Mezi tím velkým množstvím „superpotravin“ se vytratily některé suroviny, které vás běžně provázejí a jsou nedílnou součástí české kuchyně. Maková semínka jsou významný zdrojem vápníku a je ho v něm mnohem více než v mléčných výrobcích nebo sýrech. Pravidelná konzumace máku je velmi dobrou prevencí proti osteoporóze a pomáhá dokonce ke zlepšení paměti. A navíc skvěle chutná!

Kynutý makový závin

Na 2 záviny budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 125 g másla, 250 g mléka, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, 7 g sušeného droždí, špetku soli, žloutek na potření. Na náplň: 400 g mletého máku, 120 g moučkového cukru, 50 ml mléka, 1 lžíci rumu

Postup: Ve vlažném mléce rozmíchejte droždí, přidejte trochu cukru a mouky. Nechte vzejít kvásek. Mezitím ve velké míse promíchejte obě mouky se solí, přidejte zbylý cukr, nakrájené máslo a vejce. Přidejte vzešlý kvásek a vše důkladně promíchejte. Vypracujte hladké těsto, které nechte na teplém místě pod utěrkou kynout asi 40 minut.

Mezitím připravte náplň. Do hrnce nalejte mléko, nasypte mák, cukr a přiveďte k varu. Směs vařte asi 15 minut a do hotové směsi vmíchejte rum. Ještě krátce povařte a směs odstavte z plotny.

Těsto rozdělte na dvě části a obě vyválejte na tenkou placku. Potřete makovou náplní a pevně zatočte. Oba záviny dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě chvíli kynout. Pak je potřete žloutkem a pečte 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip: Než závin zatočíte, můžete těsto obložit okapanými kompotovanými švestkami.

Máte chuť ještě na další závin? Připravte si sladký nebo slaný! Bude to s mrkví, houbami nebo balkánským sýrem? Nebo vás spíš honí sladké chutě a potěší vás klasický štrúdl nebo závin s marcipánem?

Michaela Čechová