Gynekologická poradna: Simona Spoustová

Gynekologická poradna

Simona Spoustová
Simona Spoustová

MUDr. Simona Spoustová poskytuje poradenskou činnost v oblasti gynekologie a porodnictví. Klientkám nabízí pomoc při řešení gynekologických obtíží, antikoncepce, klimakteria, prenatální péče, porodu i šestinedělí.

Položit svůj dotaz »
  • Dobrý den, nyní jsem v 15. týdnu těhotenství a jsem čím dál nervoznější zatím vypadá vše dobře, ale v březnu jsem v 17+0 přišla o miminko přestalo bít srdíčko, od začátku jsem extrémě zvracela a skončila v nemocnici na kapačkách. A teď mám obavy vím že pravděpodobnost opakování je velice nízká... téměř nulová, ale nevím co mám už dělat jsem nervozní neustále se kontroluju. Pomohlo by mé psychice kdybych si pořídila přístroj angelsounds? Děkuji za odpověď Flanna

    20. ledna 13:09

    Dobrý den,
    chápu váš strach a vaše obavy, ale pořízení přístroje, kterým byste mohla sledovat tlukot srdíčka vašeho miminka vám nepomůže. v porodnictví existuje tolik patologií, které se mohou vyskytnout, že je stejně sama neuhlídáte,další za porodu ,další v šestinedělí atd., že byste ze strachu nevyšla. Až porodíte dítě, starosti o něj už vás stejně nikdy neopustí..
    Doporučuji myslet pozitivně, uvést se do co největšího klidu, protože toto je zásadní pro správné fungování celého těhotenství a to nejlepší co pro miminko v současné době můžete udělat. Ale znovu opakuji, že vaše obavy chápu, ale důvěřujte sobě, miminku a koneckonců i lékařům a všechno dobře dopadne.
    Simona Spoustová

  • Dobrý den paní doktorko,
    ráda bych se zeptala ohledně užívání čípků Cicatridina. Při preventivní prohlídce mi můj gynekolog doporučil tyto čípky na problémy s ektropiem používat 1 - 2 x týdně po dobu jednoho měsíce.
    Snažíme se ale s přítelem o miminko, mohu tyto čípky užívat? Nezmenší to pravděpodobnost otěhotnění, případně kdybych už těhotná byla, nevadí to?
    Moc děkuji za vaší odpověď.

    20. ledna 13:02


    Dobrý den,
    Můžete být bez obav, složení čípku nijak nenarušuje pravděpodobnost otěhotnění a jeho užívání není v těhotenství kontraindikováno..
    Simona Spoustová

  • Dobrý den paní doktorko,
    teď na jaře mi vyprší pětiletá lhůta nitroděložního tělíska, které je nehormonální. Asi poslední dva roky, na sobě pozoruji různé změny v menstruačním cyklu a i celkově v těle. Na poslední běžné kontrole u doktora, která proběhla začátkem léta bylo vše v pořádku. Za ty dva roky jsem hodně přibrala, mám za sebou období kdy mi enormně padaly vlasy, lámaly se mi nehty a bojovala jsem se spoustou akné, vše jsem se snažila řešit pomocí stravy a vitamínů a část z toho se mi i zlepšila, ale posledního půl roku se mi to všechno vrací, sex byl hrůza. Zase nemůžu v noci spát, nevím co bych snědla, kvalita vlasů a nehtů se mi opět zhoršuje i přes to, že stále používám doplňky stravy, chuť na sex mám tak jednou za dva měsíce, vlastně v době, kdy se cítím dobře i po těch ostatních stránkách, jsem pořád nafouknutá a otekla a svůj podbřišek ''ctím'' díky různým tlakům a pocitům pořád. Jsem jak na houpačce. Cyklus mi začíná vždy ke konci měsíce a díky tělísku trvá i deset dní s tím, že pár dní před začátkem nastupuje do akce PMS. Problém je v tom, že mám pocit, jakoby ten PMS byl u mě v jednom kuse. Minulý rok mě v říjnu před mensturací začaly bolet prsa a bolely mě přes celý cyklus, až do konce druhé menstruace, která mi začala v listopadu. Celý prosinec byl super, cítila jsem se dobře a upravila jsem si i jídelniček, neměla jsem chuť na sladké, sex a spánek super, PMS téměř žádný. Prosincová menstruace mi končila 5.1 a 15.1 mě začaly bolet prsa, měla jsem hrozné křeče v podbřišku a začala jsem špinit hustou hnědou krví a trvá to do dnes. V podbřišku mám tlak jako by mě zevnitř něco tlačilo, v noci nespím a mívám různé náhlé křeče v podbřišku na různých místech, zase se mi dělají pupínky, sex mě nebaví a tak je to stále dokola. Chtěla bych vědět, co by to mohlo být, jestli to je normální a jestli se mám obrátit na svého gynekologa či jiného specialistu. Popřípadě poradit jak se svých potíží zbavit, necítím se dobře a už mě to nebaví. Děkuji

