvážit HPVtestaci (kterou jste již měla) eventuálně odeslat na expertní kolposkopii.
    Tento nález není důvodem ke konizaci. Doporučuji vše probrat se svojí gynekoložkou, myslím, že kvůli tomuto nálezu není nutné těhotenství odkládat. Každopádně je ale třeba zohlednit celou vaši gynekologickou anamnézu včetně předešlých cytologických nálezů.záněty močových cest nejsou původcem cytologických změna na čípku, příčinou změn a cervikálních buněk by mohla být chronická cervikální infekce.
    Simona Spoustová

  • Dobry den,v sobotu 11.3. jsem mela dostat menstruaci,mivam ji 25.-27. Den,do dnes jsem ji nedostal,testovala jsem jednou behem dne a jednou brzy rano a testy negativni,s manzelem se snazime jiz 7 let,ma problemy..Je mozne ze je na testovani brzy?Delozni cipek mam nizko a tvrdy,posledni tyden se citim jako nemocna,poboliva me v podbrisku,pro jistotu nosim neustale vlozku,chvilemi mam pocit ze jsem to dostala,ale je to jen bily vodovy vytok,na dotek mam citliva prsa.Po tolika letech snazeni uz pomalu nedoufam,ale tak nejak mi to neda spat.Zajimal by me Vas nazor

    17. března 15:43

    Dobrý den,
    v případě, že máte pravidelný cyklus, by už těhotenský test mohl být pozitivní v tuto dobu, je ale klidně možné ,že jste otěhotněla déle a těhotenský test může být klidně negativní. Stejně tak je možné, že vůbec těhotná nejste.
    Doporučuji v případě pochybností navštívit gynekologa určitě spíše, než samovyšetření.
    Simona Spoustová

  • Dobrý den,

    Chtěla bych se zeptat...jsem ve 12tt a včera jsem začala trošku krvácet. Jela jsem ke své doktorce ta našla,ze kolem mimi je modrina a to způsobilo krvácení. Mimi bylo zatím v pořádku. Dostala jsem dvoje prášky ascorutin a duphaston...již zatím další krvácení nebylo. Jak dlouho se může vstrebavat ta modrina?

    17. března 15:40

    Dobrý den,
    záleží na tom, jak velký hematom kolem plodového vejce je. Většinou se organizuje a postupně vstřebává během 14 dnů. Do té doby je pacientkám doporučen klidový režim, kontroluje se většinou po týdnu až 14 dnech.
    Simona Spoustová

  • Dobrý večer,jsem nan zacatku 15 týdne a čekáme dvojvajecna dvojcata,chtěla bych se zeptat,mam za sebou druhy ultrazvuk na vyvojove vady a zatim negativni ale muj doktor si myslí ze i tak bych měla podstoupit odběr plodové vody ale jedna znama po odberech potratila a ještě mam na deloze myom,cekali jsme sedum let a tak to nevhci riskovat,myslite ze jsem se rozhodla spravne.

    gasnarkova.petka
    13. března 15:07

    Dobrý den,
    bohužel z vašeho dotazu nevyplývá, kolik je vám let. Pokud je vám více než 35 let, měla byste určitě podstoupit genetickou konzultaci v centru genetiky a tam se s nimi domluvit, zda je či není AMC nutná. Pokud máte kombinovaný prvtrimestrální screening negativní, jste mladší 35 let a těhotenství probíhá fyziologicky, jen proto, že čekáte dvojvaječná dvojčata, ji není třeba podstupovat. Existuje i alternativa amc, která bohužel není hrazena zdravotní pojišťovnou, ale znamená pouze odběr krve ze žíly, a teprve potom, kdy toto vyšetření vyjde pozitivní ,se indikuje odběr plodové vody.
    Samozřejmě, že odběr plodové vody není zcela bez rizika a chápu vás, že po tak dlouhém čekání, s myomem na děloze máte obavy.
    Simona Spoustová