Tapioka neboli maniok je plodina, která má široké využití. Používá se především v potravinářství a v kuchyni s ní můžete doslova kouzlit. Nejen, že pomocí ní během chvíle stvoříte skvělý pudink, který si podle dnešního receptu můžete připravit, ale je možné ji použít třeba také místo zahušťovadla nebo želatiny. Jakmile se s tapiokou naučíte pracovat, bude vaším milým a častým pomocníkem.

Z vysokého obsahu škrobu, který obsahuje, se vyrábí tapiokové kuličky, a právě z těch si dnes můžete připravit výbornou snídani. Nebo byste raději dezert? Tak či tak si skvěle pochutnáte!

Tapiokový pudink s mangem

Na 2 větší misky potřebujete: 100 g tapiokových perel, 300 ml vody, 1 plechovku kokosového mléka, 2 lžíce medu, 1 lžičku skořice, 2 střední manga, hrst vlašských ořechů, skořici na posypání, med na polití, mátu na ozdobu

Tapiokové perly nechte přes noc namočené ve vodě. Druhý den, ještě před vařením pudinku, si připravte ovoce. Mango oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Polovinu rozdělte na dna obou misek. Tapiokové perly smíchejte s kokosovým mlékem a na mírném plameni za občasného míchání vařte asi 5 minut, dokud směs nezhoustne. Do směsi přidejte med a skořici. Hotovým pudinkem přelejte mango v miskách, jako další vrstvu použijte druhou polovinu nakrájeného manga. Zalejte medem, zasypte pokrájenými vlašskými ořechy a posypte skořicí. Ozdobte mátou a podávejte ještě zatepla.

Tip: Pokud byste chtěli připravit tapiokový pudink jako vychlazený dezert pro návštěvu, rozhodně neváhejte. Stačí vše rozdělit do menších misek (nebo nechte ve větších) a dát vychladit do lednice. V tomto případě pudink ozdobte lístky máty až před podáváním.

Náš pudink je skvělý, ale pokud byste hledali další tipy na snídani, můžete se inspirovat ovesnými lívanci s tvarohem a hruškou, případně si pohrajte trošku s barvami a vykouzlete barevná smoothie plná zdravých ingrediencí.

Kateřina Pechová