    1990MIA
    20. ledna 12:59

    Dobrý den,
    přesto že váš dotaz je poměrně obsáhlý, odpověď bude velmi stručná. Za prvé doporučuji co nejdříve se objednat na gynekologické vyšetření, to je ta nejjednodušší varianta jak zjistit, z čeho plynou vaše obtíže. A za druhé, pokud bude po gynekologické stránce vše v pořádku, nejjednodušší zřejmě bude vyjmout tělísko, které velmi pravděpodobně bude za vaše obtíže z velké části odpovědné a nasadit například hormonální antikoncepcí, která dokonale vyřeší všechny vaše stesky.
    Simona Spoustová

  • Dobrý den, s manželem jsme se rozhodli mít mimčo. Minulé úterý jsem dobrala poslední prášek z platíčka,Antikoncepci Minisiston jsem brala 7 let. Ve čtvrtek jsem dostala menstruaci a trvala do středy. Kdy mohu očekávat další menstruaci? Za jak dlouhu mohu otěhotnět? Děkuji

    20. ledna 12:55

    Dobrý den,
    menstruaci můžete očekávat klidně hned následující měsíc po vysazení antikoncepce, stejně tak je ale možné, že přijde až za 2 až 3 měsíce někdy i déle a může být nepravidelná. Doporučovala bych nechat proběhnout alespoň jeden menstruační cyklus a potom klidně můžete se snahou o těhotenství začít.
    Simona Spoustová

  • dobrý den, prosím o radu je mi 40let menses poslední dobou nepravidelná zpoždění i 35 dní, také mě přepadají návaly a podrážděnost. Gynekoložka provedla odběry na hormony, zda nejsem již v přechodu, prolaktin,testosteron,FSH,LH-všechny hodnoty jsou na spodní hranici referenčních mezí. Provedla UZV a prý je vše v pořádku, vaječníky funkční, nikde problém. Její doporučená léčba předepsáni antikoncepce, prý pro urovnání menses a zbavení se návalu. Myslíte si, že je to správný postup, jakou léčbu by jste doporučila vy? Když je vše v pořádku, proč menstruuji tak nepravidelně s takovými pauzami? Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.

    20. ledna 12:51

    Dobrý den,
    bohužel i to se může stát, že ve 40 letech přechod může nastat. Pro správnou diagnostiku je skutečně třeba mít podklad i v laboratoři, tzn. odběr krve na tzv. hormonální profil. Důležité ale je, aby krev byla odebrána na počátku menstruace - ideálně 2. až 4. den krvácení. Pokud byla krev odebrána jindy, datace byla špatná a interpretace výsledků může být zkreslená. Pokud byla krev odebrána správně a výsledky jsou zatím v normě, nejprve bych se pokusila cyklus spravit pomocí hormonů, které se píší do cyklu (Duphaston), nejedná se o antikoncepci, ale cyklus by mohl spravit. Dodají vám hormon, který vám nyní chybí a proto máte takto nepravidelný cyklus. Antikoncepce by ale ke srovnání cyklu také mohla pomoci.Nebránila bych se jí.
    Simona Spoustová

  • Dobry den paní doktorko máme problém s partnerem nemůžeme pocit cim to může být. Sice jsem epileptička ale děti prý mohu mít a je tomu let šest co jsem porodila dceru ale zemřela po 10 dnech . Ptala jsem se neurologické doktorky a ta říkala že je na miminko nejvyšší čas. Jemi 39let a partner tomu bude 46let co to může být? Děkuji Anička

    plzen.zeryk.line
    16. ledna 14:16

    Dobrý den,
    příčin neplodnosti nebo poruch početí je nespočet, a protože o vás neznám žádné bližší údaje, obávám se ,že vám touto cestou nemohou pomoci. Rozhodně doporučuji vyhledat vašeho gynekologa, u kterého jste registrovaná a celý problém mu objasnit. Určitě vám bude schopen pomoci. I epileptičky mohou bez problémů otěhotnět, je vhodné upravit před plánovaným otěhotněním léčbu, nasadit léky, které neškodí plodu, a které maminka potom může užívat i v těhotenství.
    Simona Spoustová

