Růžičková kapusta je plná vlákniny a vitaminů, takže prospívá nejen zažívání, ale i vašemu zdraví obecně. Pokud na ni ale máte díky institucím hromadného stravování špatné vzpomínky, měli byste i tak vyzkoušet její elegantnější verze: křupavou variantu se slaninou a balzamikem, voňavé citronové rizoto, pikantní paprikový guláš nebo jeden z dnešních receptů. Čeká vás teplý salát s batáty a brusinkami, kroupové rizoto „krupoto“ a jemná polévka s čedarem. Dáte si?

Teplý salát z růžičkové kapusty a batátů

Na 4 porce potřebujete: 1 červenou cibuli, 3 malé nebo 2 velké sladké brambory (asi 500 g), 600 g kapustiček, 6 lžic olivového oleje, sůl, lžičku skořice, lžičku mletého římského kmínu, lžičku tymiánu, čerstvě mletý pepř, 70 g pekanových ořechů, 80 g sušených brusinek, 100 g nivy

Pečení a voňavé koření dá kapustičkám úplně nový rozměr; Greta BlumajerováFoto: Greta BlumajerováPečení a voňavé koření dá kapustičkám úplně nový rozměr

Celosezonní zelenina
V únoru je stále k dostání i česká řepa, celer a samozřejmě brambory. Podívejte se na originální tipy, co z této zeleniny uvařit!

Postup: Troubu vyhřejte na 180 °C. Cibuli nakrájejte na proužky, batáty oloupejte a nakrájejte na kostky, kapustičky očistěte od vrchních lístků a dolních částí košťálků a rozpulte. Vše smíchejte s olejem, solí, skořicí, římským kmínem, tymiánem a čerstvě mletým pepřem a pečte asi půl hodiny doměkka. Během pečení jednou promíchejte.

Ještě horkou zeleninu smíchejte s ořechy, brusinkami a kostičkami nivy a podávejte samostatně nebo jako luxusní přílohu k masu.

Tip: Batáty jsou mnohem zdravější (a dietnější!) než klasické brambory. Jestli nevíte, co z nich vařit, inspirujte se dalšími 3 recepty ze sladkých brambor.

Krupoto s kapustičkami

Na 4 velké porce potřebujete: 1,5 hrnku ječných krup (400 g, malou nebo střední velikost), chilli papričku, 1 velkou cibuli, 2 lžíce oleje, 120 g slaniny nebo uzeného, 3 stroužky česneku, čerstvý rozmarýn, 100 ml suchého bílého vína (lze vynechat), 400 g kapustiček, hrst strouhaného parmazánu, sůl, pepř, ½ citronu

Dejte tradičnímu pokrmu modernější ráz s pomocí citronu a rozmarýnu; Greta BlumajerováFoto: Greta BlumajerováDejte tradičnímu pokrmu modernější ráz s pomocí citronu a rozmarýnu

Postup: Kroupy propláchněte a nechte je několik hodin namočené ve vodě. Nakrájenou cibuli spolu s nasekanou papričkou nechte zesklovatět na oleji, po chvíli přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a ještě chvíli opékejte. Přidejte plátky česneku, dvě lžičky nasekaného rozmarýnu a víno.

Nechte odpařit, přidejte kroupy, 3 hrnky vody, osolte a přiveďte k varu. Po 10 minutách vmíchejte očištěné a rozčtvrcené kapustičky a za občasného míchání dovařte doměkka. V případě potřeby přilejte další vodu. Na závěr vmíchejte nastrouhaný sýr, opepřete a případně dochuťte citronovou šťávou.

Tip: Další 3 „rizota“ bez rýže si uvaříte z pšenice, špaldy a pohanky. Jsou sytější než z bílé rýže a určitě také zdravější!

Polévka z růžičkové kapusty s čedarem

Na 4 porce potřebujete: 2 lžíce olivového oleje, 1 velkou cibuli, 2 velké stroužky česneku, 600 g kapustiček, sůl, citron, 100 ml smetany na vaření, 100 g čedaru, pepř

Jemnou polévku oživte výrazným sýrem; Greta BlumajerováFoto: Greta BlumajerováJemnou polévku oživte výrazným sýrem

Postup: Na oleji nechte změknout nakrájenou cibuli, přidejte nasekaný česnek a rozpůlené očištěné kapustičky, chvilinku opékejte a zalejte litrem vody. Osolte, povařte do změknutí a tyčovým mixérem rozmixujte. Zjemněte smetanou, opepřete a vmíchejte většinu sýra. Rozdělte do misek a zasypte zbylým sýrem.

Tip: Pro sytější a krémovější polévku přidejte ke kapustě i kostičky brambory.

Kdo dočetl až sem, asi kapustičky může :-). Jak je máte nejraději vy?

Kateřina Bičíková