Všimla jsem si takového nešvaru, který často doprovází letní grilovačky… A to, že se často podceňují přílohy! Jasně, bochník čerstvého chleba a hořčice je k masu fajn, ale proč nevyužít čerstvé zeleniny, kterou vám teď léto nabízí?

Doplňte grilované dobroty přílohami, které upečete předem v troubě nebo klidně rovnou na grilu, a uvidíte, že si pochutnáte ještě mnohem víc. Pikantní glazované žampiony, šťavnatý salát z pečené kukuřice a efektní cuketové harmoniky nezaberou příliš času, ale chuťově se vám odvděčí nastokrát. A teď už pojďte žhavit gril!

Žampionové špízy s česnekem

Na 4 porce potřebujete: 500 g hnědých (krémových) žampionů, 3 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 4 lžíce balsamika, ½ lžičky soli, ¼ lžičky pepře, ½ lžičky tymiánu (nebo kmínu), 4 špejle

Jestli jste až dosud houby při grilování vynechávali, dejte jim šanci v podobě těchto pikantních špízů!; Mona MartinůFoto: Mona MartinůJestli jste až dosud houby při grilování vynechávali, dejte jim šanci v podobě těchto pikantních špízů!

Letní dezerty
Ať je grilovačka sebebohatší, na dezert se místo najde vždycky! Ale připravte raději něco lehkého a nejlépe zmrzlého: letos vsázíme na třešňovo-kokosové nanuky nebo melounové zmrzliny.

Postup: Minimálně půl hodiny předem namočte špejle do studené vody, aby se při grilování nespálily. Žampiony omyjte a odkrojte jim konce nožiček. Alespoň na čtvrt hodiny je pak naložte do směsi prolisovaného česneku, olivového oleje, balzámového octa, soli, čerstvě mletého pepře a tymiánu. Marinované houby napíchejte na špejle (stejně velké k sobě, aby se rovnoměrně propekly) a pečte na grilu nebo v troubě 5 až 10 minut z každé strany. Po otočení potřete zbylou marinádou. Hodí se k pečeným masům a sýrům.

Tip: Výborná je i balsamiková redukce, která díky krémové konzistenci drží na žampionech lépe než klasický ocet.

Mexický salát z pečené kukuřice

Na 4 porce potřebujete: 450 g mrazené kukuřice, 2 lžíce olivového oleje nebo másla, 1 malou červenou cibuli, stroužek česneku, 1 pálivou papričku (například jalapeño), 2 lžíce majonézy, hrst čerstvého koriandru, 1/2 limety, sůl, pepř, 100 g balkánského sýra

Nenápadný kukuřičný salát se stal trochu překvapivě redakčním favoritem. Opečení totiž dodá šťavnaté kukuřici úplně novou chuťovou dimenzi; Mona MartinůFoto: Mona MartinůNenápadný kukuřičný salát se stal trochu překvapivě redakčním favoritem. Opečení totiž dodá šťavnaté kukuřici úplně novou chuťovou dimenzi

Postup: Na rozpáleném oleji nebo másle asi 10 minut opékejte kukuřici (klidně ji předtím nechte rozmrznout), aby pěkně chytla barvu. Mezitím si nadrobno pokrájejte cibuli a nasekejte chilli a koriandr. Do horké kukuřice vmíchejte cibulku, prolisovaný česnek a papričku, osolte, opepřete a nechte trochu vychladnout. Poté přidejte majonézu, koriandr, limetkovou šťávu a nadrobený bílý sýr. Podávejte k masovým i vegetariánským burgerům nebo pikantním kuřecím špízům.

Tip: Místo mrazené kukuřice použijte kukuřičné klasy, které nejdříve v celku potřete olejem, opečte na grilu, a poté do salátu okrájejte.

Cuketové harmoniky se slaninou

Na 4 velké porce potřebujete: 4 cukety, 6 stroužků česneku, 4 lžíce olivového oleje nebo másla, sůl, pepř, lžíci čerstvého rozmarýnu nebo tymiánu, 100 g anglické slaniny, hrst parmezánu (případně Gran Moravia či Grana Padano)

Voňavé cuketové harmoniky potřete česnekovým olejem s rozmarýnem a doplňte slaninou a sýrem; Mona MartinůFoto: Mona MartinůVoňavé cuketové harmoniky potřete česnekovým olejem s rozmarýnem a doplňte slaninou a sýrem

Postup: Česnek prolisujte a smíchejte s olejem či rozehřátým máslem, půl lžičkou soli a nasekanými bylinkami. Cukety omyjte a nožem do nich udělejte asi 3 mm vzdálené zářezy, které ale nedokrojte do konce, aby se cuketa nerozpadla. To nejlépe zvládnete tak, že cuketu položíte na dvě čínské hůlky, které zabrání tomu, abyste zářez dokrojili. Plátky slaniny pokrájejte na čtverečky a rozdělte je do zářezů.

Pekáček vyložte pečicím papírem, cukety do něj vložte a potřete česnekovým olejem. Pomáhejte si druhou rukou, aby se olej dostal i mezi zářezy. Osolte, opepřete a přikryjte alobalem. Pečte asi 20 minut při 200 °C, poté odkryjte a ještě asi 20 minut dopečte doměkka. Na posledních 5 minut posypejte strouhaným sýrem. Stejně dobře můžete cukety připravit i přímo na grilu, kde je pečte celou dobu zabalené v alobalu. Výborné jsou hlavně ke grilovaným sýrům, ale i jen tak samotné (pro vegetariány vynechte slaninu!).

Tip: Podobně můžete připravit i brambory (této úpravě se říká hasselback), jen počítejte s podstatně delší dobou pečení.

Chystáte na grilování i nějaké přílohy, nebo se u vás linou spíše v duchu „maso s masem“ :-)?

Kateřina Bičíková