  • Dobry den v patek 13.1.jsem mela dostat menstruaci ale od 11.1.rano beru prasky na oddaleni.Ted jsem zacala krvacet.Kdy prestanu krvacez mam jet na romanticky vikend.Dekuji za odpoved

    vevericka.danielova
    16. ledna 14:11

    Dobrý den,
    pokud berete léky na oddálení menstruace správně, vůbec byste menstruovat neměla. Ideálně se začíná 2 až 3 dny před očekávaným termínem menstruace, a užívají se 2 tablety -1 ráno a 1 večer po celou dobu, kterou nechcete menstruaci mít. Pokud užíváte tyto dvě tablety a přesto krvácíte, je ještě možné přidat polední tabletu.
    Ale znovu opakuji, při správném užívání Norethisteronu byste krvácet vůbec neměla. Standartně po vysazení léku na odsun menstruace začnete potom krvácet během 2 až 3 dnů.
    Simona Spoustová

  • Dobrý den, je mi 13 let a už mám měsíčky a už mám asi 14 dní pauzu, vůbec nevím co mám dělat !?
    Můžete mi prosím nějak poradit ?
    Děkuji

    arianaolsenova
    16. ledna 14:07

    Dobrý den,
    v tomto věku je nepravidelná menstruace velmi častým jevem, ale nic závažného se neděje. Může se dokonce někdy stát, že než se menstruační cyklus tzv. ustálí, může menstruace přijít 1x za 2 -3 měsíce. Pokud máte jakékoliv pochybnosti, neváhejte se obrátit nejspíše na maminku ,eventuelně můžete společně s maminkou navštívit gynekologa.
    Simona Spoustová

  • Dobry den, pani doktorko.Prosim o radu.Pred peti mesici js si nechala pichnout injekci proti otehotneniDoktor me varoval,ze menstruace bude nepravidelna.O to by ani tak neslo,ale na Novy rok jsem dostala mestruaci a do dnesniho dne(ctrnact dnu)stale hodne krvacim, a obevuji se srazeniny.Myslite si,ze to muze byt tou injekci? Muj lekar mi na vse odpovi vetou,ze je to normani.Mi to ale normalni nepripada.Jeste musim napsat, z js pred sedmi mesici porodila.Asi to nema vliv ale radeju vam to pisu.Dekuji za Vas nazor.

    0306
    16. ledna 14:01

    Dobrý den,
    zřejmě vám byla aplikována Depo provera, při které se opravdu může stát, že menstruace bude nepravidelná, v horším případě budete krvácet dlouhou dobu. Určitě doporučuji zajít co nejdříve ke gynekologovi, který vám antikoncepci předepsal a aplikoval, aby vás vyšetřil, včetně ultrazvukového vyšetření.
    Bohužel účinek této antikoncepce je depotní, tzn. že v těle přetrvává na dlouhou dobu a její účinek nelze tedy zastavit, protože jednoduše nelze jen tak vysadit. Pokud krvácení nebude ustávat, bude to vyžadovat hormonální zástavu krvácení, ve výjimečných případech se musí přistoupit i instrumentálnímu výkonu. Do budoucna pro vás toto antikoncepce asi nebude vhodná.
    Simona Spoustová

  • Dobrý večer, paní doktorko.
    Chtěla bych se zeptat, zda se při vaginálním ultrazvuku dá poznat rakovina vaječníků?
    Mám časté nadýmání a plynatost, bojím se zda to není tato nemoc.

    Děkuji za Váš čas a přeji hodně zdraví v novém roce.

    11. ledna 08:34


    Dobrý den,
    Při správně provedeném UZ vyšetření a dobré přehlednosti a viditelnosti, kdy lékař dobře vidí oba vaječníky, by opravdu nádor na vaječníku poznal. Pokud na ultrazvukovém vyšetření gynekolog shledal vše v pořádku, nemusíte mít starosti.
    Simona Spoustová