Hrušky jsou univerzální surovinou do kuchyně. Kromě pečení chutnají skvěle do podzimních salátů. Můžete je kombinovat se sýry, různými druhy ořechů nebo si budou notovat s chutí rukoly. No a pečení? Tam se meze nekladou. Hrušky dodají koláčům vláčnost a jsou tak sladké, že můžete klidně v ingrediencích ubrat část cukru. Chutnají skvěle v kombinaci se skořicí, oříšky, brusinkami i zázvorem.

Koláč z křehkého těsta

Na kulatou formu potřebujete: 150 g hladké mouky, 100 g špaldové mouky, 125 g másla, 1 lžíci třtinového cukru, 1 vejce, ½ lžičky citronové kůry, špetku soli. Na náplň: 400 g měkkého tvarohu, 1 vejce, ½ semínek z vanilkového lusku, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžíci másla, 1 skořicový cukr, 3 hrušky

Porci koláče můžete podávat i s kopečkem zakysané smetany; Marcel RozhoňFoto: Marcel RozhoňPorci koláče můžete podávat i s kopečkem zakysané smetany

Postup: Do mísy dejte obě mouky, vejce, sůl, cukr, nakrájené máslo a citronovou kůru. Vše důkladně propracujte a těsto vyválejte. Přeneste ho na kulatou formu a dotvarujte tak, aby vznikly i okraje. Formu s těstem pak dejte na chvíli do lednice.

Mezitím smíchejte tvaroh s vejcem, třtinovým cukrem a vanilkou. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky. Pak je orestujte na másle a po chvíli přidejte skořicový cukr. Promíchejte a nechte trochu zkaramelizovat. Formu s těstem dejte na 12 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Pak na korpus nalejte tvaroh a navrch rozprostřete hruškovou směs. Pečte dalších 20 až 25 minut.

Tip: Koláč bude chutnat ještě lépe, když ho posypete drobenkou.

Chlebíček s karamelovým přelivem

Na 1 chlebíčkovou formu potřebujete: 3 hrušky, 70 g nadrcených vlašských ořechů, 100 g špaldové mouky, 200 g hladké mouky, 150 g třtinového cukru, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce třtinové melasy, 100 ml oleje, 3 lžíce zakysané smetany, 1 lžičku nastrouhané citronové kůry, kousek zázvoru. Na karamel: 250 g cukru, 60 g másla, 80 ml vody

Tekoucí karamel je božská pochoutka! ; Marcel RozhoňFoto: Marcel RozhoňTekoucí karamel je božská pochoutka!

Podzimní ovoce? Ano!
Pečení s podzimním ovocem, Máme pro vás skvělé tipy. Vyzkoušejte jablečné dezerty, lahodné štrúdly nebo dobroty z hrušek!

Postup: Hrušky oloupejte a nakrájejte na kousky. Ořechy opražte na suché pánvi. Vejce ušlehejte s cukrem do pěny. Pak přidejte mouky smíchané s práškem do pečiva, zakysanou smetanu, melasu, nastrouhaný zázvor, olej, citronovou kůru a vše důkladně ušlehejte. Nakonec do těsta vmíchejte hrušky a ořechy.

Těsto nalejte do pečicím papírem vyložené formy a chlebíček pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Pak ho vyklopte na mřížku a nechte vychladnout. Podávejte přelité tekutým karamelem. Na jeho přípravu zahřejte cukr v rendlíku a nechte ho cela rozpustit a mírně zhnědnout. Pak velmi opatrně přilévejte horkou vodu a míchejte. Nakonec vmíchejte máslo.

Tip: Chlebíček je velmi vděčný moučník a můžete si vyhrát s ingrediencemi. Přidejte nasekanou čokoládu nebo brusinky, kombinujte druhy ořechů i ovoce.

Galetky

Na 4 koláčky budete potřebovat: 250 g hladké mouky, špetku skořice, 120 g másla, 1 vejce, špetku soli, 4 hrušky, 2 lžíce meruňkové marmelády, 4 lžičky másla, třtinový cukr na posypání

Dokonalý francouzský dezert bude chutnat všem! ; Marcel RozhoňFoto: Marcel RozhoňDokonalý francouzský dezert bude chutnat všem!

Postup: Z másla, mouky, vejce, špetky skořice a soli vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na 4 díly a každý zvlášť zabalte do fólie a nechte chvíli v chladu. Mezitím oloupejte hrušky, rozpulte je, zbavte jádřinců a nakrájejte je na plátky. Vychlazené díly těsta vyválejte do kulatých tvarů. Každý potřete meruňkovým džemem a na něj dejte plátky hrušek.

Posypte je třtinovým cukrem a okraje těsta přehněte směrem dovnitř. Hrušky ještě přelejte rozpuštěným máslem. Koláčky pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip: Hrušky můžete nakombinovat s ostružinami nebo brusinkami.

Měli jste velkou úrodu hrušek? Jak jste s nimi naložili?

Michaela Čechová