Ani v listopadu se nemusíte vzdát dobré zeleniny za rozumnou cenu. A když ji navíc dobře připravíte, máte luxusní přílohu, která dodá šmrnc každému jídlu.

Nasládlou chuť mrkve perfektně podtrhne jemná máslovo-medová glazura, neprávem občas odstrkovanou růžičkovou kapustu zase pozdvihne křupavá úprava v troubě se slaninou a na závěr máme dietní variantu rýže! Květák je nepostradatelný při nahrazování sacharidů (hitem je hlavně květáková pizza bez mouky), protože z něj snadno připravíte přílohu, která nasaje chutě omáčky, ale je mnohem zdravější (a originálnější) než rýže nebo jiné sacharidové pokrmy. Vyzkoušíte?

Glazovaná mrkev s medem

Na 4 porce potřebujete: 1 kg mrkve, 2 lžíce medu, 40 g másla nebo olivového oleje, 4 lžíce pomerančové šťávy, lžičku soli, pepř

Nasládlou glazovanou mrkvičku doplňte čerstvě mletým pepřem; Greta BlumajerováFoto: Greta BlumajerováNasládlou glazovanou mrkvičku doplňte čerstvě mletým pepřem

Postup: Mrkev pořádně odrhněte kartáčkem, ale neloupejte, podélně rozčtvrťte a nakrájejte na klínky. V misce smíchejte med, rozpuštěné máslo, pomerančovou šťávu, sůl a čerstvě mletý pepř a směsí přelejte mrkev rozloženou na pečicím papíře. Pořádně promíchejte a pečte při 190 stupních asi půl hodiny, až mrkev změkne a šťáva se odpaří. Během pečení jednou promíchejte a podávejte k vepřové pečínce, kuřecím karbanátkům z trouby nebo jídlům z cizrny.

Přílohy s nápadem
I z brambor můžete vykouzlit originální přílohu (která vás navíc nezruinuje): zkuste geniální pečené hranolky ze sladkých brambor, česnekové „harmoniky", pikantní glazované brambory či šťouchané brambory s karamelizovaným zelím.

Pečené kapustičky se slaninou

Na 4 porce potřebujete: 800 g růžičkové kapusty, 2 lžíce oleje, 2 lžíce balzámového octa, 100 g anglické slaniny, sůl, pepř

Pečené kapustičky krásně křupou a svou pevnou texturou dávají definitivní sbohem šlichtovitým výtvorům školních jídelen; Greta BlumajerováFoto: Greta BlumajerováPečené kapustičky krásně křupou a svou pevnou texturou dávají definitivní sbohem šlichtovitým výtvorům školních jídelen

Postup: Z kapustiček seřízněte košťály a sloupněte vrchní poškozené lístky. Rozpulte a na plechu vyloženém pečicím papírem smíchejte s olejem, balzámovým octem, solí (s tou opatrně, ve slanině je jí také dost), čerstvě mletým pepřem a slaninou nakrájenou na proužky. Nic se neděje, když některé lístky z růžiček odpadnou, jednoduše je přidejte ke zbytku, protože budou po upečení krásně křupavé. Pečte 20 až 30 minut (v polovině promíchejte) při 200 stupních, až kapustičky zkaramelizují, a podávejte k trhanému kuřecímu nebo jiným pečeným masům – kapustičky krásně nasáknou masovou šťávu.

Květáková rýže

Na 4 porce potřebujete: 1 menší květák, lžíci olivového oleje, 2 stroužky česneku, 2 lžíce sójové omáčky, ½ lžičky soli, ¼ lžičky sušeného zázvoru (nebo lžičku strouhaného čerstvého), ½ svazku koriandru, limetku

Květáková rýže vám zabere jen asi 15 minut, takže se hodí i na rychlou večeři v pracovní dny; Greta BlumajerováFoto: Greta BlumajerováKvětáková rýže vám zabere jen asi 15 minut, takže se hodí i na rychlou večeři v pracovní dny

Postup: Očištěný květák rozdělte na růžičky a po 3–4 částech ho rozmixujte na jemnou drť připomínající rýži. Kdybyste ho mixovali najednou, hrozí, že některé růžičky zůstanou v celku, zatímco zbytek už bude moc jemný. Olej s najemno nakrájeným česnekem rozehřejte a květák na něm pomalu opékejte. Nenechte se odradit jeho množstvím – tepelnou úpravou slehne. Po 5 minutách přidejte sójovou omáčku, sůl a zázvor a ještě 5 až 10 minut za občasného míchání opékejte, až je květák na skus. Na závěr přimíchejte nasekaný koriandr a ochuťte limetkovou šťávou. Podávejte k asijským jídlům (třeba žlutému kari s kuřetem) místo rýže.

Tip: K českým jídlům „rýži“ opečte na osmažené cibulce a místo asijských dochucovadel použijte jen sůl, pepř a sekanou petržel. Do mexických jídel se zase hodí špetka chilli, čerstvý koriandr a mletý římský kmín.

Experimentujete rádi se zeleninou jako přílohou? Máte nějakou oblíbenou a zároveň originální?

Kateřina Bičíková