Některé nepečené dezerty je kvůli tuhnutí potřeba dělat den předem, ale je jich i pořádná řádka, které stačí připravit a sníst. Tématu nepečených dezertů jsme nedávno věnovali tento Souboj receptů a dnes budeme pokračovat!

Vanilková panna cotta s letním ovocem

Na 6 porcí potřebujete: 1 l min. 30% smetany ke šlehání, 6 lžic cukru krupice nebo krystal, 1 vanilkový lusk, 6 plátků (10 g) želatiny, čerstvou mátu a letní ovoce na dozdobení

Panna cotta je přesně to pravé pro návštěvu, s níž sedíte na terase a máte chuť na něco lehkého; zakysana-smetana.czFoto: zakysana-smetana.czPanna cotta je přesně to pravé pro návštěvu, s níž sedíte na terase a máte chuť na něco lehkého

Postup: Nejdřív si připravte želatinu, kterou namočte do studené vody nebo mléka a nechte ji asi 10–15 minut nabobtnat. Do kastrolku nalijte šlehačku, přidejte cukr, vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyškrábejte z něj semínka. Ta přidejte do smetany, přihoďte i slupku lusku a smetanu pomalu přivádějte k varu. Když má kolem 80 stupňů (začíná se z ní kouřit a na povrchu se tvoří pěna), plotnu stáhněte na minimum, šlehačka se nesmí převařit.

Do horké smetany metlou vmíchejte nabotnalou a vymačkanou želatinu a nechte ji rozpustit se. Vyndejte slupku z vanilkového lusku, připravenou směs na panna cottu nalijte do připravených formiček (dobře poslouží třeba skleničky na whisky) a nechte vychladnout. Pak formičky uložte do lednice a nechte asi 6 hodin (ideálně přes noc) ztuhnout. Druhý den skleničky jednoduše vyklopte (černých teček na dně se nelekejte, to jsou semínka z vanilky!) a podávejte s čerstvým ovocem a ozdobené mátou.

Panna cottu si můžete připravit také třeba s kávovým želé, recept najdete zde.

„Icebox cake“ s meruňkami a šlehačkou

Na 8–10 porcí potřebujete: 2 balení hranatých celozrnných sušenek, 500 ml min. 30% smetany ke šlehání, 2 lžičky vanilkového extraktu, podle chuti a sladkosti sušenek asi 2 lžíce moučkového cukru do šlehačky, 200 g čerstvého sezonního ovoce (jahody, meruňky, broskve, maliny, borůvky…), na polevu 70 g čokolády s min. 65% podílem kakaa, 30 ml šlehačky a 15 g másla, použít můžete i koupený čokoládový topink

Dobrotu se sušenkami ocení i děti; Greta BlumajerováFoto: Greta BlumajerováDobrotu se sušenkami ocení i děti

Postup: Tenhle dortík je lahodná klasika, ve které se dětské piškoty vymění za celozrnné sušenky a důkladně se proloží ovocem. Svůj název si vysloužil tím, v čem se nejčastěji připravuje, icebox totiž znamená krabice na zmrzlinu. Šlehačku (ideálně tu trvanlivou, déle vydrží nejen zavřená, ale i vyšlehaná) vyšlehejte spolu s vanilkovým extraktem a moučkovým cukrem do tuha, pokud potřebujete, aby vydržela hodně dlouho, můžete podle návodu na obalu použít želatinový ztužovač (pozor na to slovo želatinový!). Koupíte ho dnes už běžně v obchodech, a když dělám dort místo krému jen se šlehačkou, jdu pro něj už najisto, zatím nezklamal!

Dno hranaté misky o velikosti zhruba 20 x 30 cm vyskládejte sušenkami, následuje vrstva šlehačky a vrstva meruněk nebo jiného ovoce pokrájeného na asi 3 mm silné plátky. Pak přijdou na řadu opět sušenky, šlehačka, ovoce a ještě jednou to stejné. Na nejhornější vrstvu dejte o něco více ovoce. V parní lázni rozpusťte máslo, přidejte nalámanou čokoládu a za stálého míchání ji nechte rozpustit. Nakonec vmíchejte trochu nevyšlehané šlehačky a můžete polévat! Dort je dobrý hned, ale o něco lepší je samozřejmě asi 3–4 hodiny proleželý.

Šlehačkový pohár s jahodami a javorovým sirupem

Na 6 porcí potřebujete: 1 kg jahod, 2 lžíce javorového sirupu, 250 ml min. 30% smetany ke šlehání, 1 citron, 3 lžíce jahodového sirupu a mátu nebo meduňku na ozdobení

Javorový sirup sice není nejlevnější, ale vydrží vám dlouho a je opravdu úžasně dobrý; zakysana-smetana.czFoto: zakysana-smetana.czJavorový sirup sice není nejlevnější, ale vydrží vám dlouho a je opravdu úžasně dobrý

Postup: Tenhle dezert je ideální na nachystání na poslední chvíli. Aby vše vydrželo, jak má, je potřeba ho dělat zhruba hodinu před servírováním. Jahody očistěte, omyjte a osušte a nakrájejte je na poloviny (pár si jich nechte na konec na ozdobení). Pak je pokapejte javorovým sirupem, urovnejte do nachystaných pohárových misek a nechte asi 20 minut odležet, aby pustily šťávu.

Smetanu vyšlehejte spolu s vanilkovým cukrem tak, aby byla co nejpevnější, a pak do ní po troškách opatrně zašlehejte asi 1 lžíci citronové šťávy. Jahody se sirupem také pokapejte trochou citronové šťávy a překryjte je pomocí cukrářské zdobičky ochucenou šlehačkou. Vršek poháru dozdobte jahodovým sirupem, kousky zbylých jahod a lístky máty nebo meduňky, pokud budete mít náladu, můžete uvařit ještě řidší vanilkový pudink a navrch dát lžíci pudinku.

Citronová pěna s lesním ovocem

Na 4 porce potřebujete: 400 ml min. 33% smetany ke šlehání, 4 žloutky, 4 lžíce moučkového cukru, jemně nastrouhanou kůru z poloviny citronu, 1 dl čerstvě vymačkané citronové šťávy, lesní ovoce a pistáciové nebo makadamové oříšky na ozdobu

Máte rádi citronovou zmrzlinu? Tak to určitě zkuste i citronovou pěnu!; Greta BlumajerováFoto: Greta BlumajerováMáte rádi citronovou zmrzlinu? Tak to určitě zkuste i citronovou pěnu!

Postup: Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a směs přendejte do parní lázně. Přimíchejte citronovou šťávu a kůru a šlehejte asi 8 minut do zhoustnutí. Pak misku z parní lázně sejměte a šlehejte dál, dokud směs nevychladne. Pak vyšlehejte šlehačku dotuha, přimíchejte ji opatrně do citronové směsi a ihned podávejte ozdobené lesními plody a nasekanými nesolenými oříšky. Pokud v obchodě seženete jen ty solené, stačí je opláchnout vlažnou vodou!

Jaké nepečené dobroty doma děláte vy? Pošlete mi recept spolu s vaší fotografií a pár větami o vás a vší rodině, práci či koníčcích a zařaďte se do soutěže o hedvábný šátek ProŽeny.cz by Jakub Polanka.

Jana Chmelíková