Hlavní obsah

Chladničky: Nulová zóna je zázrak!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Chladnička je nejpoužívanější domácí spotřebičFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stává se to nejen u sýrů a uzenin nebo třeba zeleného salátu... dáme je do lednice, a pokud dobře nezavřeme krabičku či sáček, druhý den jsou oschlé a nikdo je nechce jíst. Co s tím? Řešení se jmenuje nulová zóna.

Článek

Většina domácností je vybavená kombinovanou chladničkou a mrazničkou. V chladničce si lze nastavit teplotu zpravidla od 4 do 12 stupňů Celsia, v mrazničce jsou teploty od 6 do 25 stupňů pod nulou. Ovšem bylo zjištěno, že spoustě potravin vyhovuje ke skladování teplota kolem bodu mrazu.

Mikroorganismy nemají šanci

Stále více přístrojů je proto vybaveno takzvanou nulovou zónou. Mikroorganismy, které způsobují kažení potravin, se mohou při teplotě těsně nad nulou rozmnožovat mnohem pomaleji, než když jídlo skladujeme při pěti nebo šesti stupních v chladicí části. Tím se automaticky prodlužuje čerstvost jídla.

Ale pozor! Čerstvost rozhodně nesmíme zaměňovat s trvanlivostí. Tu určuje výrobce a najdeme ji na obalu jako „Spotřebujte do:". Po uplynutí této doby se nesmí jíst žádné potraviny, ani kdyby byly jen a pouze v nulové zóně.

Kouzla s vlhkým vzduchem

Nulovou zónou, setkat se však můžeme i s firemními označeními jako biofresh, vitafresh, perfektfresh, se zpravidla označují dvě zásuvky.

Kromě teploty kolem bodu mrazu si uvnitř lze nastavit i rozdílnou vlhkost padesát nebo devadesát procent. Ukázalo se, že první podmínky jsou ideální ke skladování masa, uzenin a sýrů. Vyšší vlhkost potom vyhovuje ovoci a zelenině.

Zásuvky jsou vybaveny i speciálním uhlíkovým filtrem, který brání tvoření pachu.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nulová zóna prodlužuje trvanlivost potravinFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Zůstávají i vitaminy

Teploty kolem nuly nejen prodlužují čerstvost potravin, ale navíc také v nich nezničí vitaminy a lépe uchovají původní aroma a chuť.

Ale i tady platí, že musíme dodržovat určitý postup a pravidla. Například ovoce a zeleninu dáváme do zásuvky nezabalené a regulátor vlhkosti zavíráme, u sýrů, uzenin a masa je to přesně naopak. Skladujeme je zabalené a regulátor zůstává otevřený.

Ale například brambory do nulové zóny nepatří vůbec, protože by při teplotách kolem bodu mrazu už mohly namrznout.

Pokud dodržíme všechny tyto podmínky, pak teprve oceníme výhody nulové zóny. Třeba hlávkový salát, jehož listy uvadají v klasické chladničce po dvou dnech, tady vydrží deset dnů. U salámu a čerstvého masa se doba čerstvosti prodlužuje ze dvou na sedm dnů, u měkkých sýrů dokonce ze čtyř na třicet dnů.

Také patříte mezi ty, kteří nemohou naučit rodinu, aby při ujídání balíčků salámů nebo kousků sýru vždy jídlo poctivě zabalila? Pak zvažte, jestli opravdu nebude jednodušší našetřit na novou chladničku, než převychovávat manžela a děti.

Reklama

Související témata:

Načítám